donderdag 05 juli 2012

In een bodemdossier las ik dat een aantal jaar eerder een groot Hells Angels evenement was verboden, omdat het terrein niet geschikt was: Rommelig, uitstekende ijzerdelen, halflosse kabels, en asbestverdacht. Dat laatste had de doorslag gegeven (Paul de Reus, Polder BV IJmuiden, 5 juli).

Tot een asbestonderzoek was het nadien niet gekomen, maar het evenement, dat ging niet door. Voor de goede orde: Dit was lang voordat Ivo Opstelten zijn Outlaw biker aanpak uitrolde.Foto_Paul_de_Reus

In mijn dorp IJmuiden werd vorige week de 35e editie van 'Het Huttendorp' afgeblazen.
Hét zomerfeestje voor de dorpsjeugd die niet op vakantie gaat: lekker met een paar nagelnieuwe vriendjes je eigen hut timmeren in een stuk duingebied.
Het afblazen had twee redenen. Reden 1: er was asbest aangetroffen. Reden 2: daar was niet over gecommuniceerd met de vrijwilligers.
Het blijft me verbazen dat terreinen meerdere keren achtereen 'verdacht' kunnen worden, omdat iemand 'asbest' roept. Bij nader inzien - na nader onderzoek - bleek het terrein tóch schoon te zijn. De vrijwilligers foeterden nog wat, dronken nog wat, en zetten gelukkig de schouders er weer onder.

De afgelopen jaren was het 'in' om bij bezwaar tegen ruimtelijke ontwikkelingen een beschermde plant- of diersoort erbij te halen. "Leefgebied van de korenwolf, de zandhagedis, de rietorchis, de rugstreeppad, dus dat nieuwe plan kan volgens Vereniging Buurtbelang niet doorgaan.
Buurtbelang vindt dat zelf óók jammer."

Nu de natuurbeschermingswetten worden vereenvoudigd en uitgehold, is 'asbest' het blijvende argument om zand in de machines te gooien.
Burgemeester Kompier had de ontruiming van 'Ter Apel' beter kunnen gooien op 'asbestverdacht'.
Want asielzoekers kun je van alles aandoen, maar hun tent opzetten in de buurt van asbest, dat kun je die stakkers niet aandoen.

Paul de Reus

Polder BV IJmuiden

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup