donderdag 23 augustus 2012

Dat was het dan alweer: de zomervakantie van 2012. Wat heb jij gedaan? (Jan Klein Kranenburg, 23 augustus).

Was het een strandvakantie? Heerlijk hè: de kinderen druk met zandkastelen maken, terwijl jij probeert het zand van de kadetjes-met-kaas te vegen. Het thuiskomen na zo'n strandvakantie geeft ook altijd zo'n mooie herinnering in de vorm van dat straaltje detritisch gesteente dat je vanuit je schoenefoto_Jan_Klein_Kranenburgn in de border van je tuin giet.

Of verbleef je misschien in een wellness resort, met dagelijks een modderbad? Vooral de zwarte modder uit de Dode Zee -een alluviaal mengsel met organische resten, mineralen en zouten- schijnt erg heilzaam te zijn.

Zeilen is ook zo'n heerlijke tijdbesteding, hoewel je polyvalk op dat Friese Koevordermeer wel wat vaak vastloopt in de zompige bagger.

IJsland lijkt me ook wel wat. Het land met die geothermische bronnen, waardoor je in meertjes kunt zwemmen met een aangename temperatuur. Ook schijnt het avontuurlijk te zijn om een fourwheeldrive te huren om door de ruige natuur te scheuren. Pas wel op dat je niet je carterpan verliest op een offroad-track, want voor je het weet trek je een oliespoor door die maagdelijke natuur. Het kiezen van relatief begaanbare wegen is dus wel zo zorgplicht-fähig.

De meeste Nederlanders schijnen zomers te kamperen. Misschien was je wel op zo'n camping-bij-de-boer, waar je -om tanden te poetsen- na een flinke regenbui met de blote voeten door de zuigende klei naar het toiletgebouw moest strompelen om vervolgens lutum- en humusvlekken achter te laten aan de binnenkant van je slaapzak.

Ik was trouwens in Zwitserland. Ik heb wandelingen gemaakt in de bergen en ben met de kinderen in de weer geweest met hamer en beitel. In het Binntal kun je op het geologische 'erlebnis pfad' uit dolomiet prachtige brokken steen hakken met glimmende pyriet-sporen.

Kon jij trouwens het werk een beetje loslaten tijdens de vakantie?

Moeilijk is dat toch hé?

Jan Klein Kranenburg (Agentschap NL (Bodem+)

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup