donderdag 10 januari 2013

 

De Belgen komen (Paul de Reus, 10 januari).

Het begon al lang geleden, met muziek en komedie: Urbanus, Raymond van het Groenewoud, Bart Peeters. Sinds een aantal jaren zien we ook Belgen als presentator en deelnemer van amusementprogramma's: K2 zoekt K3, expeditie Robinson, zomergasten, Mike in GTST.
En ook in de voice over slaat de internationalisering toe. Op Nickelodeon worden stemmen van Amerikaanse kinderseries nagesynchroniseerd. Zo kunnen van 2 zusjes het ene accentloos Nederlands spreken, en het andere Vlaams van het smeuïgste soort.
Kortom: De Belgische en Nederlandse TV-producenten hebben elkaar gevonden.Foto_Paul_de_Reus

Voetbal: Belgische spelers in Nederlandse clubs. Vroeger Luc Nilis, nu Jan Vertongen, Toby Alderweireld, Dries Mertens, Maarten Martens. Andersom weet ik zo snel niet, maar Nederlandse trainers zijn in trek in België. België en Nederland organiseerden samen het EK 2000, met als motto: Football without Frontiers. Er wordt gesproken over een gezamenlijke competitie, de BeNeLiga.
Kortom: De Belgische en Nederlandse voetbalwerelden hebben elkaar gevonden.

En qua bodem?
Nederlandse saneringsbedrijven zijn actief in België. Op het SIKB-congres 2011 verzorgde de vlaamse poppenspeler Armand Schreurs de cabareteske omlijsting. Op TerrAgenda 2012 verzorgde "onze Vlaamse vriend", professor Willy Verstraete de key note speech. Een humorist met verstand van zaken en een professor met verstand van humor. Dat belooft wat.

Maar er is meer nodig dan humor om ons werk leuk te houden. De mooie uitdagingen van het bodemconvenant ten spijt, begint het klimaat in Nederland koud te worden: Systematisch wantrouwen bij toezichthouders. Overheden die intern gericht zijn, op de eigen (re)organisatie. Prijsvechten en overprotocollisering. Praten over goed opdrachtgeverschap, nu nog dóen. Ondertussen is het afbouwen van saneringen en nazorg een doel op zichzelf geworden.

België is leuker dan Nederland. En als de Linked In jobs representatief zijn, is in België ook meer werk te doen dan in Nederland. Ik hoop dat deze twee factoren in 2013 weer in een plezanter evenwicht geraken.

Ik heb getwijfeld over Belgie
Omdat iedereen daar lacht
Ik heb getwijfeld over België
Want dat taaltje is zo zacht

Paul de Reus

Polder BV IJmuiden

Reageren op deze column kan hier:Linkedingroup