Toen ik elf was, emigreerden onze buren naar Canada (Theo Edelman, 21 februari).

In de eerste brief die zij ons stuurden feliciteerden zij ons met de aardgasvondst in Slochteren. Dat was wereldnieuws! De buren overwogen zelfs terug te keren om mee te profiteren van de rijkdom.Foto_Theov3

Al snel werd vrijwel heel Nederland aangesloten op het aardgasnet, werden alle gastoestellen omgebouwd en stopten de plaatselijke gasfabrieken met het produceren van gas uit steenkool. Een ware omwenteling.

Van de opbrengsten van de gaswinning hebben de bewoners van Slochteren en omgeving niet veel meer gemerkt dan alle andere Nederlanders. Dat is in sommige andere landen wel anders, als daar gas of olie onder jouw land zit, dan is het van jou.

Het gas heeft ons grote welvaart gebracht. Een deel van de aardgasbaten is in het Fonds Economische Structuurversterking gestort. Met dat geld zijn onder meer de Betuweroute en de Hogesnelheidslijn aangelegd. Als je een goed verhaal kon verzinnen mocht het geld uit dit fonds ook aan bodemsanering worden besteed. Veel bodemkundigen hebben op deze wijze hun projecten weten te financieren met geld dat we aan het aardgas te danken hebben.

De gaswinning leidt tot aardbevingen, het kan niemand zijn ontgaan. Ik zou het een mooi gebaar vinden als de bodembranche zijn solidariteit toont aan de bewoners die hierdoor schade ondervinden. Dat kan voor een spotprijsje: voor € 10 per jaar bent u lid van de Groninger Bodem Beweging. Aanmelden kan via http://www.groninger-bodem-beweging.nl/.

Theo Edelman (Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup