woensdag 08 mei 2013

Geef een kind een emmer zand en een emmer water (Jan Klein Kranenburg, 8 mei).

Zonder heisessies, synergieanalyses, fusiebesprekingen of harmonisatiestrategieën zul je zien dat er binnen de kortste keren een perfecte eenwording tot stand is gebracht. Modder is daarmee misschien wel het mooiste en meest fysieke voorbeeld van succesvolle integratie van Water en Bodem.foto_Jan_Klein_Kranenburg

Twee weken geleden zagen we Willem-Alexander een beetje onwennig staan met twee vingers in de lucht. Een Watermanager die zweert op de Grondwet? Een doortastende vorst had meteen gezorgd dat die GRONDwet samen was gegaan met de WATERwet tot nieuwe integrale wetgeving: de MODDERwet. Beatrix had daarnaast natuurlijk ook nooit prinses moeten worden. In Engeland doen ze dat veel beter: hup, gewoon Kwien-Modder!

En kijk naar andere landen: de Russen hebben de modder ook hoog zitten. Hun 'Raspoetitsa' was bepalend voor de geschiedschrijving: In deze periode van het jaar verdwijnen de wegen door hevige modderstromen. Zowel de Duitsers als Napoleon hebben hier hinder van ondervonden in de oorlogen met Rusland. Dan Jordanië. Daar heeft niemand last van psoriasis, eczeem en acné, dankzij de heilzame modderbaden van de Dode Zee.

Nu Nederland nog
Mijn voorstel is als volgt: Zondag staat Moederdag op de kalender. Die slaan we over. Dit jaar vieren we Nationale Modderdag (www.modderdag.nl). Het scheelt maar één letter. Zet het alvast in je agenda: vrijdag 28 juni. "Om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te realiseren en te vergroten". Ik vind het een goed idee van Veldwerk Nederland. Koop allemaal volgende week die voordeelverpakking Witte Reus en stuur de kinderen naar buiten: genieten van Modder Nature!

Jan Klein Kranenburg (Bodem+ / RWS Leefomgeving)

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup