Vlak na de Tweede Wereldoorlog werden in Drenthe jaknikkers geplaatst voor de winning van aardolie (Jan Klein Kranenburg, 29 augustus).

Enorme metalen gevaartes die in een sloom tempo en met een slaapverwekkende cadans de hele dag op en neer aan het gaan waren en daarmee olie uit de bodem omhoog werkten. Ik geloof niet dat de plaatsing van die stalen monsters destijds veel discussie opleverde. Not In My BackYard was een engels begrip en alles wat engels was was in die tijd welkom. Ook in de achtertuin. Nicht in meinem Hinterhof had destijds waarschijnlijk meer reuring gegeven.foto_Jan_Klein_Kranenburg

De economie kon in die tijd op zijn zachtst gezegd ook wel een impulsje gebruiken. Iedereen knikte dus maar even hard "ja" als die jaknikkers zelf. Wat ook meespeelde is dat alles wat de dokter, de dominee, maar ook de overheid u destijds vertelde, gewoon zonder discussie akkoord was.

Schaliegaswinning is in feite niet zoveel anders dan aardoliewinning, maar tijden veranderen. Schaliegas hebben we ondanks onze huidige crisis natuurlijk ook helemaal niet nodig, omdat we net zo lekker op weg zijn met schone energie uit onze bodem, u weet wel: de warmtekoudeopslag en de warmtepompen.

In Noord-Brabant lijkt het verzet tegen schaliegas het grootst. Niet vreemd, want het gaat ondermeer om geplande proefboringen in Boxtel. Cru trouwens, want dat is juist het dorp waar in 2010 het Centrum voor Duurzaam Ontwikkeling "De Kleine Aarde" haar deuren sloot. Het verzet wordt ook nog eens gevoed door regionale bedrijven als Rabobank (trillend datacentrum), Brabant Water (vervuild drinkwater) en last but not least Heineken (vervuild bier). Deze week kwam daar de Provincie bij die aankondigde de hele provincie als boringsvrije zone aan te merken.

Boringsvrije zones zijn een bekend begrip in de wereld van de schone bodemenergie, want daar is de aanleg van WKO en bodemgekoppelde warmtepompen niet mogelijk. Met zo'n besluit zou Brabant dus meteen ook het slot zetten op deze duurzame vorm van energiewinning.

Wat nu? De enige oplossing die ik zie is dat we in Noord-Brabant maar kinetische energie moeten gaan winnen uit neeschudders.

Jan Klein Kranenburg

Werkt bij Rijkswaterstaat Leefomgeving, maar schrijft zijn columns op persoonlijke titel.

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup