donderdag 05 september 2013

Het is weer bijna voorbij, die mooie zomer (Josja Veraart, 4 september).

De zomer die laat op gang kwam. De zomer waarin velen van ons heerlijk hebben geklommen in de bergen of gefietst door prachtige landschappen. We hebben genoten van de natuur of geproefd van al het schoons om ons heen. We hebben fantastische ideeën ontwikkeld en nieuwe plannen gemaakt voor het komende jaar. Nu proppen we ons weer massaal in treinen en bussen of we sluiten achteraan in de file. Hoe zit het na een paar dagen met alle verfrissende plannen? Werpen we af en toe nog een blik door het raam naar buiten? Of laten we onze nieuwe gedachten net zo snel weer achter ons en gaan we over tot de orde van de dag? In de vakantie gaan we als mens eropuit, als functionaris in het dagelijkse leven denken en doen we anders.Josja_Veraart_foto

Dat is niemand vreemd. De Amerikaanse president Bush junior kon de zaken prima scheiden. In het weekend liet hij op zijn range de bezoekers de prachtige natuur zien en door de week nam hij besluiten die op zijn zachtst gezegd desastreus zijn voor onze natuurlijke omgeving.

Zijn wij wél in staat om het zomerse schoon vast te houden en mee te nemen in ons dagelijkse werk? Dat blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn. Het afgelopen jaar heb ik meerdere keren tijdens bijeenkomsten en discussies het volgende opgevangen: "Tja, als mens zou ik dat wel willen doen, maar met deze pet op kan ik dat moeilijk verkopen." Alsof je door je functie ineens een heel ander persoon bent, met andere normen en waarden. Blijkbaar vinden we de dingen die voor ons belangrijk zijn in onze vrije tijd en persoonlijke omgeving, dingen die we dus als mens waarderen, lastig in te passen als we als functionaris achter ons bureau zitten en besluiten moeten nemen. Helaas worden we nogal eens belemmerd door de werkomgeving waarin we zitten of door regels, wetten en praktische bezwaren.

En precies daar zit de oplossing. Laten we proberen dit jaar met zijn allen als mens keuzes te maken en besluiten te nemen. En niet als functionaris. Of, om met Ramses Shaffy te spreken: Mens durf te leven!

Josja Veraart (Initiatief Bewust bodemgebruik en Royal HaskoningDHV)

Website

Linkedin

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup