vrijdag 15 november 2013

Onze jongste zoon zit op voetbal. Hij speelt bij de F'jes. Er zijn weinig dingen die ik leuker vind dan te kijken naar pupillenvoetbal (Gerd de Kruif).

Doldriest enthousiast rennen de kereltjes door het veld. Vaak op een kluitje. Snel afgeleid. Als ze achterstaan gaan de koppies snel hangen, maar gelukkig is er een fanatieke treener (op zijn Ernums uitgesproken) die ze bij de les houdt. Als ze scoren rennen ze samen juichend het hele veld rond, waardoor de koeien rond het veld – bijvoorbeeld in Ederveen – weer van streek raken. Het tafereel is zo sfeervol, dat een Fellini-film er niet Foto_Gerd_de_Kruif3tegenop kan.

Het is beeldspraak en een beetje gevaarlijk, maar als ik kijk naar het bodemveld, krijg ik soms het gevoel van pupillenvoetbal. Er zijn veel spelers en er is veel enthousiasme. Er zijn veel sites en pilots en initiatieven. Allemaal goed en niet zonder reden, "mijn" uitvoeringsprogramma van het bodemconvenant is er één van. Maar de samenwerking en de afstemming kan beter. Als we het speelveld beter verdelen en overspelen, kunnen we betere resultaten bereiken. Een poging daartoe doen we in elk geval tijdens bodem-breed in Lunteren. We brengen verschillende pilot-trajecten samen en proberen uit de uitkomsten rode draden voor de toekomst te destilleren. In de voorbereiding merk ik al dat dit veel op kan leveren. Een ander voorbeeld is de site bodemambities, waarin verschillende voorbeelden zijn gelinked. Hoe groot we ook zijn, we willen allemaal scoren, maar dat lukt alleen als we samen spelen, of er moet een Messi in de bodemgelederen zijn. Belangrijk is dus ook de rol van de trainer. Die hebben we niet echt, of het zou het rijk moeten zijn die vanuit de systeemverantwoordelijkheid de opstelling maakt en waar nodig aanpast, maar eigenlijk hoop ik ook dat we als spelers zo volwassen zijn dat we elkaar zonder aanwijzingen van de trainer goed weten te vinden, de taken verdelen, wisselen van posities en steeds beter samen spelen. Nu zijn bodemspecialisten vaak niet de jongste meer, alleen al daarom gaat de vergelijking misschien mank, maar met spelinzicht en enthousiasme kunnen we resultaat bereiken. Een beetje pupil moeten we dus ook blijven.

Gerd de Kruif (Rijkswaterstaat Leefomgeving)

Website
Linkedin
Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup