donderdag 28 november 2013

Alles moet nog even af... Het overheersende gevoel van de maand november (Josja Veraart, 28 november).

Een roller-coaster die onafwendbaar op januari afkoerst. Eigenlijk is het jaar eind november praktisch voorbij. November en december worden voor het gemak in elkaar geschoven Josja_Veraart_fotomet 31 december als massieve deadline. Een muur die opdoemt. Vóór die muur moeten projecten afgerond, moeten onze goede voornemens nog even worden ingewilligd en afspraken nagekomen. Dagelijks vinden mooie bijeenkomsten plaats en smeden we plannen voor het komende jaar. In al die drukte vieren we ook nog onze nationale feestdagen, zoals 5 december met pakjes, surprises, stuiterende kinderen en rondvliegende pepernoten.

In Nederland vieren we met pakjesavond de verjaardag van Sint-Nicolaas. In Thailand is dit de memorabele verjaardag van koning H.M. King Bhumibol Adulyadej. En dit is zo bijzonder, omdat deze koning de initiatiefnemer is van 'Worlds International Soil Day'. Vanaf dit jaar is 5 december officieel: “A day dedicated to healthy and productive soils”.

Hoewel Sinterklaas maar een beperkt gebied van de wereldbol bezoekt, is de Internationale dag van de bodem een wereldwijd gevierde dag. Met activiteiten georganiseerd door de FAO in Rome. En simultaan in onder meer Frankrijk, Costa Rica en Cuba, waar 'Many events focussed on increasing the public awareness of soil and its contribution to humanity and the environment' plaatsvinden.

Deze internationale Bodem-dag loopt in Nederland grote kans ondergesneeuwd te raken door onze nationale Sintfocus. Daarom zou het mooi zijn als we dit momentum met zijn allen aangrijpen. Bijvoorbeeld door sluipreclame toe te passen. We zouden zomaar in onze gedichten ergens de aandacht voor de bodem terug kunnen laten komen, met een mooie voetnoot erbij naar de dag van de bodem. Zo moeilijk is het niet:

Je tuin ligt er weer prachtig bij,
Sint zag vaak je handen in de klei.
Daarom tovert Sint uit zijn zak,
voor jou een mooie wormenbak.

Voor jullie gemak lever ik hierbij vast een paar suggesties voor de laatste paar zinnen van alle Sintgedichten dit jaar. Eerst voor de vrije of syntaxisloze dichter:

Sint en zijn Bodem-Piet,
Die ook graag ziet,
Dat vandaag, is de dag
Dat de bodem in het zonnetje staan mag.

Of voor de serieuzere of romantische dichter onder ons:

Sint en Piet
NB. Sint ziet ook graag,
de wereldwijde aandacht voor de bodem vandaag.
Want, zoals u allen weet
en hierna nooit meer vergeet,
draagt de bodem bij,
aan het leven van jou en mij.

En omdat Sint mooie gedichten op prijs stelt, heeft hij ook een leuke verrassing in de zak zitten voor het mooiste Sintbodemgedicht. Als je daarop kans wilt maken, zet dan je Sintgedicht op de Linkedingroep van Bewust Bodemgebruik op 5 december aanstaande. Wie weet, ben jij de gelukkige winnaar.

Sint en Piet,
Wie kent ze niet.

Josja Veraart (Initiatief Bewust Bodemgebruik en SMC | Royal HaskoningDHV)
Website
Linkedin
Twitter
Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup