Vergeet die fles wijn die je vorige maand als bedankje kreeg voor die presentatie (Jan Klein Kranenburg, 19 december).

Sla ook de omfietswijnen van de Appie even over. Neem die goede fles wijn die je hebt gekocht voor het kerstdiner en bekijk het etiket. Goede kans dat je daar het woordje 'terroir' op tegenkomt. Terroir is een interessant en ietwat mysterieus begrip. Wijnen die gemaakt worden van dezelfde druif, dezelfde zonligging hebben en even oud zijn kunnen tóch verschillend smaken. Reden: de grondsoort is anders. De wijngaard met nèt iets meer leem, vuursteen, of kalk kan wijnen opleveren die zomaar kwalitatief beter zijn en een flink hoger prijskaartje hebben.foto_Jan_Klein_Kranenburg

In de omgeving van Barolo in Italië komt dit heel sterk tot uiting. Een kleine variatie in het gehalte aan veldspaat of kalk kan de prijs van de grond daardoor met duizenden euro's verhogen.

Vorige week zag ik op Nederland 3 een college van chefkok Robert Kranenborg. Het ging over De Koe. Ik vond het een buitengewoon interessant verhaal. Ook Kranenborg had het over terroir, maar dan in relatie tot Nederlandse melk. Koeien die in de wei grazen, nemen de smaak van de ondergrond over in hun melk, zo vertelde de kok.

Wat alleen zo jammer is, is dat de FrieslandCampina's en Arla's van Nederland al die melk samen in grote tanks gooien en doorroeren tot een eenheidsworst die altijd hetzelfde smaakt.

Het is beslist geen onzin wat die beste man uitkraamt, want terroir schijnt ook te bestaan voor kaas, dus waarom niet voor de melk waarvan die kaas gemaakt wordt. Terroir schijnt zelfs te bestaan voor tomaten en cannabis.

Ik krijg spontaan zin in een melkproeverij. Zodra de koeien in april de wei weer ingaan, moeten we als columnisten van Bodemnieuws maar eens een melkborrel organiseren. Gerd neemt zandmelk mee van de Utrechtse Heuvelrug, Josja veenmelk uit de Randstad. Theo regelt Nederrijnse rivierkleimelk en dan zorg ik voor de Lait de derrière le coin ("Melk uit de Achterhoek"). Appellation d'Origine Contrôlée.

Met de kerst zou ik het maar even bij wijn laten, want ik vraag me af of melk zo goed combineert met die gevulde kalkoen. Fijne feestdagen!

Jan Klein Kranenburg
Werkt bij Rijkswaterstaat Leefomgeving, maar schrijft zijn columns op persoonlijke titel.

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup