In geen land ter wereld is de voedselvoorziening zo goed geregeld als in Nederland. Dat concludeert Oxfam Novib op basis van een vergelijkend onderzoek (Theo Edelman, 16 januari).

Een persbericht hierover viel nauwelijks op te midden van het andere nieuws, waaronder de besluitvorming over de gaswinning in Groningen. Enkele dagbladen namen het berichtje op, maar zeker niet op de voorpagina. Goed nieuws is blijkbaar geen nieuws. Reden te meer om hier eens in te duiken.Foto_Theov3

In het onderzoek staan vier vragen centraal:
1. Hebben mensen genoeg te eten?
2. Kunnen mensen eten betalen?
3. Is het voedsel van goede kwaliteit?
4. Welke invloed heeft de voeding op de gezondheid?

Aan de hand van bestaande statistieken werden aan 125 verschillende landen per vraag punten toegekend. Vervolgens zijn de landen aan de hand van de scores op rij gezet, per vraag en voor alle vier de vragen. Nederland voert de lijst aan. Voedsel is hier relatief goedkoop, gevarieerd, gezond en van goede kwaliteit. Tsjaad is de hekkensluiter.
Vooral de derde vraag trok mijn aandacht. Ik veronderstelde een link met de bodemkwaliteit en was benieuwd welke data men daarvoor zou hebben gebruikt. Mijn veronderstelling klopte niet: de kwaliteit werd afgeleid van de variëteit aan voedsel en aan de kwaliteit van water. Opvallend is dat IJsland het best scoorde op het gebied van voedselkwaliteit. De IJslandse variëteit heb ik tijdens mijn vakantie vorig jaar ervaren, met walvis en papegaaiduiker op de menukaarten.
Volgens Oxfam Novib is er genoeg eten op de hele wereld om iedereen te voeden, maar lijden toch ruim 800 miljoen mensen dagelijks honger. Dat komt volgens de organisatie doordat de landbouw in ontwikkelingslanden slecht is georganiseerd en door oneerlijke handelsakkoorden.
Het is goed dat de organisatie aandacht vraagt voor het voedselvraagstuk. Via het onderzoek is dat ook gelukt. Ik pleit voor een vervolg op deze studie. Daarin zou de situatie niet alleen nu maar ook in de toekomst aan bod moeten komen. Verder lijkt bodemkundige inbreng mij heel nuttig, voor het nader duiden en mogelijk wegnemen van de oorzaken van regionale voedseltekorten.

Theo Edelman (Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

Website
Facebook

Twitter
Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup