In de Achterwallensteeg weigeren de straatlantaarns al een week lang dienst. Trisha voelt zich onveilig (Jan Klein Kranenburg, 30 januari).

Ze krijgt al voor de vierde dag op rij koude rillingen als ze na haar werk door het duister loopt. Ze besluit er boos over te twitteren en wijst de @gemeente als schuldige aan. Het webcareteam van de gemeente reageert adequaat en belooft er werk van te maken. De wethouder merkt de tweets op en besluit daadkracht te tonen: "handig, zo vlak voor de verkiezingen" denkt hij. Hij reageert naar Trisha en belt boos met de netbeheerder.

"Sorry wethouder. We hadden dolgraag de storing binnen 24 uur willen verhelpen, maar uw bodemafdeling kan de bodemdossiers niet zo snel leveren. Zonder de juiste bodeminformatie mogen wij niet graven van de Inspectie SZW."

Amanda werkt bij Aannemer StraatMij. Ze doet historisch bodemonderzoek in het kader van de verbreding van de A49. De snelweg gaat door 12 verschillende gemeenten. Elke gemeente hanteert andere procedures rond de verstrekking van bodeminformatie. Bij de één moet ze rapporten kopen à € 115 per locatie. De rapporten zien er prachtig uit, maar geven veel meer informatie dan waar ze om gevraagd heeft. De rapporten lijken wel op makelaars in plaats van op aannemers gericht. De snelweg doorkruist 37 locaties: € 4.255 is de eindafrekening.foto_jan

Bij een andere gemeente mag Amanda zelf het archief in. Ze ontvangt daarvoor een keurige uitnodiging per brief. Ze stapt in de auto: "Zo kom ik nog eens ergens! Dat gebeurt tegenwoordig weinig meer" denkt ze.

Gemeente 3 heeft een digitaal loket. Het lijkt wel een webshop: Amanda moet met iDeal betalen. Dat lukt helaas niet op het werk. Er zit niets anders op dan vanavond na het kijken van Utopia nog maar eens in te loggen en de rapporten te betalen vanaf haar privérekening. Later moet ze dat maar weer eens declareren bij haar werkgever.

Deze week is een bijzondere week. Bodem+ organiseert in het LEF center van Rijkswaterstaat een bijeenkomst waar we samen met gemeenten, provincies en netbeheerders gaan kijken of er een oplossing is voor bovenstaande situaties. Hoe kunnen we samen al onze bodeminformatie opslaan en ontsluiten vanuit een gezamenlijk maatschappelijk belang? Honderdduizend keer wordt er jaarlijks in Nederland in de grond geroerd door kabel- en leidingenbeheerders. De voorbereidingskosten lopen in de miljoenen. Ik hoop van harte dat we iets succesvols bereiken met elkaar: op weg naar het echte Utopia!

Jan Klein Kranenburg

Werkt bij Rijkswaterstaat Leefomgeving, maar schrijft zijn columns op persoonlijke titel.

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup