donderdag 06 maart 2014

Na de warme winter is de lente in zicht. Bij ons werd de lente bruut aangekondigd doordat ons konijn er zondag vandoor ging. Op miraculeuze wijze verdwenen (Josja Veraart, 6 maart).

In mijn hoofd draait sindsdien Youps liedje: "Maar ik had het hok toch goed dichtgedaan".... Inderdaad het hok zat gewoon op slot. En in het hok zat geen konijn. Een Houdini-actie. Aan de kinderen uitgelegd dat ons konijn deze lente graag een mannetje zoekt in de bossen en nu vast heel gelukkig is, met een hele schare aan kleine konijntjes. Erg geloofwaardig vonden ze het niet. Alle tunnels zijn nog eens goed geïnspecteerd. De hele ren omgespit. Maar geen konijn, noch vluchtwegen ontdekt.Josja_Veraart_foto

Deze lente begint ook met een nieuwe serie van bijzondere avonden in de Rode Hoed: "It's the food, my friend". Boeiende verhalen en sprekers. Volgende week een special over de bodem. Maar ook door de serie heen, heeft de bodem een prominentere plek gekregen in de gesprekken rondom voedsel. Een mooie opmaat voor het jaar van de bodem in 2015.

Op de eerste avond van deze serie maakte de hoogleraar voeding en gezondheid, Jaap Seidell duidelijk dat een gedragsverandering rondom voedsel niet gerealiseerd wordt door méér voorlichting te geven. Kinderen en volwassenen moeten weer meer zelf ervaren. Zélf groente verbouwen, zélf met de handen in de grond wroeten en ervaren waar het eten vandaan komt. En het dan ook samen klaarmaken. Daarmee begint de echte gedragsverandering. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor voedsel, maar ook voor bewust bodemgebruik. We komen er niet door mensen telkens te vertellen dat de bodem een zeer bijzonder medium is. Of door grote voorlichtingscampagnes te houden. Laten we het jaar van de bodem goed benutten en zorgen voor veel echte en eigen bodemervaringen. Niet alleen praten, uitleggen en laten zien, maar zelf laten doen. Zelf ervaren hoe de bodem voelt. Zelf merken wat vorst doet met klei. Zich verwonderen over de schoonheid van de bodem en wat voor kracht ervan uit gaat. En ook, hoe de bodem reageert op ploegen, of juist niet. Wat er gebeurt in de verschillende seizoenen. De verschillende bodemsoorten herkennen en de specifieke eigenschappen zien. Kortom, beleven wat zich allemaal afspeelt onder onze voeten.

Ons konijn is vanmorgen weer opgedoken. Na een 3-daagse ontdekkingstocht. Ook zij wilde de bodem zelf ervaren.

Josja Veraart (Initiatief Bewust Bodemgebruik en SMC | Royal HaskoningDHV)

Website

Linkedin

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup