donderdag 24 april 2014

LEKKERKERK - Lekkerkerk, wat stelde dat nu eigenlijk voor? Meer dan een miljoen kubieke meter grond in de Volgermeerpolder, so what? Een IJsseloog waar bijna 700.000 vrachtwagens aan slib in past: lekker belangrijk. Bodemdaling, sinkholes, bodemafdekking, vermesting, verzilting, verdichting, erosie, verdroging: het zal mij allemaal even een worst zijn (Jan Klein Kranenenburg, 24 april).

Mijn dochter heeft een zandkorrel in het oog die er niet meer uit wil. Een zandkorrel die erin waaide op weg naar school. Palmpasen vieren, dat was het idee. Normaal veeg je een zandkorrel er gewoon weer uit. Of hij traant eruit. Maar dat liet deze eigenwijze zandkorrel zich niet gebeuren. Hij schuurde pijnlijk op het netvlies, hechtte zich achter het ooglid en was er met geen emmer water uit te spoelen.foto_Jan_Klein_Kranenburg

Verdriet natuurlijk, veel verdriet. En pijn. Het paaseieren zoeken werd een flop. Ze vond met tegenzin twee hardgekookte eieren. Een kind hoort dan te stralen, maar dat deed ze niet. In één hand hield ze losjes de eieren vast en met de andere hand drukt ze tegen haar pijnlijk oog dat ondertussen geen licht meer kon verdragen. Een optocht van kleurrijk versierde stokken met broodhaantjes volgde. Maar het symboliseerde voor haar niet meer de feestelijke intocht, maar de kruisweg naar Golgotha. De dorpsfanfare deed haar best om er een vrolijke boel van te maken, maar het had op haar geen effect.

De volgende dag kan het oog nog steeds niet open. Het is vochtig en vuurrood. Ze barst in tranen uit: na het ontbijt gaan we niet naar school, maar naar de huisarts.

De huisarts ontvangt een meisje, dat van de spanning zo stijf is als een plank. Een meisje dat met lange uithalen huilt als het woord 'verdoving' valt. Het ooglid weet de arts eenvoudig om te klappen, een techniek waarvan ik het bestaan niet wist. De zandkorrel wordt getraceerd en vakkundig verwijderd. De arts schrijft een oogzalfje voor, voor het herstel. Project zandkorrel is afgerond.

Die ene miezerige zandkorrel, dat was even ons belangrijkste bodemprobleem vandaag.

Jan Klein Kranenburg

Werkt bij Rijkswaterstaat Leefomgeving, maar schrijft zijn columns op persoonlijke titel.

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup