donderdag 17 juli 2014

Ergens in het vroege voorjaar was een man te gast bij Matthijs van Nieuwkerks 'De Wereld Draait Door' die een fascinerend verhaal vertelde. Het ging om Frank Westerman, een wetenschapper die ooit Tropische Cultuurtechniek studeerde aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Westerman presenteerde zijn boek over een natuurverschijnsel dat in 1986 aan meer dan 1.700 mensen en een veelvoud aan dieren het leven kostte: een limnische uitbarsting in Afrika (Jan Klein Kranenburg, 17 juli).

Het is zo'n verhaal dat je vaag kent, maar dat eerder nooit erg veel indruk op je maakte. Maar nu, uit de mond van zo'n wetenschapper en omlijst door mysterieuze details en feitjes zorgt zo'n verhaal ervoor dat er precies gebeurt waar Westerman op hoopt: je koopt zijn boek.foto_Jan_Klein_Kranenburg

Het mysterieuze verschijnsel vindt plaats bij het Nyosmeer in Kameroen. In de wijde omgeving van het meer is ineens alles dood dat kort daarvoor nog leefde. Westerse wetenschappers buitelen over elkaar om te verklaren wat hier gebeurd is. Elke theorie resulteert in een weder-theorie en er ontstaat een soort Wereldkampioenschap Aardwetenschappen.

Aannemelijk is dat er onder het vulkanische meer ineens een grote hoeveelheid verstikkend gas ontsnapt is, dat alles heeft gedood dat zuurstof nodig heeft.

Een vergelijkbare theorie verklaart de mysterieuze verdwijningen van schepen in de Bermudadriehoek: niks buitenaardse complottheoriën, maar opborrelend gas dat de dichtheid van water doet afnemen en schepen doet zinken.

Voor de bodemcollega's die met de veerpont op vakantie gaan naar één van de Waddeneilanden: bedenk vooraf even dat zich onder de Waddenzee de Zuidwalvulkaan bevindt. Mocht je onderweg het water afturen naar zeehondjes en je ziet ineens belletjes opborrelen: houd je adem even in.

En voor alle andere bodemcollega's die op vakantie gaan: deze column is een gratis boekentip. De titel van Westermans' boek is Stikvallei. Fijne vakantie!

Jan Klein Kranenburg

Werkt bij Rijkswaterstaat Leefomgeving, maar schrijft zijn columns op persoonlijke titel.

Website

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup