donderdag 18 december 2014

U kent het lied wel van List en Shaffy, over het gras dat altijd groener zal zijn aan de andere kant van de heuvels. Een lied over verlangen. Dat vind ik mooi. De praktijk is trouwens anders als je – zoals ik – in Maarn woont. De andere kant van de Utrechtse Heuvelrug, dat is Doorn. Daar zijn we niet van. Dat is onze rivaal. Ook de pupillen van de voetbalclub in Maarn weten dat ze overal van mogen verliezen, maar niet van DEV (De Elf Vrienden) uit Doorn. Hoezo groener gras in Doorn? Inmiddels zijn we tot ieders verdriet ook nog opgenomen in één gemeente (Gerd de Kruif, 18 december).

Ik weet best wel dat dit soort rivaliteit maar in beperkte mate leuk is en daarboven gevaarlijk. Ondanks de rivaliteit is Doorn vlakbij. Ik kom er geregeld. Laatst voor een bijzondere reden.Foto_Gerd_de_Kruif3 In Doorn en in het naastgelegen Driebergen speelde de afgelopen maanden namelijk een felle en emotionele discussie over ernstige verontreinigingen van twee voormalige wasserijen. Verontreinigingen die al langer in grote lijnen bekend waren. Verontreinigingen die omwonenden direct treffen. Het drinkwater is verdacht. De plaatselijke krant "De Doornse Kaap" staat er vol van. Ik ben eens gaan kijken bij een bewonersbijeenkomst op het gemeentehuis in Doorn.

Het is natuurlijk goed en motiverend om een dergelijke bijeenkomst mee te maken. Maar al te vaak ben ik theoretisch bezig met het onderwerp. Nu merk je eens de consequenties in de praktijk. Zelfs het nieuwe gemeentehuis is getroffen, met het handgeschreven briefje boven de kraan op het toilet om het water maar niet te drinken in verband met een mogelijke ernstige verontreiniging. Stom van me dat ik daar geen foto van genomen heb. Mij viel de professionaliteit van betrokkenen op, zoals van gemeente en Bosatex. Maar ook de ernst van de kwestie en de zorg van de omwonenden. De kwestie is nog niet opgelost. Ik las dat de provincie zelfs twee naburige panden opkoopt. Dat er ferme discussie in provinciale staten is en dat de PVV zelfs een motie van wantrouwen heeft ingediend. Het maatschappelijk belang van ons werk kwam haarscherp naar voren. Ook aan de andere kant van de heuvels verdienen ze een goede aanpak van ernstige bodemverontreiniging.

Gerd de Kruif (Rijkswaterstaat Leefomgeving)

Website

Linkedin

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup