De kleur van grond is een belangrijk kenmerk, waaruit verschillende eigenschappen van de bodem kunnen worden afgeleid. Daarom kent een goede veldbodemkundige vele tinten grijs! (Theo Edelman, 19 februari)

Een opvallende verschijning onder de bodems is de podzol. Dit bodemtype komt veelvuldig voor in de schrale dekzandgronden in Noord-Europa, waar een neerslagoverschot heerst. De naaFoto_Theov3m is van Russische oorsprong: pod betekent "onder" en zola betekent "as". De naam is afgeleid van de grijze (en dus askleurige) uitspoelingslaag die in veel van deze gronden goed zichtbaar is.

Naar de diepte toe wordt de bodem vrijwel altijd grijs. Dat heeft te maken met de afwezigheid van zuurstof. Bij de aanwezigheid van zuurstof is het van nature aanwezige ijzer geoxideerd en onoplosbaar; het vormt een bruine neerslag. Bij de afwezigheid van zuurstof en in aanwezigheid van organische stof wordt het geoxideerde ijzer gereduceerd. De bodemmaterialen nemen dan de natuurlijke kleur aan, meestal grijze of blauwe tinten.

Hebt u altijd al willen weten wat termen als 5 Y 4/1 of 10 YR 3/1 betekenen? Vraag het gerust aan die aardige bodemkundige.

Theo Edelman (Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup