donderdag 17 september 2015

In 1995 hadden we hoogwater in Limburg en het Rivierenland. De Ooijpolder, Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard werden geëvacueerd. In 1997 kregen we daarom een Noodwet dijkverzwaring. Bestaande procedures werden opzij gezet om met spoed een aantal grote dijkverbeteringsprojecten te realiseren. Zo doen we dat als er nood aan de man is (Paul de Reus, 17 september).

In 2008 stak de kredietcrisis de kop op. De huizenmarkt stagneerde, Fortis en Landsbankinn vielen om. Projecten werden stilgelegd. In 2010 kregen we daarom de Crisis- en herstelwet (Chw). Bestaande Paul_de_Reusprocedures werden opzij gezet om met spoed een aantal grote, ruimtelijke ontwikkelingsprojecten te realiseren, en zo een aantal mensen hun baan laten behouden. Zo doen we dat als er nood aan de man is.

In 2015 hebben we een vluchtelingencrisis. Wat doen we ook al weer als er nood aan de man is?
Er is behoefte aan héél veel BN-ers die een vluchteling in huis willen, of aan de grootschalige oplossingen die het COA vraagt: Vakantieparken en voormalige kazernes en bejaardenhuizen.
De politieke wil om vluchtelingen in Europa op te nemen, is beperkt. Eerst nog praten over Europese verdeling, restrictief beleid, en over opvang in de regio. Waar de wil er wèl is, zijn er andere bezwaren:

In Weert wil de gemeente eerst praten met haar huidige inwoners. Alsof die ooit gevraagd zijn of ze een kazerne naast hun dorp willen hebben. Maar het belooft wat: "Minder-minder" heeft de grote meerderheid in enquetes onder het volk. Geen gelukzoekers. Geen linkse hobbies. Toch raar dat Claudia de Breij dan zo'n hit heeft met 'Mag ik dan bij jou'. Hoewel: De Toppers-lalalaa-variant van Jeroen van der Boom doet vermoeden dat de tekst daarvan eigenlijk helemaal niet tot ons doordringt.

In mijn eigen woongemeente staat een bejaardenhuis leeg. Tot 2 jaar terug woonden daar onze ouders en grootouders. De mensen die Nederland er weer bovenop brachten na de oorlog. Voor DIE mensen was het gebouw prima, maar nu is het opeens volledig ongeschikt om mensen, vluchtelingen in te laten wonen. Onveilig voor de bewoners zelf. Ik denk dat vluchtelingen die loszittende dorpel wel OK zouden vinden, in vergelijking met hun huidige situatie van 'een tent op een strand', 'Calais', of 'lopen zonder te weten waar je vanavond slaapt'.

Er is een nieuwe volksmoraal nodig. En zolang die er nog niet is: een wet om al die regeltjes en NIMBY-bezwaren te overrulen, zoals we eerder met de dijken-noodwet en de Chw hebben gedaan.
Opschieten met die ex-kazerne en dat ex-bejaardenhuis. Misschien kunnen we de bestaande Chw-ontwikkelingsgebieden een tijdelijke functie geven als vluchtelingenopvang. Misschien kunnen we zelfs de Hedwigepolder nog een paar jaar droog houden, voor de opvang van vluchtelingen.

Paul de Reus

Polder BV IJmuiden

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup