vrijdag 06 november 2015

Erdohan, Poetin, Loekasjenko, Kaczinsky. Op verschillende plekken in de wereld is er een roep om sterk leiderschap. Democratie en compromis is ingewikkeld. Zie ook het milieubeleid in China. Het is makkelijk en duidelijk om in de meerjarenplannen ferme keuzen te maken. Bij menig duurzaamheids-fan klinkt dan enige afgunst. Daar gaat het ten minste makkelijk. Zolang het aantal kinderen niet door de staat bepaald wordt... (Gerd de Kruif, 6 november).

Als eerste gedachte herken ik het mechanisme. Afgelopen weekeinde ben ik met een busje vol rond stuiterende tienjarige jochies naar FC Utrecht gegaan. Verjaardagsfeestje voor onze jongste zoon. Dat vliegt danFoto_Gerd_de_Kruif3 alle kanten op. Mijn natuurlijke reactie is om over te gaan tot repressief en streng leiderschap: bij elkaar blijven en in het gelid. De behoefte aan sterk leiderschap kreeg ik ook in het stadion toen een deel van het publiek een – gekleurde – speler van de tegenstander die geblesseerd op de grond lag, toezong met "maar ja, er zijn geen bananen". Een gênante vertoning.

Maar ik heb ook geleerd dat mijn eerste reactie niet altijd de goede is. Even doordenken. Die rond stuiterende jochies hadden reuze lol. Het was aanstekelijk om te zien. Bomen klimmen, taluds beklimmen, bladeren gooien. Tijd van hun leven. En in het stadion waren ze onder de indruk van de ambiance. Om elkaar niet kwijt te raken liepen ze de polonaise. Ze hielden elkaar goed in de gaten. Zo was het ook bij dat racistische gezang. Dat overigens toch al niet zo luid en duidelijk was: daar kwam een scherpe reactie van andere fans op. Zo wordt gecorrigeerd. Een beetje vertrouwen in mensen kan geen kwaad. Dat is ook mijn uitgangspunt bij de uitvoering van het bodemconvenant: een beetje vertrouwen in je mensen en in de partijen. Wel aandacht hebben, de vinger aan de pols houden, echt geïnteresseerd zijn en als het nodig is aanspreken. Uitgaan van vertrouwen, maar niet alles laten gebeuren. Een goede balans. Enerzijds –anderzijds. Daar ben ik weer. Daar kom ik altijd op uit. Volgens mij kan dat niet anders als je goed wilt samenleven. De wereld zit namelijk niet simpel of ééndimensionaal in elkaar. Dat is niet erg, verwonder je er maar over! Dat is niet vaag, maar inzicht. Ik hoop dat dit inzicht in tijden van "hoe scherper en feller, hoe beter" beklijft.
De wedstrijd was trouwens erg vermakelijk, leuke club, FC Utrecht.

Gerd de Kruif (Rijkswaterstaat Leefomgeving)

Website

Linkedin

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup