Het jaar 2016 is uitgeroepen tot het Jaar van de Boon. Collega-columnist Paul de Reus wees ons daar al op. De boon behoort tot de vlinderbloemigen. Deze planten zijn in staat om samen met bacteriën in de bodem luchtstikstof te binden. Zo zorgen zij niet alleen voor hun eigen stikstof, maar ook voor dat van gewassen die daarna worden geteeld. Een mooie eigenschap dus! Zo beschouwd is het Jaar van de Boon toch weer een beetje een Jaar van de Bodem dat wij in 2015 vierden (Theo Edelman, 4 februari).

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft opgesomd tot welke inzichten het Jaar van de Bodem heeft geleid: fao.org. Eén van die inzichten betreft de levende bodem: "Een gezonde Foto_Theov3bodem is een levende bodem; de bodem huisvest een kwart van de biodiversiteit op onze planeet; een levende bodem is essentieel voor een duurzame landbouw".
Voor dagelijks nieuws over de levende bodem kunt u zich op Facebook aanmelden bij de openbare groep De bodem leeft! met op dit moment maar liefst 838 leden.
Graag introduceer ik in deze column een idee van Gerlinde de Deyn van de Wageningse Universiteit. Zij wil via crowdfunding een video-opname van het bodemleven laten maken. Meedoen kan al voor € 15,00. Zullen wij haar en onszelf eens verrassen? Er is in totaal € 10.000 nodig, bijna een kwart daarvan is al binnen. Voor meer informatie verwijs ik naar crowdfunding.wageningenur.nl. Misschien krijgen we zo wel stikstofbindende bacteriën te zien. Leve de boon! En leve de bodem!

Theo Edelman (Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup