Nicht ärgern, nur wundern. wijze woorden van Goethe die extra wijs klinken als je ze in het Duits opschrijft. Ik probeer me in het dagelijks leven aan deze levensles te houden. Het gaat alleen niet altijd. Bij first world problems zoals hondenpoep, bumperklevers of vouwfietsen in de trein lukt het me vaak wel, maar soms heb je van die kleine nuances in gesprekken die me toch aan het ärgern zetten. Misschien herken je de situaties wel: je refereert in een gesprek aan een krantenartikel of tv-programma en vraagt aan een bekende of hij dit ook gelezen of gezien heeft. Als het antwoord luidt: "Nee, daar had ik geen tijd voor", dan ben je met mij in staat van oorlog. Zo'n opmerking, waarmee mijn gesprekspartner impliciet suggereert dat ik de godganse dag uit mijn neus loop te eten kan me op zo'n moment flink irriteren (Jan Klein Kranenburg, 16 juni).

Nog zo'n verschijnsel is iets dat je vaak op sociale media ziet. Het gaat om het zinnetje "blijft mooi", vaak in de vorm van een hashtag: #blijftmooi. Ik lees daarin een soort achteloze hooghartigheid.foto_Jan_Klein_Kranenburg

Neem die foto van een vriend die hij nam uit het vliegtuigraampje op weg naar vakantie en waarmee hij de Nederlandse kustlijn vastlegt... #blijftmooi. Hij vindt het mooi, maar wil beslist niet dat zijn volgers denken dat hij voor het eerst in het vliegtuig zit.

Of neem die vriendin die een foto deelt van het popconcert van haar favoriete artiest waarbij ze vooraan stond: #blijftmooi. De gedachte dat ze tijdens het maken van die foto ook nog eens alle mensen achter haar flink aan het ärgern zette, maakt deze situatie extra gênant.

De Rosmaalse firma Heijmans maakte zich vorige week ook schuldig aan dit ärgerlijke fenomeen. Ik zal het uitleggen: Mijn werkgever (Rijkswaterstaat) schijnt naast de waardevolle Bodem+activiteiten ook nog niets te doen met wegen en water. Dit laat de communicatieafdeling dan ook met regelmaat weten door fraaie foto's en filmpjes van imposante projecten te posten op social media.

Zo ook een timelapsefilmpje van een 70 meter lange tunnel die men in één weekend de Rijksweg A12 weet in te schuiven. In 3 minuten zie je een bedrijvigheid die vergelijkbaar is met zo´n zenuwachtige mierenhoop zoals die je wel eens in het bos ziet. Een woud aan graafmachines maakt vliegensvlug plaats voor een betonnen gevaarte dat centimeter voor centimeter haaks onder de snelweg rolt. Internationaal gaat het fimpje al snel viral: Hoe die "dutch" dat toch doen! Ik voel iets van nationale trots, een gevoel dat tijdens deze EK-maand even wat was weggezakt.

Heijmans -de aannemer in kwestie- deelt het bericht. Alleen vond hún communicatieafdeling het nodig om het bericht te beginnen met: "blijft toch indrukwekkend". Ja hoor, meneer Heijmans, u schuift natuurlijk dagelijks even een prefab-viaductje onder de snelweg door. Geen probleem. En het blijft indrukwekkend. Knap hoor.

Maar laten we de schoonheid van dit filmpje nu maar niet verpesten door zo'n klein detail in de begeleidende tekst. Ook nieuwsgierig geworden naar dit sterke staaltje vakmanschap? Check dan deze url: tinyurl.com/blijftmooi en ver-wunder je!

Jan Klein Kranenburg

Adviseur Bodeminformatiebeheer

Website

Linkedin

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup