Vorige maand had ik het genoegen een cursus te verzorgen over het bodembeleid, gericht op vergunningverleners en toezichthouders Wm: het grijze segment.
De cursus begon met een intro over wat bodem is en hoe bodem werkt, welke processen daarin draaien. Gevolgd door mijn belofte aan de cursisten dat zij van dit pre-koffiepauze-onderdeel helemaal niets zullen kunnen toepassen in hun werk. Er zijn nu eenmaal geen wettelijke voorschriften dat zand zand en klei klei moet blijven, dat de lasagna-laagjes intact moeten blijven, dat de structuur open moet blijven, of worden, dat het grondwater zo en zo diep moet worden. Er zijn geen wettelijke waarden over hoe bodem eruit zou moeten zien of hoe het zou moeten werken (Paul de Reus, 15 december).

Paul_de_Reus

Jammer voor die bodem, als je geitenharen sokken draagt. Maar voor de cursus geen enkel probleem: Die spitsen we gewoon toe op wat er wèl te reguleren is, en hoe we dat doen.
Na de koffiepauze gaat de cursus daarom door naar het nut dat de bodem heeft voor de mens, hoe die functies bedreigd kunnen worden en tenslotte lekker VTH-jobgericht: hoe we die functies met meldingen, vergunningen en wetsartikelen kunnen beschermen tegen de gevaren.

De gevaren zijn legio en de good old Wbb is - in haar openingsartikelen - even rigoureus tegen alle soorten bedreiging, tegen alle "veranderingen van hoedanigheden van de bodem, die een vermindering of bedreiging betekenen van de functionele eigenschappen die de bodem heeft".
Bij de nadere uitwerking van artikelen en besluiten, is echter een buitensporige hoeveelheid regels gewijd aan de hoedanigheidsverandering 'verontreiniging'. Schrijnend, ten opzichte van de absolute afwezigheid van bepalingen tegen de hoedanigheidsveranderingen m.b.t. structuur, afdekking, daling, grondwaterstand et cetera.

Het netwerk People for soil wil bereiken dat er extra regels en beginselen komen voor ál deze thema's. Onder andere via social media en via een petitie. De pijlen worden gericht op de EU. Die heeft tenslotte al eerder een kapstok gecreëerd met de Europese Bodembeschermingsstrategie.
In Nederland lijkt het tij wat tegen te staan, gezien de eerder gegroeide verontreinigings-focus en gezien de belofte van de Omgevingswet om flink te schrappen. Het toevoegen van nieuwe regels over 'nieuwe' (nog ongereguleerde) thema's lijkt een faux pas. Toch is dat wat nodig is om de verschillende thema's gelijkwaardig aan elkaar te maken, om ze gelijkwaardig te behartigen..
Op www.people4soil.eu vindt u meer toelichting, plus de petitie. Kan de bodem op u rekenen?

Paul de Reus
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup