woensdag 24 mei 2017

Vorige week zag ik een opvallende foto op Twitter voorbij komen. De politieke nieuwkomer Thierry Baudet loopt met een zelfvoldane, rebelse grijns over het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer. In zijn linkerhand een klassieke leren aktetas, onder zijn rechterarm klemt hij een tray met 24 flesjes bronwater. Het glimmende plastic van de blauwe met witte flesjes kleurt aardig bij zijn overhemd, kostuum en das. Ik kan niet goed zien welk merk bronwater het is, maar volgens mij gaat het om 12 liter water uit het Belgische Chaudfontaine. (Jan Klein Kranenburg, 24 mei)

foto Jan Klein KranenburgThierry Baudet vind ik over het algemeen overkomen als een praeses van een gemiddeld herendispuut: veel Latijn blaten, om zaken intelligenter te doen voorkomen dan ze zijn en over vrouwen praten op een manier die je in een column op een bodemwebsite niet zou durven herhalen. Ditmaal is zijn gedrag echter meer puberaal dan studentikoos. Politiek verslaggever Jaap Jansen legt namelijk uit dat Baudet niet kan leven met het verbod op flessenwater in de Tweede Kamer. Hij kocht deze tray met flesjes water om een antimilieu-statement te maken.

Ik vind dit een tamelijk opportunistische actie voor iemand die te kust en te keur rept over oikofobie. Kennelijk blieft hij het water uit Nederlandse bodem niet. Tegelijkertijd was dit een leerzaam moment voor mij, want ik kende het fleswaterverbod niet. Ik las op de website van VEWIN dat dit verbod stamt uit 2011 en het gevolg is van een motie van het vertrekkende CDA-Kamerlid Gerda Verburg. Er ging een lobby van VEWIN en het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Dunea aan vooraf.

Ik kan dit soort symbolische acties wel waarderen, maar voor een heerschap als Baudet komt het ongetwijfeld betuttelend over. Waar ik dan wel weer om kan gniffelen is dat dit een mooie titel voor deze column oplevert. Als je de titel nog iets Franser maakt staat er: La Chaud Fontaine de Baudet, wat zoveel betekent als De Warme Fontein van de Ezel.

Proost Thierry.

Jan Klein Kranenburg

Adviseur Bodeminformatiebeheer

Website

Linkedin

Twitter

Reageren op deze column kan hier: LinkedinGroup