Sinds een week beschikt een populier op de campus van Wageningen Universiteit over een twitteraccount. De boom stuurt zonder tussenkomst van de mens berichtjes over zijn sapstroom, zijn vochtverlies en zijn groei, maar ook over het weer en het vochtgehalte in de bodem. (Theo Edelman, 2 juni)

Foto Theov3Ook Belgie en Duitsland hebben twitterende bomen. En binnenkort volgen Zwitserland en Spanje.

Wetenschappers gaan de gegevens gebruiken om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen verschillende bodem- en klimaatomstandigheden en de vitaliteit van bomen. Dat is van belang voor het beheer en de aanplant van bossen.

De tweets zijn bedoeld om bij een groot publiek bewustzijn te creeren over de interactie tussen bomen en hun omgeving. Dat lukt aardig. De twitterende populier is populair. Hij haalde vrijwel alle kranten en diverse televisieprogramma's. Binnen een week meldden zich maar liefst 3.368 volgers.

Het succes van de twitterende bomen smaakt naar mijn oordeel naar meer. Zouden twitterende bodems ook zoveel aandacht trekken? Het zou zomaar kunnen. Natuurlijk moet dan eerst goed worden nagedacht over de kenmerken waarover de bodem twittert. Belangrijke fysische en chemische kenmerken zoals het vochtgehalte, de zuurgraad, de voedingstoestand en de redoxpotentiaal liggen voor de hand. Mogelijk kunnen daaraan nog biologische kenmerken worden toegevoegd.

Wat denkt u? Zou een twitterende bodem nuttig kunnen zijn, voor bijvoorbeeld de landbouw? En zou het grote publiek dit net zo leuk vinden als de twitterende bomen? En over welke eigenschappen zou de bodem moeten twitteren? En hoe meten we die? Een discussie hierover zou op zich al nuttig zijn. Het idee dwingt namelijk om na te denken welke eigenschappen nu echt belangrijk zijn.

Ik ben benieuwd naar uw reacties.

Theo Edelman (Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

Website
Facebook
Twitter

Reageren op deze column kan hier: LinkedinGroup