donderdag 12 oktober 2017

Mijn woonplaats IJmuiden heeft een geweldig strand.
Zoals op elk strand kun je zwemmen, zonnebaden en pootjebaden. IJmuiden is daarnaast heel dynamisch. Er is veel ruimte voor allerlei surf- en windsporten. Je hond mag erop, er is natuur in de duinen en er zijn bunkers. (Paul de Reus, 12 oktober)

Paul de ReusOok in letterlijke zin is het strand heel dynamisch. Het lokale bunkermuseum verzorgt excursies langs de bunkerroute. Een geijkte vraag voor de gidsen: Waarom hebben ze die bunkers zo ver in de duinen gezet? Dat was 75 jaar geleden echter niet zo. De bunkers zijn gebouwd op de voorste duintoppen. Pas nadien ontstond op het strand een nieuwe duinenrij. In 1966 zijn langere pieren aangelegd om de havenmond, met veel standaanwas ten noorden en ten zuiden. Op die enorme zuidelijke standplaat is in 1990 nieuwe natuur aangelegd. Destijds al omstreden, want de oude natuur was ook best aardig. Oh ja, plus wat faciliteiten als een hotel, boulevard, jachthaven en appartementencomplex om boel te financieren. Aan zeezijde werd het geheel voorzien van nog een nieuwe duinenrij.

Op het huidige strand zie ik in de 5 jaar dat ik er nu vaak kom - mijn hond is 5 - nog een duinenrij ontstaan. Eerst groeit op de natte plaat wat biestarwegras, dan ontstaan wat ribbeltjes, er komt wat helmgras, ribbeltjes worden een heuveltje van misschien 10 centimeter, en wordt 't steeds hoger en droger.
Ook de 'oude', naoorlogse duinenrij is veranderlijk. In 1995 heeft de IJmuider Reddingsbrigade een nieuwe post betrokken. Direct achter de duinenrij is een loods gebouwd voor al het coole speelgoed: quads, jetskis, motorboten en pickups. Op het dak een uitkijktoren. Klaar.
Dit jaar klaagt de brigade dat het uitzicht wordt belemmerd door het groeiende duin. En nabije kop is al 5 meter hoger geworden. Het beschermingsbeleid Natura 2000 lijkt te verhinderen om er iets aan te doen. In de commentaren op de nieuwspagina wordt meteen de EU gebashd. De kop "Europa verbiedt afgraven gevaarlijke duin" geeft natuurlijk een onmisbare voorzet. Ik heb nog niemand gehoord over de ondoordachte locatiekeuze. Stom om bij de bouw geen rekening te houden met de grote, natuurlijke dynamiek, die zichzelf juist hier de afgelopen decennia zo sterk bewezen heeft.

Als we die boulevard en jachthaven hebben mogen bouwen, en de reddingpost zelf (!), dan zal die ene duinkop binnenkort ook wel verlaagd mogen worden, om 5 meter lager alsnog zijn habitatfunctie te vervullen. Maar een Baywatch-post op palen op het echte strand zou ook een leuke aanwinst zijn.
Om het stand van IJmuiden is altijd wat te doen.

Paul de Reus
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup