maandag 11 december 2017

Het gebeurt me een of twee keer per jaar, en eergisteren was het weer zo ver: Verliefd... (Paul de Reus, 11 december)

Paul de ReusSoms wordt je aangenaam verrast, door een winkelbediende, een collega, medewerker van een bank of instantie. Een goede telefoonstem helpt, maar voor echte, zakelijke verliefdheid, want daar gaat dit over, daarvoor moet het subject zijn behept met begrip, en hulpvaardigheid, en doortastendheid.

Dus niet: "Het toestel van mw. X wordt niet opgenomen ..." (tweezijdige stilte).

In gedachten ratel je dan de volgende dialoog: "Nee, dat heb ik gemerkt... maar toen werd ik vanzelf doorgeschakeld naar u... Waarom?" "Hoe bedoelt u?' "Ik bedoel: Als ik wordt doorgeschakeld naar u... Wat kunt u voor me doen?" "Nou, ehh, ik heb geen zicht op de agenda van mw. X, van niemand trouwens, dus wat wilt u dat ik doe?' "Ik wil graag iemand spreken die me kan vertellen wanneer ik mw. X kan bereiken... Verder zou ik ook graag iemand spreken die heeft besloten dat onbeantwoorde telefoonoproepen naar u worden doorgeschakeld, maar dan wijk ik af van ..."

"U wilt het hoofd Communicatie spreken?' "Nee. Ja, eigenlijk wel, maar daar begon het niet om, dus Nee." "OK... anders nog iets?" "Ja. Ik wil graag iemand spreken die me kan vertellen wanneer ik mw. X kan bereiken." "Ik verbindt u door met het secretariaat!". "Ah! Dankuwel. Maar ik wordt niet verliefd op u."

Deze week was het John die positief verraste.

"John, ik zoek brief die we in 2004 zouden hebben verzonden over ...". John krijgt lichtjes in zijn ogen. Hij herkent een uitdaging. John vraagt nog een paar details en wijst naar de koffie automaat. "Een collega heeft een zak koekjes neergezet, wil je?"

Drie uur later staat ie aan mijn buro, met een vergeeld dossier met die brief erin. De brief heeft niets te maken met het dossier waar het in zit, en het blijkt een heel slechte brief te zijn, maar John heeft 'm gevonden.

Paul de Reus
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup