Ongeveer tweehonderd jaar geleden werd het element lithium ontdekt. Het wordt slechts in enkele landen gewonnen. Liefhebbers van stevige muziek zullen bij lithium al snel aan Nirvana denken, dat een song met deze titel uitbracht. Die refereert aan lithium als bestanddeel van een medicijn tegen een afschuwelijke psychische aandoening. Lithium wordt ook toegepast in de glasindustrie en als bestanddeel van batterijen. Door de toenemende behoefte aan opgeslagen energie, onder meer voor elektrisch vervoer, zal het gebruik van lithium enorm gaan stijgen. Waar halen wij het vandaan? (Theo Edelman, 29 maart)

Foto Theov3Je staat er zelden bij stel, maar In Nederlandse grond zit nog aardig wat lithium. De gehalten bedragen zo rond de 100 mg/kg, in veen en klei wat meer dan in zand. Dat staat in de Geochemische Atlas van Nederland. Deze gehalten zijn te laag om lithium economisch verantwoord te winnen. Daarvoor zijn bijzondere ertsen en zoutvoorkomens nodig. Tot mijn verbazing heb ik nergens informatie kunnen vinden over lithium in onze ondergrondse zoutafzettingen. Wellicht wacht de Staat betere tijden af, omdat plannen met onze ondergrond in de regel op verzet van bezorgde burgers stuiten.

De bulk van de wereldproductie komt uit China, Chili en Australie. Dat maakt Europa kwetsbaar. Daarom was het groot nieuws dat onlangs in een Tsjechische mijn forse voorraden lithium zijn aangetroffen. Tsjechie wil met eigen patenten en eigen kapitaal een belangrijke producent van batterijen worden. Dat is goed nieuws voor de Europese Unie, met het oog op de geplande energietransitie.

Wat mij betreft mogen we qua bodem best wat meer Europees gaan denken. Waarom niet wat meer onderling profiteren van elkaars bodemgesteldheid? De Nederlandse bodem is bijzonder geschikt voor het produceren van landbouwgewassen. De Tsjechische bodem levert lithium. En voor de ondergrondse opslag van kernafval kunnen we misschien wel het beste in Finland terecht.

Ondertussen moeten we natuurlijk wel ons best doen om het gesleep met stoffen en het dumpen van afval tot een minimum te beperken. Daarin past het recyclen van lithium naadloos. Laat Nederland daar eens voor Europees nieuws gaan zorgen.

Theo Edelman (Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: LinkedinGroup