De bodemsaneringsbranche is een volwassen branche met de bijhorende kenmerken. En sommigen van ons werken hier al behoorlijk lang in. Tot dat soort hoor ik. Nu moet ik oppassen dat het niet een verhaal wordt van 'vroeger was alles beter'. Dat de branche volwassen is blijkt uit de uitgebreide wet- en regelgeving, kwaliteitsprotocollen en 'gevestigde' belangen. En, zo lijkt het soms, een bepaalde mores met het karakter van wetten en regels. (Theo Bussink, 7 juni)

TheoZo hield ik vorige week tijdens een Bosatex-bijeenkomst voor en met bevoegde overheden een pleidooi om niet-spoedeisende VOCl-verontreinigingen aan te pakken. Met als doel het verkleinen van de erfenis/aansprakelijkheid door vrachtreductie en vergroting van de robuustheid door stimulatie van de anaerobe afbraak. Maar dan zonder "toeters en bellen". Met toeters en bellen bedoel ik een aanpak gericht op het gehele geval, dus inclusief de pluim met een bijhorende uitgebreide monitoring van meetbare doelstellingen voor bronzone en pluim. Maar dat blijkt toch niet zomaar te kunnen. Geparafraseerd: als je het spel wilt spelen moet je je aan de spelregels houden. Welke spelregels vraag ik me dan af? De landelijke wet- en regelgeving of de mores vastgelegd in onze hoofden, provinciale en gemeentelijke verordeningen? Ik ben daarom nadien maar eens in de landelijke wet- en regelgeving gedoken, want mijn g.b.v. zei dat het toch niet zo kon zijn dat...

Gelukkig, wet en landelijk saneringsbeleid blijken ook g.b.v.-proof. Ten eerste: een deelsanering is toegestaan als het belang van de bescherming van de bodem niet wordt geschaad. Ten tweede: de sanering van mobiele verontreinigingen in de ondergrond richt zich op het beperken van het risico op blootstelling en verspreiding. En daarbij: het is toegestaan een deelsanering uit te voeren gericht op het deel van de verontreiniging dat leidt tot risico's. Ten derde: vrachtreductie is een legitiem doel.
Daarom een oproep in de brede zin: laten we (overheid, advies- en ingenieursbureaus) dergelijke initiatieven omarmen: er moet niets, maar toch gebeurt er iets omdat het milieuwinst oplevert.

Theo Bussink (TTE Consultants)

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier: LinkedinGroup