DHV en Royal Haskoning gaan fuseren. Twee bureaus die al regelmatig samenwerken in grote projecten over de hele wereld. De medewerkers zullen blijven samenwerken. Maar vanaf nu onder 1 vlag en een nieuwe naam (Josja Veraart, 1 maart).

Onwillekeurig dringt zich een gedachte in mij op. We werken al jaren aan een betere samenwerking tussen bodem en water, tussen natuur en landbouw. Zouden we ook op deze thema's kunnen fuseren?Josja_Veraart_foto

Terug naar de samenwerking.

We werken samen. Vanuit verschillende werkvelden en verschillende context. Samen - werken. Maar we blijven de verschillen benadrukken, en praten over bodem én water, over landbouw én natuur. Zolang we de afzonderlijke kanten blijven benoemen en benadrukken, ligt de nadruk op polarisatie. Het polariseren wordt ook versterkt doordat er 2 namen zijn: landbouw en natuur.

We hebben om te beginnen een nieuw idioom nodig. Nieuwe namen, die de samenwerking bevestigen.

Nog een stap verder.

Stel, we streven voor landbouw en natuur naar een werkelijke samensmelting. Een heuse fusie. Is dat de knop waar we aan zouden moeten draaien? En wat betekent dat in de praktijk?

Wellicht niet meer dan een verregaande integrale aanpak. En daar zijn we toch al een tijd mee bezig. Agrariërs die de natuur beheren als onderdeel van hun bedrijfsvoering. En natuur wordt gezien als onderdeel van ons producerend landschap. Als dat geen samensmelten is. Dus wellicht niet eens zo'n vreemde gedachte. Een thematische fusie.

Nu alleen nog een echte nieuwe naam die de kracht van de samensmelting laat zien.

Tuimeltekst:
Iedereen wist dat het niet kon, totdat er iemand kwam die dat niet wist. (http://www.tuimeltekst.nl/)

Josja Veraart (Initiatief Bewust bodemgebruik en Royal Haskoning)

Website

Linkedin

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup