Ik heb een collega die vaak aan het einde van een verhitte discussie zegt dat er mooie dingen gebeuren. Soms staat mijn hoofd er dan niet naar, want dan richt ik me op de problemen of discussiepunten. Maar hij heeft natuurlijk gelijk. Er gebeuren veel mooie dingen. Mensen zijn gedreven en willen dat het morgen beter gaat. Daarom wordt een discussie scherp gevoerd. Daarom worden er initiatieven genomen. Het is goed om daar oog voor te hebben en dat uit te spreken. In noem twee mooie dingen van de laatste weken (Gerd de Kruif, 13 juni).

Een mooie ontwikkeling zie ik rond de bodemkennis. Het gaat dan om kennis en competenties die nodig zijn om de ondergrond teFoto_Gerd_de_Kruif3 snappen, om saneringen goed aan te pakken, maar ook om de mogelijkheden van de ondergrond te zien. We zien allemaal dat die kennis in de praktijk afneemt. Deels is dat een kwestie van vraag en aanbod, maar deels is dat een serieus probleem. Daar staat tegenover dat we steeds flexibeler werken. Opgeteld zijn er dus kansen om het kennisprobleem op te lossen door te investeren in kennis en in de flexibele inzet hiervan. Een bodemgilde en een bodempool. In het nieuwe bodemconvenant moeten we dat kunnen regelen. Zo kunnen we voorloper worden bij het oplossen van een vraagstuk, dat overigens veel breder speelt dan in de bodemwereld. Op 21 mei was er in Den Bosch een bijeenkomst om verder na te denken over de kennisbehoefte in de praktijk. Na een inleiding door de gedeputeerde, Johan van den Hout, gingen zo'n 30 betrokkenen met elkaar hierover in gesprek. Dat was zeer geanimeerd. Daar zat energie in. Ik heb een groep voor ogen die strategisch meedenkt en voorloper wil zijn. Een soort Gideonsbende. Een kleine groep die groot effect kan hebben. Je hoeft daarvoor niet eens water als een hond te drinken (lees daarvoor het verhaal van Gideon). Hoe mooi kan je het hebben. Geïnteresseerden hiervoor kunnen zich bij mij melden.

De andere mooie ervaring betreft het aanbieden van de film "Denken zonder maaiveld" over de ondergrondvisie van de gemeente Dordrecht, op 9 juni in een bioscoop in Dordrecht. We horen steeds meer dat we met verhalen, het narratief, mensen in beweging kunnen krijgen. Nou, deze film is daar een goed voorbeeld van. Gedreven mensen met een inhoudelijk inspirerend verhaal. Ik zal niet nalaten om de usb-stick met dit filmpje uit te delen in mijn rondje langs de velden. Hoe mooi kan je het hebben.

Gerd de Kruif (Rijkswaterstaat Leefomgeving)

Website

Linkedin

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup