We kunnen nu wel stellen dat de zomervakantie echt voorbij is. Scholen zijn weer begonnen en files zijn weer terug. Vroeger brak rond deze tijd de periode aan van de vakantiefoto's. Daar moest je immers altijd even op wachten omdat die eerst ontwikkeld moesten worden. (Ingeborg van Oorschot, 7 september)

Foto InbgeborgTegenwoordig krijg ik vaak al foto's te zien terwijl de mensen zelf nog op vakantie zijn, via telefoonapps of internetsites. Grappig dat je aan zo'n fotoserie ook kunt zien wat voor type vakantievierder iemand is. Sommigen sturen foto's waar geen mens op te zien is, anderen sturen alleen selfies of foto's van het eten. Ik kreeg er laatst een paar vanuit verschillende hoek met hetzelfde thema. Een foto van een close-up van voeten op het strand terwijl de branding er overheen spoelt. Wellicht een nieuwe trend? Maar wat mij vooral opviel was het type zand onder die voeten. Tsja, beroepsdeformatie?

We stellen ons bij het ideale strand vaak de helderwitte stranden van tropische eilanden voor. En wellicht herinner je nog van dagjes aan het Nederlandse strand hoe er vaak zwarte spikkels uit het strand aan je benen blijven kleven. Of soms is er helemaal geen zand maar alleen maar kiezels om op te liggen. Als kind had ik al geen geduld voor zonnebaden en waren dat de dingen die mij op het strand bezig hielden (naast het maken van zandkastelen natuurlijk). Die mooie witte stranden bestaan namelijk vrijwel geheel uit de poep van papegaaivissen. De zwarte spikkels die je zo moeilijk van je benen kunt vegen zijn minuscule mica deeltjes. En tussen de kiezels heb je kans om nog wat mooie fossielen te vinden. Zo ziet de bodem er zelfs op vakantiekiekjes anders uit, afhankelijk van de bril waarmee je kijkt.

Sinds een tijdje hebben we in Nederland ook een webpagina waarop mensen hun foto's kunnen plaatsen van de bodem en hoe zij ernaar kijken: bodemfoto.nl. De website wordt geheel ondersteund door vrijwilligers met passie voor bodem. De Vereniging Kwaliteitsborging Bodembeheer (VKB) organiseert op deze website ook een wedstrijd. Voor deze wedstrijd kun je foto's insturen naar bodemfoto.nl van de Nederlandse bodem en hoe jij daarnaar kijkt: met een professionele bril of juist niet. Je kunt er zelfs aangeven op een kaart waar je de foto precies hebt genomen.

Je kunt tot en met 20 november 2017 nog foto's insturen voor de wedstrijd, de regels vind je op de website. Alleen (vakantie)kiekjes uit Nederland zijn toegestaan. Ik kan niet wachten om jullie foto's daar te bewonderen!

Ingeborg van Oorschot
KennisCommunicatie

KennisCommunicatie stelt scherp op kennis, informatie en communicatie

Website
Linkedin

Reageren op deze column kan hier: LinkedinGroup