Om zeker te weten dat er geen asbest in de bodem aanwezig is, laat de gemeente een verkennend bodemonderzoek uitvoeren in de speeltuin aan de Lisdodde in Nijverdal. Projectbureau Bodem Asbest Sanering (BAS) laat dit onderzoek op 5 februari 2025 verrichten. (Hart van Nijverdal, 29 januari)
Lees meer: hartvannijverdal.com
Je kunt het niet zien, proeven of ruiken, maar het zit bijna overal in. PFAS is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Twan Peters (40) uit Eindhoven maakt zich hier grote zorgen om. Daarom deed hij mee aan het eerste landelijke PFAS-bloedonderzoek van Stichting Tegengif. "Het probleem is groter dan het lijkt", legt Twan uit. (Omroep Brabant, 28 januari)
Lees meer: omroepbrabant.nl
Op uitnodiging van stichting Tegengif hebben uit elke provincie mensen hun bloed laten testen op de aanwezigheid van PFAS. Het was de eerste keer dat een landelijk PFAS-bloedonderzoek is gedaan. Bij alle dertien deelnemers zijn PFAS gevonden, waaronder de inmiddels verboden kankerverwekkende stof PFOA. (Sliedrecht24, 28 januari)
Lees meer: sliedrecht24.nl
De politie heeft zondagavond aan de Akkerweg in Musselkanaal mogelijk drugsafval aangetroffen. Het gaat om zes jerrycans die langs de weg lagen. (112 Groningen, 27 januari)
Lees meer: 112groningen.nl
Ons dagelijks bestuur stelt voor om nieuwe peilen vast te stellen voor het gebied dat ten westen van Veendam ligt. In dit gebied is het nodig om waterhuishoudkundige maatregelen te nemen en peilen aan te passen. Dit omdat de bodem er daalt als gevolg van zoutwinning. (Waterschap Hunze en Aa's, 24 januari)
Lees meer: hunzeenaas.nl
Raadsleden uit Lelystad vragen zich af of ze de uitbreiding van de vuilstortplaats aan de Zeeasterweg wel kunnen tegenhouden. De gemeenteraad, die in meerderheid tégen is, dacht de plannen te kunnen dwarsbomen door Afvalzorg een vergunning te weigeren. Maar de vraag is nu of dat ook echt kan. (Omroep Flevoland, 27 januari)
Lees meer: omroepflevoland.nl
Onderzoeksbureau Arcadis adviseert de provincie Zuid-Holland om geen individuele analyses te doen bij glastuinbouwbedrijven op de toepassing van PFAS-houdende middelen. "Beter is de gehele sector als een gebiedsopgave te benaderen", zo staat in een provincie-breed inventarisatierapport dat donderdag is gepubliceerd. (WOS, 24 janauri)
Lees meer: wos.nl
De oude stortplaats Boom in Kortenhoef krijgt momenteel een dikke laag schone grond. Dit is nodig, omdat de bodem op die plek vervuild is door afval dat hier vroeger is gestort. Begin januari begonnen de werkzaamheden, maar omwonenden maken zich zorgen of alles wel volgens de regels gebeurt. (NH Nieuws, 23 januari)
Lees meer: nhnieuws.nl
In Zuid-Holland zijn er mogelijk 1617 locaties waar gebruik is gemaakt van PFAS en in meer of mindere mate sprake kan zijn van bodemverontreiniging. De provincie liet onderzoek doen om een goed beeld te krijgen van waar sprake kan zijn van bodemverontreiniging door de chemische stoffen. (Omroep West, 23 januari)
Lees meer: omroepwest.nl
Wat begon met de ontdekking van een ondergrondse dumpplaats in 2021, is uitgegroeid tot de grootste drugsafvalsanering in Nederland. Sterker nog, van Europa. Het natuurgebied op de Brabantse Wal bij Halsteren ondergaat sinds de vondst van de drugsput in 2021 een grootschalige bodemsanering. Nu is de sanering van het ernstig verontreinigde grondwater gestart, een complexe operatie met verregaande gevolgen voor mens, dier en milieu. (Internetbode, 22 januari)
Lees meer: internetbode.nl
In Montfoort zijn vaten gedumpt waar drugsafval in zit. De gemeente doet samen met de politie en brandweer onderzoek naar de vaten. Ook Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden doet mee aan het onderzoek omdat er ook afval in de sloot is gevonden. (RTV Utrecht, 21 januari)
Lees meer: rtvutrecht.nl
- Tientallen jerrycans met chemische vloeistof gedumpt in IJsselstein, vermoedelijk drugsafval
- Onderzoek Water en Bodem Sturend
- Bodemdaling funest voor funderingen, maar ook voor gemeentekas
- ‘Stel waarborgfonds in bij storten van licht vervuilde bagger in zandwinplassen’
- PFAS: via de regenworm in de kip en het ei
- Drugsafval helpt natuurgebied in Brabant om zeep
- Zijn mensen en dieren in Eerbeek in gevaar? 'Milieuramp in slow motion'
- Rijk verstrekt miljoenen voor grondsanering, deel van dat bedrag gaat naar vervuild perceel in Someren-Heide
- PFAS-gehalte in Zeeuwse waterbuffels geen gevaar voor volksgezondheid
- Drinkwatercrisis dreigt, dringend actie nodig om tekorten te voorkomen
- Sanering grootste drugsafvallozingsput gaat nieuwe fase in
- Provincie moet met drugsafval vervuilde grond in gemeente Deurne saneren
- Jerrycan met drugsafval gedumpt langs de Treinweg
- Brabant saneert op meerdere locaties vervuiling door drugsafval
- Van rechtszaal naar onderhandelingstafel
- Friese overheden dienen zienswijze in tegen voorstel verlengde gaswinning NAM
- BBA: Amsterdamse Bos en Poel PFAS-vrij
- Kalverboer in tranen na zware dwangsom voor drugsafval in mest
- Haarlemmermeer zet plannen rond omstreden PFAS-wasstraat Schiphol door, raad nu aan zet
- Miljoenenstrop voor Seaports door opruimen vervuilde grond