Den Haag is van plan in te grijpen op Bonaire en het eilandsbestuur tijdelijk de taken rond een omstreden vuilstortplaats te ontnemen. Dat meldt de waarnemend rijksvertegenwoordiger van het Caribisch Nederland, Jan Helmond. (NOS, 14 november)
Lees meer: nos.nl
"Ik vond het advies kraakhelder. Op basis van het huidige beleid kan het gewoon niet." Dat zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging over het advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) dat gasboringen bij Ternaard niet veilig kunnen. (Omrop Fryslân, 14 november)
Lees meer: omropfryslan.nl
In de nieuwe serie Rotterdamse Grond duiken we in de wereld onder onze voeten. In de eerste aflevering komen we meer te weten over de levende bodem, en waarom die belangrijk is voor een gezonde stad en gezonde Rotterdammers. (Open Rotterdam, 13 november)
Lees meer: openrotterdam.nl
Op dinsdag 12 november is een motie van Tweede Kamerlid Bamenga (D66) aangenomen die de regering vraagt om een volledig overzicht te maken van alle lozingen van PFAS en zeer zorgwekkende stoffen. (Unie van Waterschappen, 13 november)
Lees meer: unievanwaterschappen.nl
Het grondwater staat op veel plekken hoog voor de tijd van het jaar. We gaan met een natte bodem het herfst- en winterseizoen in. Als het nu dagen achter elkaar opnieuw flink regent, dan kan dit weer voor overlast zorgen. Voor Waterschap De Dommel reden om tijdelijk extra ruimte te geven voor maatregelen in de Kempen, waar afgelopen jaar sprake was van veel wateroverlast. (Geldrop-Mierlo24, 11 november)
Lees meer: geldrop-mierlo24.nl
Omdat de gemeente Brummen niet handhavend heeft opgetreden tegen de stort van grond op een perceel aan de Kwazenboschweg, is ze in gebreke gesteld. Als de gemeente niet uiterlijk eind volgende week adequaat reageert, overwegen de Stichting Hogenenk, de Stichting het Anker en de Biologisch Dynamische Tuinderij De meander een gang naar de rechter wegens niet-tijdig beslissen. (Brummens Nieuws, 8 november)
Lees meer: brummensnieuws.nl
Op zaterdag 9 november 2024, rond 17:50 uur, kreeg de politie melding van een voertuig dat afval dumpte aan de Kerkeweg in Oostwold. Ter plaatse werd vastgesteld dat het ging om afval afkomstig van een drugslab. Een oplettende melder zag dat het afval uit een donkere Renault bus werd gegooid. (Infoleek, 10 november)
Lees meer: infoleek.nl
Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft bij de politie aangifte gedaan na de vondst van ongeveer zestig vaten met daarin mogelijk drugsafval. De kunststof vaten dreven in een sloot in het agrarisch gebied bij Moordrecht. (Omroep West, 8 november)
Lees meer: omroepwest.nl
Een nieuwe aflevering van Zeespiegels gaat dieper in op de oorzaken en achtergronden van bodemdaling. Een probleem waar grote delen van Zuid-Holland mee te maken hebben. (RTV Dordrecht, 7 november)
Lees meer: rtvdordrecht.nl
De gemeente Culemborg start deze maand met het baggeren van sloten en vijvers. Dat gebeurt in samenwerking met Waterschap Rivierenland en aannemer Den Hartog. De werkzaamheden beginnen op 18 november en duren naar verwachting tot eind maart 2025. (Culemborgse Courant, 7 november)
Lees meer: culemborgsecourant.nl
In bepaalde kwetsbare grondbeschermingsgebieden zijn aanvullende maatregelen nodig om 50 milligram nitraat in het bovenste grondwater te halen. Dat schrijft minister Wiersma in een Kamerbrief. (Agraaf, 8 november)
Lees meer: agraaf.nl
- Lekkend vat met vermoedelijk drugsafval gevonden langs de Rottebandreef Bergschenhoek
- Dumping van vermoedelijk drugsafval ontdekt op twee locaties in Zuidplas
- Toenemende bezorgdheid onder Europese riskmanagers over PFAS-uitsluitingen
- ‘Wij kijken liever: hoe kun je daar wél bouwen?’
- In een warmer klimaat gaat cadmium door de bodem zwerven
- Provincie fel tegen gasveld Follega en Woudsend: "Bodemdaling en andere problemen"
- De Wijchense Berg geeft omgevingsbewoners zorgen
- Minister verkent maatregelen voor bevorderen gebruik PFAS-vrije zonnepanelen
- Verontreinigde grond onder parkeerplaats Kralings Zwembad oorzaak PFAS-vervuiling
- Noardeast zoekt naar juridische uitwegen om gaswinning Ternaard te beperken
- Samenwerking RIVM en omgevingsdiensten maakt kennis inzetbaar voor de praktijk
- Ook Rotterdam wil PFAS bestrijden met hennep
- Meeste PFAS zit in kippeneieren in omgeving vliegbasis Leeuwarden
- Programma over ruim 60 jaar gaswinning in Groningen
- Ondergrond in 3D: een nieuwe dimensie voor geodata
- Vermoedelijk drugsafval gedumpt in sloot langs Langelsestraat in Oijen
- Bodemenergie: de ideale duurzame energiebron voor ziekenhuizen
- Help, ook het grondwater raakt op
- Niet over tien jaar, maar volgend jaar al laag met grond over staalslakken in Eerbeek
- Schapenhouder Saeftinghe in de knel door hoog PFAS-gehalte: 'Dit is een nachtmerrie'