Alle bodemdieren zijn dood en ook de havik en de reeën zijn vertrokken uit het gebied. De ravage die drugsafval in het Natura2000-gebied de Brabantse Wal te Halsteren heeft aangericht is gigantisch. Het is 23 maart 2021 als boswachter Erik de Jonge (Brabants Landschap) door de politie wordt gebeld vanwege de vondst van een enorm drugslab naast zijn natuurgebied. Vroege Vogels ging naar het gebied om te kijken hoe het er nu mee gaat. (NPO Radio 1, 19 januari)
Lees meer: nporadio1.nl
Zijn mensen en dieren rondom een stortplaats in Eerbeek in gevaar? Over die vraag boog de rechter zich vrijdag in een rechtszaal waar te weinig plek was voor alle toeschouwers. De eigenaren van de stortplaats, omwonenden, politici, leden van het waterschap en medewerkers van de omgevingsdienst waren afgereisd naar de rechtbank in Zwolle. (Omroep GLD, 17 januari)
Lees meer: gld.nl
Van de miljoenen die het Rijk beschikbaar stelt voor de sanering van met drugsafval vervuilde grond, wordt een gedeelte besteed voor het zuiveren van de rotzooi die is achtergelaten op een perceel aan de Bergdijk in Someren-Heide. Dat bevestigt de gemeente Someren. Op de locatie in kwestie werd de voorbije jaren tot twee keer toe een drugslab ontmanteld. (Siris, 16 januari)
Lees meer: siris.nl
Producten van Zeeuwse waterbuffels vormen geen acuut gevaar voor de volksgezondheid. Dat stelt minister Femke Wiersma van LVVN in een brief aan de Tweede Kamer. In Zeeland is ophef ontstaan nadat bleek dat buffels die graasden in het Verdronken Land van Saeftinghe te veel PFAS binnengekregen. (Nieuwe Oogst, 16 januari)
Lees meer: nieuweoogst.nl
Brabant stevent af op een drinkwatercrisis als geen actie wordt ondernomen. In West-Brabant is het al bijna een jaar lang code rood omdat daar de drinkwaterreserves opraken. Brabant Water kan niet meer garanderen dat overal genoeg water uit de kraan komt als het bijvoorbeeld zeer droog is. En ook de rest van de provincie stevent af op die situatie. De provincie en waterbedrijf Brabant Water zoeken naar oplossingen. (NOS, 15 januari)
Lees meer: nos.nl
n 2023 werden al 400 bomen gekapt in het beschermde Natura-2000 gebied de Brabantse Wal in Halsteren om 4.250 m3 door drugsproductieafval sterk vervuilde grond te kunnen afgraven met een gat van circa 2000 m2 en 8 meter diep als gevolg. Nu wordt gestart met de grote schoonmaak van het onderliggende ruim 6.000 m3 sterk met chemische stoffen verontreinigd grondwater. Schoon grondwater is niet alleen van belang voor de natuur, maar is in Brabant ook van groot belang voor de drinkwatervoorziening. Drugsafvallozingen zijn slecht nieuws. Slecht nieuws voor mensen, dieren en planten. Het is dus belangrijk om dit soort lozingen zo snel mogelijk op te sporen en te stoppen. Hulp door meldingen van omwonenden en recreanten blijkt hierbij vaak van groot belang. (Provincie Brabant, 15 januari)
Lees meer: brabant.nl
De provincie moet op zes locaties in Brabant, waaronder gemeente Deurne, door drugsafval vervuilde grond saneren. In gevallen waarbij niet duidelijk is wie het materiaal heeft achtergelaten, draait de provincie op voor het schoonmaken van de grond. Voor de operatie bij de Brabantse locaties heeft het Rijk bijna 5 miljoen euro subsidie verstrekt. (Deurne Media Groep, 15 januari)
Lees meer: dmgdeurne.nl
Er is op woensdagmiddag gedumpt drugsafval gevonden langs de Treinweg tussen Alphen aan den Rijn en Aarlanderveen, dat bevestigt een woordvoerder van de politie aan Studio Alphen. (Studio Alphen, 15 januari)
Lees meer: studioalphen.nl
De provincie Noord-Brabant heeft vijf locaties waar door drugsafval vervuilde grond moet worden gesaneerd. (Binnenlands Bestuur, 15 januari)
Lees meer: binnenlandsbestuur.nl
De zorgen over PFAS zijn groot in de regio Dordrecht. Omwonenden protesteren wekelijks bij de fabriekspoorten van chemieconcern Chemours. De fabriek en gemeenten onderhandelen ondertussen over een schikking. (De Groene Amsterdammer, 13 januari)
Lees meer: groene.nl
De provincie en waterschap Wetterskip Fryslan gaan een negatieve zienswijze indienen tegen het langer oppompen van gas door de NAM bij het veld Harkema/ Ureterp-Marum-Opende Oost-Grootegast (UMOG). De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) diende een geactualiseerd gaswinningsplan voor dit veld in, waarmee het formele toestemming aan het Ministerie van EZK vraagt. Gaswinning mag daar nu alleen dit jaar nog. Maar als het ministerie instemt mag dat tot en met 2031. (Waterforum, 14 januari)
Lees meer: waterforum.nl
- BBA: Amsterdamse Bos en Poel PFAS-vrij
- Kalverboer in tranen na zware dwangsom voor drugsafval in mest
- Haarlemmermeer zet plannen rond omstreden PFAS-wasstraat Schiphol door, raad nu aan zet
- Miljoenenstrop voor Seaports door opruimen vervuilde grond
- Sanering locatie voormalige Koekenbier in Alkmaar vanwege verontreiniging grond en grondwater
- Onderzoek: gezuiverd afvalwater in VS steeds grotere bron voor drinkwater met PFAS
- Grondreiningsinstallatie Schiphol: om van PFAS af te komen
- Hoop op middeldiepe aardwarmte Someren blijft
- Friesland wil graag stop op gaswinning in grensgebied met Groningen
- Negatieve zienswijzen tegen langere gaswinning veld Harkema / UMOG
- Zeer zorgwekkende stof ontsnapt in Chemours-fabriek Dordrecht
- 'Grip op zorgwekkende stoffen in afvalwater vraagt om extra financiële middelen'
- Bodemonderzoek langs Pekelder Hoofddiep
- Minister kijkt naar provincies voor drinkwater
- Vissersbond sleept 3M voor de rechter
- PFAS motie aangenomen
- Heemraad Mollema wil maatregelen tegen vervuiling met PFAS
- Drugsafval gedumpt in Wieringerwerf
- Aantal aardbevingen door gaswinning neemt opnieuw af
- Vissersbond wil geld zien voor het vervuilen van Westerschelde en spant rechtszaak aan tegen chemiebedrijf