De oliewinning onder een groot gedeelte van Rotterdam-Charlois kan zeker tot 2035 doorgaan. Dat heeft de Raad van State besloten. De gemeente en enkele inwoners hadden bezwaar gemaakt tegen de uitbreidingsplannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) door de staatssecretaris van Economische Zaken. Dat bezwaar is nu van tafel. (Rijnmond, 19 februari)
Lees meer: rijnmond.nl
De concentraties PFAS in het Nederlands oppervlaktewater zijn op zeker 170 locaties te hoog. Dat blijkt uit een verkenning van de Universiteit Utrecht in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Vaak bleek het echter lastig om een specifieke bron aan te wijzen. Daarom volgt dit jaar een nieuw bronnenonderzoek. (H2O Waternetwerk, 19 februari)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl
Uit onderzoek van het waterschap naar de waterkwaliteit in de Teesinkbeek in Boekelo blijkt dat er een te hoge concentratie van twee PFAS soorten (PFOS en PFOA) zit in een deel van de beek. Het gaat om het deel tussen de Boekelose Stoomblekerij en de Keizerweg in Boekelo. (H2O Waternetwerk, 18 februari)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl
Bij opgravingen in het centrum van Den Haag zijn muren en watergangen uit de zeventiende eeuw ontdekt. Die hoorden bij huizen en erven toen daar nog een haven was. (NOS, 18 februari)
Lees meer: nos.nl
Archeologen hebben in Purmerend een leeuwtje opgegraven dat gemaakt is van pijpaarde, hetzelfde materiaal waar vroeger kleipijpen van werden gemaakt. Een unieke vondst, volgens de deskundigen. ,,Dit type beeldje in de vorm van een leeuw hebben we nooit eerder gezien.’’ (Noordholland Dagblad, 18 februari)
Lees meer: noordhollandsdagblad.nl
Op tientallen plekken in Den Haag is de grond mogelijk verhard met een restmateriaal van hoogovens als Tata Steel in Velsen, dat schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid. Volgens de gemeente is het niet haalbaar om de grond overal op korte termijn te vervangen. Op elf plekken zijn de risico's het grootst, bijvoorbeeld omdat daar relatief veel mensen komen, dus die zijn het eerst aan de beurt. Dit kost ongeveer 150.000 euro. (Omroep West, 18 februari)
Lees meer: omroepwest.nl
De Universiteit Utrecht heeft 170 locaties met afwijkende PFAS-concentraties gevonden in het Nederlandse oppervlaktewater. Dit blijkt uit een verkenning in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT spoort de verantwoordelijke bedrijven van PFAS-vervuiling op om passende maatregelen te nemen. (Inspectie Leefomgeving en Transport, 18 februari)
Lees meer: ilent.nl
De Universiteit Utrecht heeft 170 locaties met verhoogde PFAS-concentraties gevonden in het Nederlandse oppervlaktewater. Dit blijkt dinsdag uit een verkenning in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). (Algemeen Dagblad, 18 februari)
Lees meer: ad.nl
Bij de eerste grootschalige PFAS-controle heeft Wetterskip Fryslan op 3 van de 27 rioolwaterzuiveringen verhoogde of afwijkende PFAS-concentraties aangetroffen. De schadelijke stoffen zaten in zowel het instromende als het geloosde water van de rwzi’s in Heerenveen, Sneek en Vlieland. Het onderzoek naar de bronnen loopt nog. (H2O Waternetwerk, 17 februari)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl
Een enorme partij staalslakken die milieuvervuiling veroorzaakt op een oude stortplaats in het Gelderse Eerbeek hoeft niet versneld te worden opgeruimd. Dat heeft de rechter donderdag besloten, nadat het Openbaar Ministerie (OM) juist snellere actie had geëist. (Nu.nl, 13 februari)
Lees meer: nu.nl
Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie op Vlieland zijn verhoogde concentraties PFAS aangetroffen. De giftige combinatie van chemische stoffen zat zowel in het binnenkomende als het 'gezuiverde' water, blijkt uit metingen van het Wetterskip Fryslân. Waar de vervuiling vandaan komt, wordt nu onderzocht. (NOS, 13 februari)
Lees meer: nos.nl
- Aardbeving met kracht van 2.2 in Groningen: 'Doffe dreun en trillende ramen'
- Stadjer (25) aangehouden voor dumpen van drugsafval in Westerkwartier
- Verdachte aangehouden op verdenking van dumpen drugsafval
- Groot experiment met het opruimen van PFAS van start op vliegbasis Leeuwarden
- Opname PFAS door groente en fruit lager dan verwacht
- Kruiningse moestuingroenten bevatten te veel PFAS, andere moestuinen in Reimerswaal zijn veilig
- Eerste resultaten meetnet Integrale Milieumonitoring in Natuur gepubliceerd
- Proefboring aardwarmte voor op schema
- Shell stopt met geothermie in Nederland: "We zien onvoldoende perspectief"
- Ministerie Klimaat en Groene Groei wil vergunning verlenen voor meer gaswinning uit het Oppenhuizen veld
- Productie aardwarmte met 16 procent toegenomen
- Wat is witte waterstof? En kunnen we het in de Nederlandse bodem terugvinden?
- Lichte groei in productie aardwarmte, maar enorme inhaalslag is nodig
- Unieke verhalen achter veertig archeologische vondsten in Amersfoort
- Toezichthouder SodM zou minister nu anders adviseren over gaswinning in Groningse Warffum
- 'Met microplastics vervuilde grond werd jarenlang hergebruikt'
- Bodemonderzoek voor begraafplaats in Hoogland-West gestart
- Belangrijke mededeling: verontreinigd grondwater bij Schenkeldijk
- Gemeenteraad Lelystad kan toch beslissen over uitbreiding stortplaats
- DCMR legt sanctie op aan Chemours voor lozing van PFAS-soort