De afgelopen 6 jaar ben ik intensief betrokken geweest bij het Programma Versterking Bodemstelsel, al vanaf de eerste opzet en de analyse van het hele stelsel door onze collega’s van Witteveen+Bos. Voor de branche was het noodzakelijk om zeer actief in het programma te participeren gezien het potentiële effect van de voorgestelde maatregelen op het werk van adviesbureaus. In de overleggen met het ministerie, ILenT en andere stakeholders heb ik vanzelfsprekend de belangen van de branche behartigd maar zeker en juist ook het algemeen belang van een beter functionerend stelsel voor ogen gehouden. (Peter van Mullekom, 17 februari)
Een tijdje terug was ik met twee vriendinnen in Den Bosch. Ik had namelijk gezien dat er een tentoonstelling was in het design museum over onze maakbare planeet. Het was erg leuk om deze tentoonstelling te bezoeken samen met mensen die zelf geen achtergrond hebben in milieu of aardwetenschappen. En het leidde tijdens ons bezoek tot discussie over hoe we als mens onze omgeving beïnvloeden. Terwijl ik dit schrijf is het officieel de laatste dag van de tentoonstelling, maar toch wil ik graag met jullie enkele indrukken delen die ik daar opdeed. (Ingeborg van Oorschot, 10 februari)
De Regeling bodemkwaliteit is recent gewijzigd. De normstelling voor een aantal stoffen in glasschuim is driemaal zo ruim geworden. Zo kan dit product breder worden ingezet als ondergrond voor wegen in gebieden met een slappe bodem. Ligt het accent hiermee niet te veel op het toepassen van verontreinigende producten en te weinig op het beschermen van de bodem? Is dit het recept voor de circulaire economie? Een aantal overpeinzingen. (Theo Edelman, 3 februari)
Een verbindend element van iedereen die in bodem en grondwater werkt is de gezamenlijke strijd tegen bestuurlijke desinteresse. Gelukkig hebben bodem en ondergrond altijd wel een handvol vurige pleitbezorgers in de bestuurlijke wereld rondlopen, maar veel bestuurders zullen de bodem blijven zien als iets om op te bouwen, niet om over te praten. Onzichtbaar en vanzelfsprekend. Aangezien de keuzes van deze bestuurders natuurlijk wel degelijk bepalend zijn voor de toekomst van de bodem, zijn we met zijn allen voortdurend op jacht naar de aandacht van onze bestuurlijke beslissers. (Daan Henkens, 27 januari)
Na Black Friday is ook Blue Monday uit Amerika overgewaaid. Een als feit gepresenteerd verzinsel. De inauguratie van Trump op deze dag als bewijs beschouwen is ook maar een mening, en zeker niet de algemeen heersende mening. (Arne Alphenaar, 20 januari)
- Column Anton: PFAS niet gevaarlijk?
- Column Theo: Bodem van het jaar 2025
- Column Bert: Klasse landbouw/natuur is zooooo 2024!
- Column Peter: Het Programma Versterking Bodemstelsel, van valse start naar gemiste kansen
- Column Ingeborg: Wat rijm met databeheer?
- Column Theo: Palet van de Aarde
- Column Arne: Gewoon doen.
- Column Daan: Graven naar waarde(n)
- Column Anton: De stadsbodem
- Column Theo: Voorheen Water en Bodem Sturend
- Column Lisanne - Mentaal Vitaal
- Column Peter - Is bodemadviseur zijn nog wel een leuk vak?
- Column Ingeborg - De jeugd van tegenwoordig
- Column Theo: Slakkencrisis?
- Column Arne - Van crisis naar visie
- Column Anton - De lessen van het EMK-terrein
- Column Theo: De giftigste plek in Nederland
- Vakantieperiode 22 juli - 1 september
- Column Peter - De regels van het spel
- Jubileum: 25 jaar TTE