Dit zal mijn laatste column zijn voor Bodemnieuws. Over ruim een jaar ga ik met pensioen en stop ik bij Stantec en dus ook bij de VKB. Vooruitlopend daarop ga ik per 1 mei alvast minder werken omdat je nu eenmaal ook moet wennen aan het hebben van veel vrije tijd. Omdat ik dan minder tijd heb draag ik alvast het schrijven van deze column over naar mijn collega-bestuurslid van de VKB Bram van der Pas. Het is ook een mooi moment om te stoppen, het is tenslotte mijn 25e column. Ik wens Bram veel succes en inspiratie toe. (Peter van Mullekom, 14 april)
- Gegevens
Ik verstop nu al jaren eieren. Lang voordat het heidense feest werd ingelijfd bij de wederopstanding van Jezus, was ik al bezig om de vruchtbaarheidssymbolen te verbergen op de moeilijkste verstopplekken die ik kon vinden.
En als zo’n kippenei dan niet gevonden werd, geen probleem! Dan nam de natuur het over, en gingen de voedingsstoffen van het ei terug de grond in. (Paashaas, 21 april)
- Gegevens
Vorig jaar schreef ik in mijn column over de demonstratie bij de VU tegen het bezuinigen op de opleiding Aardwetenschappen (De jeugd van tegenwoordig, 8 oktober 2024). Afgelopen week las ik dat het faculteitsbestuur besloten heeft de opleiding Aardwetenschappen aan de VU te stoppen. Daarmee verdwijnt een opleiding gespecialiseerd in klimaatonderzoek en het systeem aarde. Juist in een tijd waarin we ons als land (en wereld) moeten voorbereiden op oplossingen voor klimaatverandering, energietransitie en de landbouwtransitie maakt men deze onbegrijpelijke keuze. (Ingeborg van Oorschot, 7 april)
- Gegevens
Er was eens … een Technische commissie bodembescherming. Die startte in 1987, toen de Wet bodembescherming van kracht werd. Zij gaf belangrijke adviezen over het omgaan met onze bodem. In 2016 werd de commissie opgedoekt. Daar waren misschien redenen voor. Maar waren dat geen drogredenen? Er zijn nog steeds voldoende problemen met de bodem voor deskundige, weloverwogen adviezen. Hoog tijd dus om de commissie opnieuw in te stellen. (Theo Edelman, 31 maart)
- Gegevens
Een column in een vakblad (of een nieuwsbrief) laat zien hoe de columnist aankijkt tegen de ontwikkelingen binnen zijn of haar vakgebied. En vaak worden er dan bruggetjes gelegd tussen het vakgebied en maatschappelijke ontwikkelingen.
Voor de bodem van Groenland of Oekraïne levert het weinig op als ik hier Trump, Vance of Musk volslagen onbetrouwbaar noem. En pleidooien voor effectief stikstofbeleid, implementatie van Water en Bodem sturend of uitvoerbaar PFAS beleid hebben weinig effect in “Den Haag”. (Arne Alphenaar, 26 maart)
- Column Daan: Tijd voor minder feiten
- Column Anton: Bodemproblemen in een jonge stad
- Column Theo: Eerherstel voor de regenworm
- Column Bert - Topje van de PFAS-berg
- Column Peter: Het Programma Versterking Bodemstelsel, van gebrek aan vertrouwen naar goede samenwerking
- Column Ingeborg: Onze maakbare wereld
- Column Theo: Over glasschuim, natte honden en frikandellen
- Column Daan: Papier is geduldig
- Column Arne: Blue Monday
- Column Anton: PFAS niet gevaarlijk?
- Column Theo: Bodem van het jaar 2025
- Column Bert: Klasse landbouw/natuur is zooooo 2024!
- Column Peter: Het Programma Versterking Bodemstelsel, van valse start naar gemiste kansen
- Column Ingeborg: Wat rijm met databeheer?
- Column Theo: Palet van de Aarde
- Column Arne: Gewoon doen.
- Column Daan: Graven naar waarde(n)
- Column Anton: De stadsbodem
- Column Theo: Voorheen Water en Bodem Sturend
- Column Lisanne - Mentaal Vitaal