Als inwoner van Rotterdam aan de uiterste stadsgrens direct tegen de buurgemeente Capelle aan den IJssel, ben ik nauw betrokken bij deze gemeente. Niet alleen ligt het Schollebos, een mooi parkbos midden in Capelle, maar 5 minuten lopen van mijn huis vandaan, ook wordt de helft van de Antes kliniek, direct aan de overzijde van de Nieuwerkerksetocht en daarmee dicht bij mijn woning, gesloopt ten behoeve van woningbouw. Voor de direct aan dit plangebied grenzende bewoners, niet alleen in Capelle maar ook in Rotterdam, is er een groot belang. (Anton Roeloffzen, 6 mei)
Recent las ik het eerste reflectierapport van de Evaluatiecommissie Omgevingswet en de titel van dit rapport “In werking, maar onderbenut” voorspelde weinig goeds. De conclusies in dit rapport vielen inderdaad niet mee:
- - Er is nog weinig sprake van integraal werken;
- - De focus ligt te veel alleen op het ruimtelijke ordeningsaspect;
- - Het juridisch jargon is te complex (voor vooral de burger);
- - Aanvragers van vergunningen hebben veel hulp nodig;
- - Dit verhoogt de werkdruk bij gemeenten en andere overheden;
- - Ondanks de verkorte procedures wordt er geen tijdwinst geboekt door het vele noodzakelijke overleg;
- - Het digitaal Stelsel Omgevingswet is niet gebruikersvriendelijk en de doorontwikkeling hapert;
- - Er is nog weinig ervaring met de verplichte participatie, ondanks dat gemeenten dit al langere tijd doen;
- - Er is sprake van ophoping van (complexe) plannen; krijgen die voor 2023 wel een plek in het Omgevingsplan?
Maar wat zijn nu eigenlijk de ervaringen zijn van mijn oud-bodemcollega’s bij de DCMR en van mij persoonlijk? Bij de DCMR lijken er weinig problemen te zijn met de afhandeling van bodemonderzoeken en saneringen, al wordt daar bij de indieners ook vaak om hulp gevraagd. Er is dus meer vooroverleg nodig.
Persoonlijk heb ik wisselende ervaringen in de buurgemeente, die vooral worstelt met de invulling van de participatie bij beleid en planvorming. Zo is er veel weerstand tegen de invoering van afvalcontainers in de laagbouwwijken. Niet vreemd als er vooraf niet is gepeild wat de burger hiervan vindt.
De participatie bij de ontwikkeling van bouwplannen faalt geregeld. Hoewel de gemeente de participatieladder van het Rijk volgt, blijft men tot ongenoegen van de burger meestal steken op het laagste niveau: informeren. Soms vindt er ook raadpleging plaats (2e niveau), maar daarmee wordt dan weinig of niets gedaan. Er wordt vooral onderhandeld met de projectontwikkelaars en achteraf worden de bewoners geïnformeerd over het bereikte resultaat. Zo is ook de participatie van het bouwplan Poortmolen, direct aan de overzijde van de gemeentegrens ingevuld. Het advies en de alternatieve bouwplannen van de bewonersdelegatie, waarvan ik namens mijn straat deel uitmaak, zijn grotendeels genegeerd. Het gewenste 3e participatieniveau, adviseren, is dus geheel buiten beeld. Zelfs ons advies te bezien hoe de beeldbepalende en platanenrij aan de Poortmolen met een beschermde status kan worden gered, wordt terzijde geschoven. Dat mag de projectontwikkelaar zelf bepalen, hoewel deze bomen op gemeentegrond staan.
Dat het ook anders kan, bewijst de gang van zaken rond het in ontwikkeling van het Groenbeleidsplan Capelle. De dienst Stadsbeheer heeft alle belanghebbende partijen uitgenodigd vooraf input te leveren voor dit beleidsplan. En als bestuurslid van de Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving heb ik dat volop gedaan, samen met andere bestuursleden van de stichting. We zitten dus op het 3e en 4e participatieniveau: adviseren en cocreatie. Al moet nog wel worden afgewacht wat er van onze ideeën in de uiteindelijke beleidsnota terecht komt. Immers, ook de gemeente Capelle moet de komende jaren flink bezuinigen, nu het “ravijnjaar” 2026 eraan komt. Maar het begin het in ieder geval hoopgevend.
En inderdaad blijkt al het overleg veel tijd te kosten. En hoe gaat dat in bodemland? Maar is dat het niet waard als dit tot meer draagvlak en vertrouwen bij de burger lijdt? De tijd zal het leren.
Anton Roeloffzen
Reageren op deze column kan hier: LinkedIn