Minister laat NAM gas winnen in elf gasvelden in noorden van Nederland

Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes geeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) groen licht om tot het einde van 2028 op elf plekken in Friesland, Groningen en Drenthe gas te winnen. (Nu.nl, 15 november)

Lees meer: nu.nl

 

Archeologen stuiten in Hulst op middeleeuws kerkhof

Onder het 's-Gravenhofplein is woensdag een middeleeuws kerkhof gevonden. Archeologische onderzoekers vonden de lichamen waar vroeger een Minderbroedersklooster stond. (BN De Stem, 14 november)

Lees meer: bndestem.nl

 

Utrechts initiatief GOUD werkt mee aan onderzoek naar ultradiepe aardwarmte als alternatief voor duurzame energie

Het Utrechtse initiatief GOUD (Universiteit Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Hogeschool Utrecht, Stichting Kantorenpark Rijnsweerd en ENGIE) wil bijdragen aan de opgave Nederland CO2 neutraal te maken. Voor de warmtevoorziening van gebouwen ziet GOUD aardwarmte als een mogelijke duurzame energiebron. (Duurzaam Actueel, 15 november)

Lees meer: duurzaam-actueel.nl

 

Friesland vreest de zandwinning in het IJsselmeer

Na de grote rivieren moet nu het IJsselmeer zand voor de betonindustrie gaan leveren. Inwoners van Friesland zijn niet blij: eerst kwamen er windmolens, nu dit weer. (NRC, 15 november)

Lees meer: nrc.nl

 

TUF Recycling neemt maatregelen tegen verontreiniging van bodem door brandresten

TUF Recycling heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat extra milieuverontreiniging plaatsvindt op het terrein. De kunstgrasmattenverwerker in Dongen heeft een wal geplaatst op de betonnen vloer waarop verbrande rollen liggen. Die wal voorkomt dat bij regenval water wegloopt dat verontreinigd is. (Omroep Brabant, 15 november)

Lees meer: omroepbrabant.nl

 

Deel stadsmuur Doetinchem opgegraven

In Doetinchem hebben archeologen een stuk van de stadsmuur opgegraven. Het gaat om een deel van de vestingwerken die tot 1860 de stad omringden. (Archeologie Online, 14 november)

Lees meer: archeologieonline.nl

 

Meer bevingen in de richting van Drenthe en Zuid-Groningen

Door de verschuiving van de gaswinning naar het zuiden en zuidwesten van Groningen kunnen de seismische risico'€s daar en in Noord-Drenthe toenemen. (Dagblad van het noorden, 15 november)

Lees meer: dvhn.nl

 

Persleiding langs de Berkel donderdag gerepareerd

Donderdag moet de breuk in de persleiding, die tienduizenden vissen in de Berkel noodlottig werd, hersteld zijn. Dat zegt projectleider Mathijs de Gier van Waterschap Rijn en IJssel. (De Gelderlander, 13 november)

Lees meer: gelderlander.nl

 

Winterswijk besluit vandaag over doorgaan met grond storten in kleiput

De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie aangenomen om het storten van licht vervuilde grond in de Winterswijkse kleiput een halt toe te roepen. De gemeente Winterswijk gaat vandaag de motie bestuderen en besluit dan of ze doorgaan met storten of niet. (De Gelderlander, 14 november)

Lees meer: gelderlander.nl

 

Wiebes ontraadt uitsluiten van mijnbouwactiviteiten via Structuurvisie Ondergrond

Op dit moment evalueren provincies het huidige grondwaterbeschermingsbeleid en wijzen in overleg met het Rijk strategische reserves aan met bijbehorend beschermingsregime. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat wil op de uitkomsten van dit traject niet vooruitlopen. Hij acht het op voorhand uitsluiten van mijnbouwactiviteiten in gebieden met strategische voorraden en nationale reserves onnodig beperkend voor het realiseren van de transitie naar een duurzame energievoorziening en daarmee ongewenst. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer in een reactie op een motie van GroenLinks. (Groene Ruimte, 13 november)

Lees meer: groeneruimte.nl

 

Onderzoek naar daling grondwaterpeil in belangrijke bron

De provincie laat samen met buurregio'€™s onderzoeken wat de oorzaak is van de daling van de grondwaterstand in de Roerdalslenk. (De Limburger, 14 november)

Lees meer: limburger.nl

 

Utrechts initiatief GOUD werkt mee aan onderzoek naar ultradiepe aardwarmte als alternatief voor duurzame energie

Het Utrechtse initiatief GOUD (Universiteit Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Hogeschool Utrecht, Stichting Kantorenpark Rijnsweerd en ENGIE) wil bijdragen aan de opgave Nederland CO2 neutraal te maken. Voor de warmtevoorziening van gebouwen ziet GOUD aardwarmte als een mogelijke duurzame energiebron. (Duurzaam Actueel, 15 november)

Lees meer: duurzaam-actueel.nl

 

Een theatrale start voor zeegemaal De Heining bij Marrum

Met een theatrale manifestatie is donderdagavond bij Marrum het zeegemaal De Heining in gebruik gesteld. Het loopt door het kwelderreservaat van It Fryske Gea. (Leeuwarder Courant, 15 november)

Lees meer: lc.nl

 

Explosief uit WO II blijft op bodem van kanaal liggen

Tijdens baggerwerkzaamheden in Afwateringskanaal Fiemel in de Reiderwolderpolder is donderdagmorgen een explosief uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. (RTV Noord, 15 november)

Lees meer: rtvnoord.nl

 

Column Geert: Aan de slag met de afbouw van Nazorg en IBC-locaties

Afgelopen dinsdag presenteerden we op Bodembreed in Amsterdam de resultaten van de adviesgroep 'Afbouw Nazorg' en de kennisvraag 'Hoe komen we tot afbouw van IBC-locaties?'. We zijn in dit geval het Uitvoeringsprogramma Bodem en een consortium van adviesbureaus en kennisinstellingen. We gaven aan dat afbouw mogelijk is en reikten daarvoor de bouwstenen aan. Ook kondigden we een impuls aan om de werkgemeenschap rondom de afbouw te stimuleren. Interessant was de discussie over het leidend laten zijn van ruimtelijke opgaven en lokale behoeften. (Geert Roovers, 15 november)

Lees meer...
 

Gaskraan in 2019 verder dicht naar maximaal 19,4 miljard Nm3

In 2019 gaat de gaskraan in het Groningenveld verder dicht. Hierdoor daalt de gaswinning naar maximaal 19,4 miljard Nm3. Dat staat in het definitieve instemmingsbesluit voor het gasjaar 2018/2019 dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. (Blik op Nieuws, 14 november)

Lees meer: blikopnieuws.nl

 

Geothermie in Noordoost Twente te duur

Het winnen van aardwarmte in Noordoost Twente is technisch gezien mogelijk, maar te duur. Dat is de conclusie van de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal, die er onderzoek naar lieten doen. (Tubantia, 14 november)

Lees meer: tubantia.nl

 

Amendement: ‘Geen afvalbelasting op asbest’

SGP, CDA en VVD willen dat het verwijderen van asbest wordt vrijgesteld van afvalbelasting. De partijen hebben een amendement voorgesteld in het belastingplan. Als dat wordt aangenomen is dat een grote opsteker voor gebieden waar nog veel asbestdaken verwijderd moeten worden, zoals de Hof van Twente. Het Twentse CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is een van de indieners van het amendement. (Tubantia, 14 november)

Lees meer: tubantia.nl

 

Aardlagen Noordoost Twente geschikt voor opwekken aardwarmte

De aardlagen in Noordoost Twente zijn geschikt voor het opwekken van aardwarmte. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau No Nonsense Technical Solutions. Geothermie zou goed toepasbaar zijn in het gebied van de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal. Er wordt niet direct ingezet op geothermie, omdat het plaatsen van een installatie nog te duur is. (RTV Oost, 13 november)

Lees meer: rtvoost.nl

 

Op zoek naar het giftige lek in een diepe krater

Het alsof een meteoriet is ingeslagen tussen de Berkel en het Twentekanaal bij Lochem. Op de plek van een moerasje gaapt nu een 16 meter diepe krater. Zeven gemaalpompen zoemen als reusachtige wespen terwijl ze overuren maken om het grondwater weg te pompen. (De Stentor, 14 november)

Lees meer: destentor.nl

 


Pagina 1 van 84

ontwerp: Hans Dienaar bNO | site bouw: NMEDIA