vrijdag 19 juli 2019

De NAM moet het plan laten varen om gas te winnen in Pieterzijl-Oost. Die oproep doen de provincie Groningen, de gemeente Westerkwartier en de dorpsverenigingen van onder andere Kommerzijl, Niezijl, Pieterzijl en Grijpskerk. (RTV Noord, 18 juli)

Lees meer: rtvnoord.nl

vrijdag 19 juli 2019

In de Aluminiumstraat in Rotterdam-Alexander is een sinkhole ontstaan, een gat midden in de straat. Het zinkgat is volgens de brandweer twee bij twee meter en 'flink diep'. (RTV Rijnmond, 19 juli)

rtvrijnmond.nl

vrijdag 19 juli 2019

Waterschap Noorderzijlvest is begonnen met de uitbreiding en renovatie van het gemaal Spijksterpompen nabij de Eemshaven. Met de vergroting van de afvoercapaciteit speelt het waterschap in op de gevolgen van zeespiegelstijging en klimaatverandering. Ook de effecten van bodemdaling zorgen er voor dat huidige afvoercapaciteit in de nabije toekomst niet meer toereikend is. Eind 2020 moet het werk aan het gemaal gereed zijn. (Eemsterkrant.nl, 18 juli)

Lees meer: eemsterkrant.nl

vrijdag 19 juli 2019

Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt”, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem. (De Stentor, 19 juli)

Lees meer: destentor.nl

vrijdag 19 juli 2019

De omstreden partij grond die zandleverancier Vink uit Barneveld onder meer heeft gestort in de Barneveldse wijken Eilanden-Oost en Veller, was volgens advies- en ingenieursbureau Tauw niet vervuild met styreen. Monsters van het zand zouden bij de keuring in 2015 in het laboratorium met de giftige stof zijn besmet. (De Gelderlander, 18 juli)

Lees meer: gelderlander.nl

20190709 Bioclear earth Adviseur Bodem Water Bodemnieuws

rws

Remediation Day HMVT

vrijdag 19 juli 2019

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur Rli is getart met zijn advies over duurzaam bodembeheer. De kwaliteit van de bodem is van groot maatschappelijk belang. De vitaliteit van de bodem heeft immers effect op de voedselproductie, waterkwaliteit, waterbuffering, klimaatadaptatie, biodiversiteit, koolstofvastlegging en klimaatmitigatie.  (Groene Ruimte, 18 juli)

Lees meer: groeneruimte.nl

donderdag 18 juli 2019

Kort na de publicatie van het Tijdelijk handelingskader PFAS stroomden bij ons de eerste reacties, vragen en zorgen binnen. In algemene zin is de conclusie dat het tijdelijk handelingskader gevolgen heeft voor het opereren van bedrijven en overheden.

Het Expertisecentrum wil de reacties graag inventariseren en bundelen. Enerzijds om gerichte verbetervoorstellen richting ministerie te kunnen doen, anderzijds om methoden te ontwikkelen waarmee de markt om kan gaan met de ontstane situatie. Alle reacties worden vertrouwelijk behandeld.

Uw reacties kunt u mailen naar Simone Schipper, secretariaat Expertisecentrum PFAS:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Expertisecentrum PFAs, 18 juli)

Memo consequenties tijdelijk handelingskader PFAS

Lees meer: expertisecentrumpfas.nl

donderdag 18 juli 2019

De Midterm Review geeft een tussenstand van het in 2015 afgesloten bodemconvenant. De aanpak van bodemverontreinigingen en de decentralisatie van het bodembeleid liggen op koers. De rol die bodem en ondergrond kunnen spelen in maatschappelijke opgaven wordt steeds belangrijker. (Bodem+, 15 juli)

Lees meer: bodemplus.nl

20190618 Banner vacature Bodembeheerder Bodemnieuws

TerraIndex 2019 Bodemnieuws

Vacature 2.3 300200

donderdag 18 juli 2019

Deze zomer gaan 4 bodemtrainees in Rheden aan de slag. Rheden was in 2018 Global Goals gemeente van Nederland en is dit jaar ‘Meest inspirerende Global Goals Gemeente van Nederland’. Het is dan ook een logische stap om in deze actieve gemeente te kijken hoe de bodem zo is te benutten, dat meerdere SDGs tegelijkertijd zijn te bedienen. (Bodem+, 15 juli)

Lees meer: bodemplus.nl

donderdag 18 juli 2019

De gemeente Utrecht heeft geen moeite met de beslissing van de Raad van State dat de ring rond Utrecht voorlopig niet verbreed mag worden. De recente stikstofuitspraak van de Raad van State is ook van toepassing op de A27 en A12-verbreding, zo blijkt uit de uitspraak vandaag. Minister Cora van Nieuwenhuizen noemt het besluit in een reactie een 'zware tegenvaller.' (Binnenlands bestuur, 17 juli)

Lees meer: binnenlandsbestuur.nl

donderdag 18 juli 2019

Zuivelproducten uit de gemeente Molenlanden zijn nagenoeg vrij van de giftige stoffen PFOA en GenX, zegt de Voedsel en Warenautoriteit na onderzoek. Alleen in eieren zit een verwaarsloosbaar klein beetje PFOA. (RTV Rijnmond, 17 juli)

Lees meer: rtvrijnmond.nl

Banner 2.0 300200

20190711 Projectleider Bodem Tauw

bbf 300x200