Een Europees verbod op het gebruik van PFAS-chemicaliën kan zeer schadelijk zijn voor de chipindustrie. Dat zegt Paul Verhagen, cfo van de Nederlandse chipfabrikant ASM International. 'Een verbod op Europees niveau is onverstandig', zegt hij. (BNR, 7 juni)
Lees meer: bnr.nl
Er zijn nog meer foto's van het evenement Rescue Vlissingen opgedoken waaruit blijkt dat er wel degelijk met blusschuim is gespoten op het terrein van voormalig hotel Britannia in Vlissingen. Daarmee komt er meer bewijs voor de stelling dat de stof PFOS, die in blusschuim voorkomt, en in de grond bij Britannia is gevonden daar is gekomen door blusdemonstraties tijdens Rescue Vlissingen. (Omroep Zeeland, 7 juni)
Lees meer: omroepzeeland.nl
Het kabinet verwacht dat de gaswinning in Groningen dit jaar kan worden gestopt. Eind deze maand valt een definitief besluit. "Maar zoals het er nu naar uitziet gaat het goed", zei premier Mark Rutte in het debat over het eindverslag van de parlementaire enquêtecommissie over gaswinning in Groningen. (De Gooi- en Eemlander, 7 juni)
Lees meer: gooieneemlander.nl
De Tweede Kamer wil dat het kabinet ervoor zorgt dat de komende jaren nieuwe spoorlijnen worden aangelegd naar Groningen. Dat moet onderdeel zijn van de compensatie voor de aardgaswinning. (Algemeen Dagblad, 6 juni)
Lees meer: ad.nl
Ordening van ondergrondse netten (NEN 7171-1) is update van de versie uit 2009 en nu voor commentaar gepubliceerd. Deze norm geeft aanwijzingen voor de indeling van infrastructuur in de ondergrond. (Bouw en Uitvoering, 7 juni)
Lees meer: bouwenuitvoering.nl
Nadat er meerdere keren drugsafval is gedumpt in het gebied, hebben Aalten, Oost Gelre en Oude IJsselstreek dinsdag een grote controle gehouden rond natuurgebied het Zwarte Veen. De zoektocht heeft weinig concrete resultaten opgeleverd, maar toch is er tevredenheid over de dag. (Regio8, 7 juni)
Lees meer: regio8.nl
De gemeente Hulst had geen recht om het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een dwangsom van 5 miljoen euro op te leggen. Dat stelt de Raad van State (RvS). Het ministerie moest voor 1 juli vorig jaar met een plan van aanpak komen voor de met thermische gereinigde grond (TGG) vervuilde dijk bij Perkpolder. Hulst vond dat de bodemwet was overtreden en wilde daarom handhaven. (Omroep Zeeland, 7 juni)
Lees meer: omroepzeeland.nl
Het herontwikkelen van verouderde gebieden op bedrijventerreinen levert mooie resultaten op, zo concludeert Buck Consultants International (BCI) op basis van een inventarisatie van 20 projecten in West- en Zuid-Nederland. Daarmee vormt herontwikkeling een goed alternatief voor de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen, waarmee het Nederlandse landschap nog verder zou verdozen. (Consultancy, 6 juni)
Lees meer: consultancy.nl
Om te onderzoeken of polderrijst een haalbaar circulair alternatief voor veeteelt op veengrond is, is een pilot gestart door onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en de Universiteit Leiden. In september moet duidelijk worden of rijstteelt op veengrond überhaupt mogelijk is. (H@O Waternetwerk, 5 juni)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl
Drinkwaterbedrijven willen gerichte controle op bedrijven die zonder vergunning vermoedelijk PFAS lozen in het Nederlandse stroomgebied van de Maas, door zelf metingen uit te voeren. Ondanks dat de Tweede Kamer eerder bij minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat aandrong op een lijst met bedrijven die PFAS lozen, blijft een antwoord van de minister vooralsnog uit. (NPO Radio 1, 5 juni)
Lees meer: nporadio1.nl
De afgelopen weken regende het nauwelijks. Percelen beginnen langzamerhand te droog te worden voor ongestoorde groei van gras. Beregenen kan uitkomst bieden. KNMI verwacht dat het neerslagtekort in de buurt komt van de 5% droogste jaren. (Boerderij, 5 juni)
Lees meer: boerderij.nl
Pagina 1 van 269