header bodemnieuws

dinsdag 22 januari 2019

De eerste in zijn soort en gericht op de toekomst: de Track-Truck met COSON-ST van A.P. van den Berg uit Heerenveen. Deze hypermoderne machine voor handsfree sonderen werd op vrijdagmiddag 18 januari door de Veldmeetdienst en Laboratoriumgroep (VLG), onderdeel van het Ingenieursbureau Rotterdam, feestelijk in gebruik genomen. (Grond Weg Waterbouw, 18 januari)

Lees meer: gww-bouw.nl

dinsdag 22 januari 2019

Aardgas vervangen door schone warmte-bronnen klinkt ideaal, maar er zijn ook veiligheids-risico's. Directeur Theodor Kockelkoren van Staatstoezicht op de Mijnen wil extra eisen stellen. (Trouw, 21 januari)

Lees meer: trouw.nl

dinsdag 22 januari 2019

Geothermische energie is thermische energie die wordt opgewekt en opgeslagen in de aarde. Thermische energie is de energie die de temperatuur van de materie bepaalt. De geothermische energie van de aardkorst is afkomstig van de oorspronkelijke vorming van de planeet en van radioactief verval van materialen (in onzekere, maar mogelijk ongeveer gelijke verhoudingen). (Amstelveen web, 21 januari)

Lees meer: amstelveenweb.nl

nationaal bodemtrraineeship

rws

Remediation Day HMVT

dinsdag 22 januari 2019

Drinkwaterbedrijven vrezen vervuiling van waterbronnen omdat de veiligheid van ‘geothermie’– boren naar aardwarmte – niet is gewaarborgd. De sector doet een beroep op rijk en provincies om een verbod in te stellen. “De gevolgen van geothermie zijn onvoldoende bekend”, aldus woordvoerder Patricia van der Linden van brancheorganisatie Vewin. (Trouw, 21 januari)

Lees meer: trouw.nl

dinsdag 22 januari 2019

De Limburgse Terrassenmaas is een in geologisch en landschappelijk opzicht uniek gebied in Europa, ontstaan doordat de zich in het landschap insnijdende rivier haar loop steeds heeft verlegd en zo een prachtig terrassenlandschap achterliet. De nieuwe visie 'De Maasterrassen: Perspectieven voor de levensader van Limburg' is nu beschikbaar. (Nature Today, 21 januari)

Lees meer: naturetoday.com

dinsdag 22 januari 2019

Het prepareren van de ijsbaan in Bad Nieuweschans is een probleem. Net als vorig jaar lekt de schaatsbaan. En deze keer stokt ook de aanvoer van water uit de naastgelegen sloot. (Dagblad van het Noorden, 21 januari)

Lees meer: dvhn.nl

pfas

aggb

Advertentie 300 x 100

dinsdag 22 januari 2019

Ook in Westfriesland laat de provincie Noord-Holland onderzoek uitvoeren naar lood in de bodem op plekken waar kinderen tussen nul en zes jaar spelen. Deze onderzoeken vinden plaats in vele gemeenten in Nederland. In totaal worden er in Westfriesland 366 speelplekken onderzocht. (Ons West Friesland, 21 januari)

Lees meer: onswestfriesland.nl

maandag 21 januari 2019

Het archeologisch beleid van gemeenten is weinig actueel, en vaak is niet duidelijk of vondsten wel worden doorgegeven aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook heeft een derde van de gemeenten te weinig archeologisch personeel. (Binnenlands Bestuur, 20 januari)

Lees meer: binnenlandsbestuur.nl

maandag 21 januari 2019

Onbekende actievoerders claimen vrijdagmorgen asbest te hebben gedumpt bij de toekomstige locatie van Windpark N33 bij Zuidbroek. Op die plek zijn bordjes gevonden met daarop een waarschuwing 'het zwaar vervuilde terrein' niet te betreden. (RTV Noord, 18 januari)

Lees meer: rtvnoord.nl

Advertentie 300 x 100

 terra index

bbf