Water en bodem bepaalden duizenden jaren lang waar mensen woonden en wat zij met het land deden. Vanaf ongeveer 1800 groeide de overtuiging dat de natuur maakbaar is. Dit verstoorde de balans tussen cultuur en natuur die ons land heeft gevormd. Het heeft geresulteerd in de biodiversiteitscrisis, droogteproblematiek en slechte waterkwaliteit van vandaag de dag. Klimaatverandering verergert deze problemen, en onze leefomgeving heeft nu te kampen met de schadelijke gevolgen ervan. (Cultureel Erfgoed, 31 oktober)
Lees meer: cultureelerfgoed.nl
Het grondwater staat op veel plekken hoog voor de tijd van het jaar. We gaan met een natte bodem het herfst- en winterseizoen in. Als het nu dagen achter elkaar opnieuw flink regent, dan kan dit weer voor overlast zorgen. Voor Waterschap De Dommel reden om tijdelijk extra ruimte te geven voor maatregelen in de Kempen, waar afgelopen jaar sprake was van veel wateroverlast. (Waterschap de Dommel, 31 oktober)
Lees meer: dommel.nl
De grond onder de parkeerplaats bij het Kralingse Zwembad is verontreinigd met PFAS. Daardoor is ook het water in het natuurzwembad vervuild geraakt. (De Ster Online, 31 oktober)
Lees meer: desteronline.nl
In Duitsland zijn er tot nu toe geen gevolgen voor bedrijven die Pfas lozen in de Rijn. Vervelend, zou je kunnen zeggen, want datzelfde afvalwater stroomt naar Nederland. En dit zorgt ervoor dat Nederlandse drinkwaterbedrijven, die dat water filteren voor consumenten, hier dus last van hebben. (NPO Radio1, 30 oktober)
Lees meer: nporadio1.nl
Per- en polyfluoroalkylstoffen (PFAS), ook wel bekend als “forever chemicals”, worden veel gebruikt vanwege hun weerstand tegen water, olie en vlekken. Deze stoffen zijn echter moeilijk afbreekbaar in het milieu. PFAS-vervuiling van bodem en water wordt in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals kanker, schildklieraandoeningen en een verzwakt immuunsysteem, wat zorgen oproept over hun aanwezigheid in drinkwater. (H2O Waternetwerk, 1 november)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl
Vanaf maandag 28 oktober wordt er op industrieterrein De Zegge VII in Raalte vier weken lang een archeologische opgraving uitgevoerd. Deze vindt plaats op het door Roelofsen Horse Trucks aangekochte terrein aan de Heesweg. Tijdens vooronderzoeken zijn daar namelijk delen van structuren aangetroffen die vermoedelijk horen bij gebouwen uit de late IJzertijd en sporen uit de Romeinse tijd. (Hier in Salland, 1 november)
Lees meer: hierinsalland.nl
In de omgeving van het Groningse dorp Garsthuizen is vanmiddag een aardbeving geweest. De beving had een kracht van 2,2 meldt het KNMI. (NOS, 31-10-2024)
Lees meer: nos.nl
Noodzaakt de woningnood tot losser omgaan met water en bodem, en is het oké als je achtertuin af en toe blank staat? Het nieuwe kabinet vindt van wel. We moeten niet te dogmatisch zijn en waterschappen mogen geen veto’s vellen over waar woningen gebouwd kunnen worden, vinden ministers Mona Keijzer en Barry Madlener. (De Zwijger, 30 oktober)
Lees meer: dezwijger.nl
We staan er vaak niet bij stil als we buiten lopen. Maar onder onze voeten, in de ondergrond, gebeurt van alles. Daar liggen de kabels voor onder meer internet en energie, de buizen van het riool en de vuilcontainers. (ZoGouds.nl, 30 oktober)
Lees meer: zogouds.nl
Sinds 2021 kregen gedupeerden van drugsafvaldumpingen zo'n 3,5 miljoen euro aan schade vergoed. Toch zijn provincies en particulieren niet blij met de regeling. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor het saneren en de hoge opruimkosten moeten ze voorschieten. (EenVandaag, 29 oktober)
Lees meer: eenvandaag.avrotros.nl
Het kabinet-Schoof wil minder rigide vasthouden aan water en bodem als sturende factoren in de ruimtelijke ontwikkeling. Terecht? (Binnenlands bestuur, 28 oktober)
Lees meer: binnenlandsbestuur.nl
- Hoe huurwoningen betaalbaar van energielabel E naar A++++ kunnen
- Waterschappen zoeken juridische mogelijkheden om bodemdaling in veenweiden aan te pakken
- Bewoners Bonaire eisen actie om afvalberg: 'Na decennia beloftes is het genoeg'
- Vraag GroenLinks over voormalige stortplaats
- Stadsverwarming dé belofte voor energietransitie, maar bewoners vrezen de rekening
- Aardwarmte heeft nieuwe financiële instrumenten nodig
- Archeologisch onderzoek in Raalte: ”we hopen meer van de historie en het ontstaan van Raalte te ontdekken”
- Archeologische opgraving mogelijk middeleeuwse boerderij Zuidhorn
- Kijk volgens de schijf van vijf naar de bodem
- Meer ziekmakende stoffen de lucht in bij 125 bedrijven door heel Nederland
- Symposium Pioniers van de Toekomst trekt veel belangstellenden: 'Water is actueler dan ooit'
- In het Verdronken Land van Saeftinghe maken ze zich grote zorgen over PFAS in het vlees van de buitendijkse grazers
- Kabinet vreest belemmerende werking van 'water en bodem sturend'
- Ministers Madlener en Keijzer sturen samen Kamerbrief over water en bodem sturend
- Bodemonderzoek op speelplekken aan de Zonnedauw en Prinsenkamp in Vroomshoop
- Omwonenden vervuilde stortplaats kritisch over plannen provincie: "Hier ga je het niet mee redden"
- “In moeilijk jaar maakt bodemstructuur het verschil”
- Situatie Selibon zorgwekkend, complex en urgent
- Hulst vindt extra onderzoek naar verontreinigde grond dijk Perkpolder niet zinvol
- Wat is duurzaam watergebruik? Drinkwater is alleen om te drinken