- Gegevens
Drinkwaterbedrijven waarschuwen voor de toenemende verontreiniging van PFAS in drinkwaterbeschermingsgebieden. Een veelgehoorde oproep is het instellen van een verbod op PFAS-bevattende gewasbeschermingsmiddelen in deze kwetsbare gebieden. Maar wie kan zo’n verbod instellen – en is dat juridisch eigenlijk mogelijk? In dit artikel zetten wij de juridische kaders en politieke ontwikkelingen op een rij. (Dirkzwager, 19 juni)
Lees meer: dirkzwager.nl
- Gegevens
Het voeren van wilgenbladen aan weidende runderen kan de uitstoot van broeikasgassen vanuit de bodem met 81 procent reduceren. Door de wilg wordt de stikstof in de urine niet als vluchtig ureum uitgescheiden, maar als hippuurzuur. Dit remt lachgasvormende bacteriën in de bodem. (Nieuwe Oogst, 19 juni)
Lees meer: nieuweoogst.nl
- Gegevens
De invoering van de Omgevingswet in 2024 veranderde het speelveld voor gemeenten drastisch – zeker als het gaat over het bodembeleid. Waar vroeger provincies de regie hadden, ligt die verantwoordelijkheid nu grotendeels bij gemeenten zelf. Dat vraagt om nieuwe kennis, aanpassingen in beleid én een andere manier van werken. Werk je als overheidsprofessional aan bodem- of waterbeleid? Dan is het belangrijk om te weten wat er verandert en hoe je hierop inspeelt. In deze blog lichten we de belangrijkste wijzigingen toe en geven we praktische aanknopingspunten om hiermee aan de slag te gaan. (Binnenlands Bestuur, 19 juni)
Lees meer: binnenlandsbestuur.nl
- Gegevens
REGIO ZUID-HOLLAND - Tijdens het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is vandaag een motie aangenomen die oproept tot een landelijk verbod op PFAS. De motie, ingediend door de gemeenten Dordrecht, Leeuwarden en Sittard-Geleen en nog 20 gemeenten, is met brede steun per acclamatie aangenomen.
Onder meer vanuit gemeente Den Haag, Maastricht, Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht kwam er al eerder steun voor het voorstel. Ook het VNG-bestuur schaarde zich achter het voorstel. (s-Gravendeel, 19 juni)
Lees meer: s-gravendeel.net
- Gegevens
De Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) adviseert om vanwege klimaatverandering Nederland fundamenteel anders in te richten. De Unie van Waterschappen onderschrijft dit op 19 juni gepubliceerde advies. Het sluit aan bij de visie van de waterschappen om water en bodem sturend te maken bij ruimtelijke keuzes. (Unie van Waterschappen, 18 juni)
Lees meer: unievanwaterschappen.nl
- Gegevens
De provincie Overijssel onderzoekt hoe gezond de bodem is in de Natura 2000-gebieden. Dat doet ze naar aanleiding van een Verwijst naar een andere websitemotiedie Provinciale Staten op 26 maart 2025 hebben aangenomen. Het doel is om beter zicht te krijgen op de bodemkwaliteit, zodat herstel en beheer van natuur effectiever kunnen worden uitgevoerd. (Overijssel, 18 juni)
Lees meer: overijssel.nl
- Gegevens
De gaswinning bij het Noord-Groningse Warffum moet stoppen, vindt de Tweede Kamer. Een voorstel daartoe van SP, GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren kreeg een meerderheid, dankzij steun van PVV, D66, Volt, ChristenUnie en Denk. (NOS, 17 juni)
Lees meer:nos.nl
- Gegevens
Grondslag, een bedrijf uit Kamerik gespecialiseerd in milieukundig bodemonderzoek, is overgenomen door Sansidor, een netwerkbedrijf in de ingenieurssector. Na meer dan dertig jaar als zelfstandig ingenieursbureau kiest Grondslag voor aansluiting bij een grotere groep. Pieter de Vries, oprichter en aandeelhouder van Grondslag, hoopt dat de aansluiting zorgt voor continuïteit en kansen voor verdere groei, terwijl het bureau zijn eigen identiteit behoudt. (M&A, 18 juni)
Lees meer: mena.nl
- Gegevens
In Nederland gebruiken boeren en telers gewasbeschermings-middelen die PFAS-verbindingen bevatten. Veel telers weten echter niet welke middelen dit precies zijn. Op verzoek van telers heeft CLM Onderzoek en Advies (CLM) daarom een informatieve flyer opgesteld over PFAS-pesticiden. (Akkerwijzer, 17 juni)
Lees meer: akkerwijzer.nl
- Gegevens
Het Hoogheemraadschap van Rijnland start eind 2025 met het baggeren van de Broekwegwetering in Zoetermeer. In de Broekwegwetering ligt een laag bagger op de bodem die veel voedingsstoffen bevat. In water met veel voedingsstoffen kan blauwalg sneller groeien. Door de bagger te verwijderen, maken we het moeilijker voor blauwalgen om te groeien in de Broekwegwetering en de Zoetermeerse Plas. Ook kan het water beter doorstromen door het baggeren. (Gemeente Zoetermeer, 17 juni)
Lees meer: zoetermeer.nl
- Gegevens
De Raad van State is kritisch over een amendement bij de Wet collectieve warmte dat VvE’s meer recht geeft om warmteplannen door te zetten. (Binnenlands Bestuur, 16 juni)
Lees meer: binnenlandsbestuur.nl
- Signalering en in silico beoordeling van onbekende stoffen in drinkwaterbronnen
- Nieuw Delta-lab versnelt praktijkonderzoek naar bodem, water, energie en klimaat
- Wanhopige oproep om PFAS-lozingen: 'Provincie, doe iets!'
- RIVM vermoedt verborgen 'industriële bronnen' van PFAS-lozingen
- Is PFAS in ons voedsel altijd gevaarlijk? 'Het gaat om de hoeveelheid'
- Hoe plastic zich verspreidt van bodem tot bord
- Water en bodem systeem Zuid-Holland: nieuwe kaartenset helpt bij toekomstbestendige keuzes
- RIVM geeft de ILT nieuwe inzichten om industriële PFAS-lozingen op te sporen
- Designerpannen als de Always Pan, Caraway en GreenPan zijn razend populair. Niet alleen door hun leuke kleurtjes en strakke design, maar vooral door hun belofte dat de antiaanbaklaag nontoxisch en dus gezond en veilig is. Ideaal voor wie bewust wil koken.
- Ternaard langer in wachtkamer door val kabinet: besluit gaswinning mogelijk maanden uitgesteld
- De grond onder de stad: te waardevol om niet te kennen
- Eerste Lelystadse Schroothandel wil af van dwangsommen voor uitstoot PFAS
- Onderzoek naar geothermie: “4 kernen Heuvelrug liggen in strook gunstige geologische eigenschappen”
- NAM mag voorlopig doorgaan met gaswinning in Groningse Warffum
- Onbekende stof in sloot Valthermond: 'Mogelijk drugsafval'
- Waterbericht mei: een droge lente, grondwater lager dan gebruikelijk
- PFAS-beschuldigingen raken bedrijfsvoering brandblusser-recycler ELS
- PFAS bereikt foetus via placenta: medische wereld dringt aan op onmiddellijke ban
- Gedeputeerde Staten wil gebruik kunstmest en bestrijdingsmiddelen beperken om de waterkwaliteit te verbeteren
- Opknapbeurt Beltpark in Hillegom politiek akkoord ondanks zorgen vervuilde grond