maandag 06 juli 2020

Een internationale groep van onderzoekers onderbouwt in Environmental Science & Technology Letters waarom een totaalverbod op de ‘klasse’ PFAS te rechtvaardigen is. De roep om het aanpakken van alle poly- en perfluoralkylstoffen klinkt al langer vanuit de wetenschappelijke kringen, maar vooralsnog zonder duidelijke stappen door de industrie zelf of harde maatregelen vanuit de politiek. (C2W, 2 juli)

Lees meer: C2W.nl

maandag 06 juli 2020

De Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, heeft de geologische fietsexcursie Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijngebied opgezet waarvan de gids vanaf vandaag beschikbaar is via de VVV Kromme Rijnstreek. (TNO, 3 juli)

Lees meer: TNO.nl

Vacature 2.3 300200

expertisecentrum PFAS 300x200

TTE 300 200

maandag 06 juli 2020

In Flevoland ontwikkelt de Wageningen Universiteit de boerderij van de toekomst. Anders dan op de monotone akkers van nu worden gewassen er gemengd. Die strokenteelt bevordert de bodem en biodiversiteit. ‘Peen en ui zijn goede buren.’ (de Volkskrant, 3 juli)

Lees meer: de Volkskrant

donderdag 02 juli 2020

Wetenschappers pleiten in een dinsdag verschenen artikel voor een grootschalig verbod op de duizenden bekende én nog onbekende stoffen van het soort dat je tegenkomt in alles van regenjassen tot blusschuim. (Trouw, 30 juni)

Lees meer: Trouw.nl

donderdag 02 juli 2020

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) publiceert vandaag het Toezichtarrangement Geothermie. Het toezichtarrangement geeft inzicht in de eisen voor milieu en veiligheid voor de veilige toepassing van geothermie in Nederland. (SodM, 1 juli)

Lees meer: SodM.nl

20200224 BBF gecentreerd

Banner 2.0 300200

Remediation Day HMVT nieuw

woensdag 01 juli 2020

Er komt op basis van nieuw onderzoek meer ruimte om PFAS-houdende grond en bagger te verzetten. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven vandaag aan de Tweede Kamer. Gebaseerd op nieuwe onderzoeken van RIVM en Deltares biedt zij na overleg met VNG, IPO, UvW en de sector op drie fronten meer ruimte. (Rijksoverheid, 1 juli)

Lees meer: rijksoverheid.nl

dinsdag 30 juni 2020

Er zijn zorgen over de kwaliteit van de bodem in Nederland. Adviesraad RLI heeft er een somber getoonzet rapport over uitgebracht. (Boerderij, 30 juni)
Lees meer: boerderij.nl

dinsdag 30 juni 2020

Waar voorheen het afvoeren van en het beschermen tegen overtollig water centraal stond, gaat het nu ook om het vasthouden, bergen en herverdelen van water. Dit vereist een omslag in denken en handelen. (Dagblad van het Noorden, 30 juni)
Lees meer: dvhn.nl

300x200 pop up

TerraIndex 2019 Bodemnieuws

Scobe academy bodemnieuws

dinsdag 30 juni 2020

De droogte als gevolg van klimaatverandering dwingt ons tot andere keuzes over het grondwater. Nu wordt het peil van het grondwater grotendeels gedicteerd door landbouw en industrie. Maar dat moet veranderen. Natuur en bio-diversiteit moeten ook gaan meewegen om te voorkomen dat de grond te hard verdroogt.
Verslaggever Maino Remmers ging kijken bij het waterschap Vallei en Veluwe in Gelderland.
(NPO Radio 1, 30 juni)
Lees meer: nporadio1.nl

dinsdag 30 juni 2020

Het provinciehuis in Groningen gaat vanaf 1 september worden verwarmd door aardwarmte en zonne-energie. Gedeputeerde Fleur Gräper draaide dinsdagochtend de gaskraan dicht, waarna er de komende maanden wordt gebouwd aan een nieuwe installatie. (RTV Noord, 30 juni)
Lees meer: rtvnoord.nl

maandag 29 juni 2020

Door intensief gebruik van de bodem treedt verdichting, verzuring en verdroging op. In een advies dat de de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) maandag aanbiedt aan de regering adviseert zij een beter bodembeleid door bijvoorbeeld functies te combineren, zoals landbouw, bos en wateropslag. (Nu.nl, 29 juni)
Lees meer: nu.nl

Digibanner 200 x 300 pxls liggend

20200615 Provincie ZuidHolland banner

archeologie online 2020