Rijksadviseurs: integrale aanpak wateropgaven nodig

Verruim rivieren in samenspel met dijkversterking en zorg voor een aantrekkelijke omgeving. Creeer ruimte voor water in de stad en maak hiermee verbindingen tussen stad en land. Intensiveer het schone vervoer over en langs het water. Ga bodemdaling in het veen tegen. Benut het vasthouden van zoetwater als kwaliteitsimpuls. Haal energie uit water. (H2O Waternetwerk, 11 december)

Lees meer: h2owaternetwerk.nl

 

Vrouw Ten Boer viel in oude waterput

Het gat waarin een Amerikaanse vrouw (70) zondag kopje-onder ging, was een oude waterput. Er is geen sprake van een spontaan zinkgat, zegt de bewoner van de pastorie waar het gebeurde. (Dagblad van het Noorden, 10 december)

Lees meer: dvhn.nl

 

Bijzondere vondst uit haven getakeld

Een deels intact scheepswrak is deze week uit het zand gehaald bij de Maasvlakte. Het is zeker een eeuw geleden gestrand. (NRC, 7 december)

Lees meer: nrc.nl

 

Schone techniek uit vuile kolenmijn kan drie miljoen huizen verwarmen

Het Limburgse mijngebied heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. De voorraadkamer van het 'zwarte goud' kan de grootste leverancier van schone aardwarmte worden. (Trouw, 8 december)

Lees meer: trouw.nl

 

Limburg werkt aan schoner grondwater

Water uit de kraan in Limburg is vooral gemaakt van grondwater. Daarom moet voorkomen worden dat dit water vervuild raakt: wat er niet in komt hoeft er ook niet uit. (Sittard-Geleen.nieuws.nl, 8 december)

Lees meer: sittard-geleen.nieuws.nl

 

Kritiek op toezicht provincie bij Vink: 'Slager keurt eigen vlees'

Deskundigen zetten vraagtekens bij de keuze van de provincie Gelderland om afvalverwerkingsbedrijf Vink zelf toezichthouders te laten samenstellen. Dit team moet gaan controleren of Vink zich aan de wet- en regelgeving houdt.Vink ligt onder vuur, omdat het bedrijf al jarenlang de regels overtreedt en omdat door Vink in tien gemeenten mogelijk vervuilde grond terecht is gekomen. (Omroep Ede, 7 december)

Lees meer: omroepede.nl

 

Voorstondense Beek staat droog: 'Bodem scheurt en dieren graven gangen'

Hoewel het waterpeil in de rivieren weer stijgt en we deze weken veel neerslag te verwerken hebben, zijn de gevolgen van de aanhoudende droogte nog op veel plekken merkbaar. Bijvoorbeeld in de gemeente Brummen. Daar staat 5 kilometer van de Voorstondense Beek droog. Ook in de fraaie vijvers van Landgoed Voorstonden staat nauwelijks water. (Omroep Gelderland, 8 december)

Lees meer: omroepgelderland.nl

 

HVC onderzoekt mogelijkheid geothermie in Den Helder en Lelystad

HVC gaat de potentie voor geothermie in Lelystad en Den Helder onderzoeken. Onlangs heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 2 opsporingsvergunningen voor geothermie aan HVC toegekend. HVC gaat de ondergrond gedetailleerd in kaart brengen. Samen met de gemeenten verkent HVC of en onder welke voorwaarden de ondergrond geschikt is voor de winning van aardwarmte. (Groene Courant, 6 december)

Lees meer: groenecourant.nl

 

Sanering Bult van Pars loopt goed: 'Nog geen rariteiten'

'Let op: Bult van Pars afgesloten', staat er in zwarte letters op een geel bord. De vervuilde bult aan de Oliemolenstraat in Klundert is afgezet met hekken en linten, want de saneringswerkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. (BN De Stem, 6 december)

Lees meer: bndestem.nl

 

Vervuilde grond Vink in nog negen andere gemeenten gebruikt

De vervuilde grond van Vink is in nog zeker negen andere gemeenten gebruikt. Dat maakte de provincie donderdag bekend in een mail aan Statenleden. Om welke gemeenten het gaat, heeft de provincie niet bekend gemaakt. Dat wordt over anderhalve week duidelijk. (Omroep Gelderland, 6 december)

Lees meer: omroepgelderland.nl

 

Stroomschema bodeminstrumenten

Om besluitvormingsprocessen transparanter en gegronder te maken, wordt er vaak gebruik gemaakt van instrumenten. Zo ook voor de verschillende problematieken rondom bodemdaling. Door Rijkswaterstaat/Bodem+ is de zoekmachine Bodemvizier in het leven geroepen. (Bodem+, 3 december)

Lees meer: bodemplus.nl

 

Glossy 'Schatrijk' toont dat duingebied NH schat aan archeologie herbergt

Het duingebied tussen Camperduin en het Noordzeekanaal staat centraal in de derde editie van 'Schatrijk', het archeologiemagazine van het Steunpunt Monumenten en Archeologie van de provincie Noord-Holland. De duinen bevatten een ongekend rijk bodemarchief. In het magazine staan prachtige archeologische vondsten, interviews, verhalen en zelfs recepten. Belangrijke thema's voor het duingebied zoals de oorlog van 1799, de linie van Beverwijk, buitenplaatsen, de Atlantikwall en het archeologisch onderzoek op het Hoogoventerrein komen uitgebreid aan bod. (Nieuwsblad Castricum, 9 december)

Lees meer: nieuwsbladcastricum.nl

 

Asbestsanering in Goorse wijk 't Gijmink loopt minimaal half jaar vertraging op

Het opruimen van asbest in de Goorse wijk 't Gijmink wordt met minstens een half jaar vertraagd. De omvangrijke sanering is niet klaar voor de zomer van 2019, maar op zijn vroegst half november. (Tubantia, 10 december)

Lees meer: tubantia.nl

 

Hoe voorkom je dat je huis wegzakt in de grond?

De bodemdaling gaat veel sneller dan verwacht en een laag grondwaterpeil kan er zomaar voor zorgen dat huiseigenaren ineens voor tientallen duizenden euro's schade hebben. Hoe voorkom je dat je vermogen straks letterlijk in de grond verdwijnt? (Nu.nl, 8 december)

Lees meer: nu.nl

 

Sanering terrein Brabant Chemie Rijsbergen in 2020 eindelijk klaar

Nog een jaar of twee en het terrein in Rijsbergen waar ooit het bedrijf Brabant Chemie stond, is klaar voor een nieuwe inrichting. De sanering van bodem en grondwater, die al in 1995 begon, is na nog wat formele procedures naar verwachting in 2020 afgerond. Dat staat in een evaluatierapport. (BN De Stem, 7 december)

Lees meer: bndestem.nl

 

Vink: 'Het lijkt of gedeputeerde Bieze paniekvoetbal speelt'

Afvalverwerkingsbedrijf Vink begrijpt niet waarom gedeputeerde Conny Bieze nu pas de negen andere gemeenten informeert over het gebruik van mogelijk vervuilde grond. (Omroep Ede, 7 december)

Lees meer: omroepede.nl

 

Honderdjarige stuw De Haandrik bijna klaar voor nog een eeuw

Een knap staaltje vakmanschap en een waterbouwkundig monument. Uitvoerder Ernst Slot, beheerder Gerrit van Munster en projectleider Henk Brink zijn stiekem verliefd op wat ze noemen een 'oude dame': de in 1919 geopende stuw in de Vecht bij De Haandrik. Voor het eerst in een eeuw ligt de waterkering in de rivier tussen Gramsbergen en Coevorden/Duitse grens droog. Herstelwerkzaamheden moeten de stuw (overigens een mannelijk zelfstandig naamwoord) weer klaarstomen voor de volgende decennia. (De Stentor, 6 december)

Lees meer: destentor.nl

 

Regen: waterschap roept op om duikers af te sluiten

De komende dagen - en met name op vrijdag - wordt veel regen verwacht. Dat is gezien de nog altijd lage waterstand letterlijk een geschenk uit de hemel. Het Waterschap Rijn en IJssel roept grondeigenaren om nu, maar ook de hele komende winter, zo veel mogelijk regenwater vast te houden. (Lochems nieuws, 6 december)

Lees meer: lochemsnieuws.nl

 

Sanering sportpark Oostzanerwerf begint in juli

De vervuilde grond bij Sportpark Oostzanerwerf in Noord wordt begin volgend jaar in juli gesaneerd. Dat laat wethouder Simone Kukenheim van Sport weten in een brief. (Het Parool, 6 december)

Lees meer: parool.nl

 

Column Jan: Best Lowly Worm Column Ever ~

Als kind had ik een grote doos met gekleurde dominosteentjes. Ik bouwde sierlijke patronen met die kleine stukjes plastic. Een smal beginnetje eindigde doorgaans in een steeds verder uitwaaierend veld met bochten, splitsingen en bruggetjes. De kick die ik voelde als het hele spul ratelend omviel kan ik me nog steeds herinneren. Soms dacht ik alles perfect in rij te hebben gezet, maar viel het spel toch na een paar steentjes dood. (Jan Klein Kranenburg, 6 december)

Lees meer...
 


Pagina 1 van 89

ontwerp: Hans Dienaar bNO | site bouw: NMEDIA