ARNHEM - De hoeveelheid stikstof in de bodem van Nederlandse bossen is de afgelopen drie decennia jaarlijks met zo'n veertig kilo per hectare toegenomen. Dat stellen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR). Wel lijkt de verzuring van de bodem mee te vallen. (Omroep GLD, 15 september)
Lees meer: gld.nl
In de Meerkoetentocht bij Lelystad Airport zit nog steeds te veel PFOS, schrijft waterschap Zuiderzeeland. Bij de laatste metingen begin augustus bleek de concentratie van deze chemische stof in de sloot langs het vliegveld weliswaar aanzienlijk lager dan de veel te hoge waardes in juli, maar het is nog steeds te hoog. Ook zijn twee zijsloten van de Meerkoetentocht nog ernstig vervuild met PFOS, stelt het waterschap. (BNNVARA, 13 september)
Lees meer: bnnvara.nl
Het kabinet Schoof wil nieuwe bestuurlijke afspraken maken over financiering, sturing en aanpak van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Volgend jaar komt het kabinet met een kabinetsbrede actieagenda hitte. In 2026 volgt een nieuwe Nationale Klimaatadaptatie Strategie (NAS) en een hernieuwd programma Ruimte voor de Rivier. Met de vaststelling van Nationale Grondwater Reserves wil het kabinet gebruik van grondwater reguleren. (H2O Waternetwerk, 13 september)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl
‘Levensgevaar. Geen toegang.’ Rond de plek waar jaarlijks meer dan 150.000 mensen komen picknicken, de hond uitlaten of skaten, stonden dertig geleden nog afschrikwekkende borden. Op dit terrein, net buiten de Utrechtse Singel, zou een park komen. De inrichting was net begonnen, toen spelende kinderen op een vat zwavelzuur stuitten. Hier was duidelijk meer nodig dan wat landschapswerk. Het was 1980 – het jaar waarin bodemverontreiniging ineens het nieuws domineerde. Lekkerkerk, de Volgermeerpolder en het Utrechtse ‘gifpark’ kregen landelijke bekendheid. (De Ingenieur, 12 september)
Lees meer: deingenieur.nl
Bij het Utrechtse Linschoten is een duizend jaar oud zwaard gevonden. Het wapen is een meter lang, weegt zo'n 900 gram en verkeert volgens deskundigen in tamelijk goede staat. Zo zaten er nog restanten van hout en stukjes leer op het handvat. (NOS, 12 september)
Lees meer: nos.nl
Drinkwaterbedrijf WMD constateert dat in 11 van de 17 Drentse waterwinningen vervuilende stoffen worden gevonden die het water vervuilen en waarbij drinkwaternormen worden overschreden. Directeur Vivienne Frankot van WMD roept de provincie met een brandbrief op om kwetsbare waterwingebieden te beschermen met een gebiedsgerichte aanpak in samenwerking met de landbouw en om meer gebruik te maken van de middelen vanuit de Omgevingswet. (Waterforum, 12 september)
Lees meer: waterforum.nl
LITH/KESSEL | Er is geen reden om aan te nemen dat vervuilde grond is gebruikt bij het verondiepen van de Lithse Hams en Kesselse Waard bij Lith en Maren-Kessel. “Voor de herinrichting wordt overtollige grond en waterbodem gebruikt, waarvan de kwaliteit voldoet aan de hergebruiksnormen”, stelt wethouder Dolf Warris (GroenLinks) van Klimaatadaptie en Milieu. (Klik Nieuws, 11 september)
Lees meer: kliknieuwsoss.nl
Het bedrijf Nedmag wint in de omgeving van Veendam magnesiumzout. Als gevolg hiervan daalt de bodem ten westen van Veendam. Als waterschap zorgen wij ervoor dat de waterpeilen mee kunnen dalen met de actuele bodemdaling, zodat de vereiste drooglegging in het gebied gelijk kan blijven. Daarvoor zijn aanvullende maatregelen in het watersysteem nodig. (Waterschap Hunze en Aa's, 11 september)
Lees meer: hunzeenaas.nl
Het is onduidelijk wat voor stoffen er precies in de rivier de Maas worden geloosd. Dat staat in een rapport van RIWA-Maas, een vereniging van samenwerkende drinkwaterbedrijven. Maar Brabanders kunnen met een gerust hart een glaasje water uit de kraan blijven tappen - Brabant Water gebruikt namelijk geen water uit de Maas voor het maken van drinkwater. (Omroep Brabant, 10 september)
Lees meer: omroepbrabant.nl
Het RIVM onderzoekt in hoeverre PFAS grond- en oppervlaktewater vervuilen als grond of bagger met daarin concentraties van deze forever chemicals worden verplaatst. Doel is om het zogeheten uitloogrisico van deze schadelijke stoffen bij toepassen van grond of bagger vast te stellen. (H2O Waternetwerk, 10 september)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl
De Maas als bron van drinkwater van 7 miljoen mensen wordt niet effectief beschermd. Tal van industriële afvalwaterlozingen schaden de waterkwaliteit van de Maas in binnen- en buitenland. Zo komt er nog 50% PFAS bij, nadat de Maas Nederland binnenstroomt. Door verouderde en onvolledige vergunningen is veelal onbekend waar deze stoffen in de Maas worden geloosd. Dit laat RIWA Maas weten bij het verschijnen van het jaarrapport 2023. (Waterforum, 10 september)
Lees meer: waterforum.net
- 'Toename aardwarmte ondanks maatregelen nog minimaal'
- Egmondse duinhuisjes rijp voor de sloop na wateroverlast: "Moet blijkbaar goed misgaan"
- Rouwmaat saneert drugsafval in Oude IJsselstreek en Aalten
- Grote vaten met mogelijk duizenden liters drugsafval gedumpt op industrieterrein in Velsen-Noord
- Nederlanders willen maatregelen tegen PFAS-vervuiling
- PFAS in sloten bij Slinge en Zuiderpark
- Het juiste moment voor een bodemscan
- Kamervragen over uitgereden mest met drugsafval op akkers Baarle-Nassau
- Knelpunten bij hergebruik van bouwstoffen en grond vragen om herziening van normen en regels
- Drugsafval in mestkelder onder drugslab Laren
- Drinkwaterbronnen in Drenthe ernstig vervuild: WMD roept provincie op tot ingrijpen
- Veengas boosdoener bij stilleggen rioolwerkzaamheden Sliedrechtse Vogelbuurt
- Energiearmoede in Nederland nog niet opgelost
- Brabantse Delta: geen drugsafvalresten in oppervlaktewater
- Sanering bouwterrein Britannia in anderhalf jaar geen stap dichterbij gekomen, buren zijn het helemaal beu
- Drinkwaterbedrijven eisen rem op Duitse lozingen PFAS in Rijn
- Bekendmaking resultaten onderzoek naar afwijking in grond Vogelbuurt-Zuid
- Zo wordt de ernstig vervuilde grond door drugsafval in Den Nul gesaneerd
- Koolstofboeren Altena gaan CO2 vastleggen voor bouwbedrijf
- PFAS en staal: milieu-inspecteurs aller landen, verenigt u