Niet-kerende grondbewerking (NKG) levert op kleigrond een positieve bijdrage aan de waterhuishouding en de biodiversiteit. Op de productie is geen eenduidig effect gevonden. Op zand- en dalgrond blijkt de maatregel een positief effect te hebben op productie en recycling van nutriënten en geen effect op waterhuishouding. (Nieuwe Oogst, 25 februari)
Lees meer: nieuweoogst.nl
De stikstofproblematiek veroorzaakt ‘desastreuze’ knelpunten in de Amsterdamse haven. Bedrijven kunnen niet uitbreiden, verduurzamen of verhuizen, nieuwkomers haken af. ‘De haven staat stil.’ (Het Parool, 25 februari)
Lees meer: parool.nl
Honderden keramieken borden, messen, schoenen, skeletten van koeien en acht waterputten zijn in de afgelopen weken opgegraven uit de grond waar het dorp Reeve bij Kampen moet komen. De vondsten tonen aan dat er in de overgang van de late middeleeuwen naar de Nieuwe Tijd al gewoond werd op de terp. ,,Bijzonder, want deze terp staat nergens op een kaart, we wisten niet uit historische bronnen dat er bewoning is geweest’’, zegt archeoloog Twan van Rooij. (De Stentor, 26 februari)
Lees meer: destentor.nl
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart roepen de Unie van Waterschappen en de vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin het nieuwe kabinet op tot een nationale watertransitie. Een klimaatrobuust watersysteem is volgens hen hard nodig om de nadelige effecten van droogte zoveel mogelijk te voorkomen. (H2O Waternetwerk, 25 februari)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl
CDA, Lokaal Dinkelland en GroenLinks in de Dinkellandse gemeenteraad willen dat de NAM per direct stopt met het injecteren van afvalwater via andere injectieputten nu is gebleken dat er een verhoogd risico is op lekkage van afvalwater in de ondergrond. (Tubantia, 25 februari)
Lees meer: tubantia.nl
Het gros van de schade, scheuren en verzakkingen aan woningen langs het Kanaal Almelo-de Haandrik is ontstaan door het zogenoemde piping; grondwaterstromen die onder de dijk doorgaan. Dat concludeert hoogleraar Stefan van Baars in een nieuw onafhankelijk onderzoek naar het kanaaldrama. (Tubantia, 26 februari)
Lees meer: tubantia.nl
"De lidartechniek is een techniek waarbij je met behulp van een laser onder een drone het reliëf van onder de grond aan de oppervlakte kunt brengen. Hiermee kun je dus zichtbaar maken wat er onder de bodem zit", legt archeoloog Hans Koopmanschap van de Antea Group uit. Op de plek waar het kasteel van Sint-Maartensdijk heeft gestaan, wordt deze lidartechniek uitgetest." (Omroep Zeeland, 26 februari)
Lees meer: omroepzeeland.nl
Herstel en optimalisatie van landbouwbodems krijgen steeds meer aandacht, bijvoorbeeld door het diverser maken van de zode en structuurverbetering met rustgewassen en kruiden. Jarenlang opbouwen van bodemkwaliteit en bodemleven kan echter zo weer teniet worden gedaan wanneer de agrariër zijn land op een onhandige manier bewerkt. Vandaar dat de mechanisatie ook opnieuw onder de loep wordt genomen. (Melkveebedrijf, 24 februari)
Lees meer: melkveebedrijf.nl
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft beperkte mogelijkheden om de eigen gronden in te zetten voor multifunctionele doelen, zoals de energietransitie en woningbouw, en het verbeteren van de biodiversiteit en bodemkwaliteit. Veel van de gronden worden met langdurige contracten verpacht aan agrariërs. Dat schrijft staatssecretaris Knops (BZK) aan de Tweede Kamer. (Binnenlands Bestuur, 24 februari)
Lees meer: binnenlandsbestuur.nl
Gemeenten zijn goed op weg met klimaatadaptatie. Op lokaal niveau gebeurt veel, maar een koppeling met landelijk gebied ontbreekt vaak nog. Ook willen gemeenten klimaatadaptatie integraal aanpakken, maar is de uitwerking vaak beperkt. Dat blijkt uit onderzoek door Climate Adaptation Services, in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving. (HortiPoint, 24 februari)
Lees meer: hortipoint.nl
CO2-compensatie mag geen falend klimaatbeleid en extra uitstoot legitimeren, vinden Stephan Brandigt en Petra Lettink, voorzitter en directeur van Klimaatverbond Nederland. (Trouw, 24 februari)
Lees meer: trouw.nl
Pagina 1 van 107