vrijdag 07 augustus 2020

Rust en stilte overheersen wanneer het eb is op het wad bij Paesens-Moddergat. Tegelijk is er volop leven in de brouwerij, zij het grotendeels onzichtbaar. Wormen en schelpdieren gaan schuil in de bodem, soms wel tienduizenden in één vierkante meter. (Leeuwarder Courant, 6 augustus)
Lees meer: lc.nl

vrijdag 07 augustus 2020

Kortetermijnvoorspellingen met radartechnieken over te verwachten neerslag blijken in veel gevallen bijzonder nauwkeurig. Dat stellen Deltares, Wageningen University & Research (WUR) en het KNMI na onderzoek. De methode kan waterbeheerders helpen op adequate wijze te anticiperen op extreme buien als plaats en hoeveelheid neerslag preciezer worden voorspeld. (H2O Waternetwerk, 6 augustus)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl

Vacature 2.3 300200

expertisecentrum PFAS 300x200

TTE 300 200

vrijdag 07 augustus 2020

Omdat het een week lang erg droog en warm wordt, loopt de watertemperatuur verder op. Dat heeft negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit, waarschuwt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). De afvoer van de Rijn is laag en van de Maas zeer laag en beide dalen nog. Waterbeheerders hebben voor de Maas regionale maatregelen genomen. (H2O Waternetwerk, 4 augustus)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl

vrijdag 07 augustus 2020

Overstromingen langs de kust vormen rond 2100 een mogelijke bedreiging voor 4,1 procent van de wereldbevolking en voor activa ter waarde van 20 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een studie van en aantal Nederlandse en buitenlandse kennisinstellingen. (H2O Waternetwerk, 5 augustus)
Lees meer: h2owaternetwerk.nl

donderdag 06 augustus 2020

Grote steden in Nederland werken aan plannen voor minder steen en asfalt in de stad. Dat blijkt uit een rondgang van BNR. Duidelijk is dat de harde ondergrond plaats moet maken voor groen, om de stad beter voor te bereiden op klimaatverandering. (BNR, 5 augustus)
Lees meer: bnr.nl

300x200 pop up

TerraIndex 2019 Bodemnieuws

Scobe academy bodemnieuws

donderdag 06 augustus 2020

Vorig jaar lagen veel bouwprojecten maandenlang stil. Dat had twee oorzaken: stikstof en PFAS, chemische verbindingen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Er werd een strenge norm gehanteerd: waar PFAS werd aangetroffen, mocht grond niet worden verplaatst. Nieuw onderzoek laat zien dat er misschien geen plek meer op aarde is waar de stof niet voorkomt. (Nu.nl, 4 augustus)
Lees meer: nu.nl

donderdag 06 augustus 2020

In 2019 investeerden Nederlandse bedrijven bijna 1,2 miljard euro in milieuvoorzieningen, 44 miljoen euro meer dan in 2018. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over de milieu-investeringen door bedrijven. (CBS, 5 augustus)
Lees meer: cbs.nl

dinsdag 04 augustus 2020

De Groninger bodem blijft de bouwer van de nieuwe Zuidelijke Ringweg in Groningen verrassen. In allerlei opzichten. (Dagblad van het Noorden, 3 augustus)
Lees meer: dvhn.nl

Digibanner 200 x 300 pxls liggend

Banner 2.0 300200

archeologie online 2020

dinsdag 04 augustus 2020

In juli heeft de gemeente De Ronde Venen 400 gezinnen met jonge kinderen een brief gestuurd. Zij maken kans om hun tuin te laten onderzoeken op de aanwezigheid van lood. Zij wonen in een gebied met toemaakdek waar verhoogde loodgehalten in de bodem kunnen voorkomen. Veel van de gezinnen hebben zich al opgegeven voor het gratis bodemonderzoek in hun tuin. Er zijn nog een paar onderzoeksplekken vrij. Aanmelden kan tot zondag 9 augustus. Inwoners die een brief hebben ontvangen, kunnen zich opgeven via de link in de brief. Zij hebben voorrang bij dit onderzoek. Andere geïnteresseerden kunnen bellen met de gemeente. (Meerbode, 4 augustus)
Lees meer: meerbode.nl

maandag 03 augustus 2020

Het grondwater in Ede-Zuid is vervuild met een gifcocktail. Is het dan wel veilig om sla en aardbeien uit eigen moestuin te eten? ‘Ja’, zeggen voorzitters van volkstuincomplexen volmondig. ,,Ik zou het niet doen”, waarschuwt een adviseur van Edese milieuclubs. (de Gelderlander, 1 augustus)
Lees meer: gelderlander.nl

maandag 03 augustus 2020

Minister Schouten van landbouw overweegt verplichte maatregelen in te stellen om de hoeveelheid nitraat te verminderen in elf grondwaterbeschermingsgebieden. (Trouw, 3 augustus)
Lees meer: trouw.nl

20200224 BBF gecentreerd

stokstaartje 300 200

Remediation Day HMVT nieuw