Een column in een vakblad (of een nieuwsbrief) laat zien hoe de columnist aankijkt tegen de ontwikkelingen binnen zijn of haar vakgebied. En vaak worden er dan bruggetjes gelegd tussen het vakgebied en maatschappelijke ontwikkelingen.
Voor de bodem van Groenland of Oekraïne levert het weinig op als ik hier Trump, Vance of Musk volslagen onbetrouwbaar noem. En pleidooien voor effectief stikstofbeleid, implementatie van Water en Bodem sturend of uitvoerbaar PFAS beleid hebben weinig effect in “Den Haag”. (Arne Alphenaar, 26 maart)
Het is natuurlijk bloedirritant en frustrerend dat overal in de wereld feiten tot meningen worden gedegradeerd en meningen vervolgens worden genegeerd. Maar iedereen die ooit een managementtraining of coaching heeft gevolgd weet dat je weinig invloed hebt op je ‘cirkel van betrokkenheid’. De vraag is wat we als bodemprofessionals moeten met die maatschappelijke ontwikkelingen. Oftewel, wat ligt binnen onze ‘cirkel van invloed’.
Het is onjuist om feiten en meningen tegenover elkaar te plaatsen. Je mag van mening zijn dat het afdwingen van de lozingsnorm voor PFAS een negatief milieurendement heeft. Of dat het terugdringen van de stikstofbelasting een te grote maatschappelijke inspanning vergt. Je hoeft klimaatverandering niet te ontkennen om te mogen genieten van een mooi weekeinde in maart.
Onze wereld verandert sneller dan we voor mogelijk hebben gehouden. Nieuwe verontreinigingen, nieuwe wetten, het besef dat de bodem nooit meer echt schoon wordt. O ja, en een nieuwe president in Amerika. Het enige wat wij kunnen doen is eerlijk en transparant aangeven welke keuzes op welke feiten en aannamen moeten worden gebaseerd. Als we accepteren dat het net iets minder makkelijk is en net iets duurder wordt kan landbouw zonder gif en kunnen regenpakken zonder PFAS.
Arne Alphenaar (TTE Consultants)
Website
LinkedIn
Reageren op deze column kan hier: LinkedIn