In het grootste deel van Nederland zitten de vakanties er weer op. Wij moeten het nu doen met herinneringen, foto’s en misschien stenen. Ik zie graag rotsen en stenen in mijn vakantie, dus ik zat goed in Zwitserland. Als tastbare herinnering nam ik vier stenen mee. In sommige landen riskeer je daarmee een boete. Dan toch maar overstappen op nog meer foto’s? Dan ligt het wel voor de hand die met elkaar te delen, bijvoorbeeld onder deze column op Facebook. (Theo Edelman, 29 augustus)


Foto Theov3Zwitserland is een ideaal land om beginnende studenten de grondbeginselen van het vak bodemkunde bij te brengen. Je ziet er de overgang van rots naar stenen en van stenen naar bodem. Je kunt er kennis maken met de rol van gletsjers en met het transport van stenen, zand en klei naar lagergelegen gebieden. Dat zou nog eens aanschouwelijk onderwijs zijn. Terug in Nederland waren stenen goed voor de voorpagina’s van de kwaliteitskranten.


In de Stille Oceaan drijft een enorme hoeveelheid puimsteen richting Australië. Het puimsteen is ontstaan door een uitbarsting van een vulkaan op de bodem van de oceaan. Puimsteen bevat veel poriën. Dat wordt veroorzaakt door de snelle afkoeling waardoor gasbellen niet de tijd krijgen om te ontsnappen en daardoor in het gesteente vast komen te zitten. Door de grote porositeit is puimsteen licht waardoor het gaat drijven op water. Ecologen zijn lyrisch omdat zich in de poriën bijzondere levensvormen kunnen vestigen. Deze kunnen zich op nieuw terrein vestigen nadat het puimsteen uitgetransporteerd is.


Ander nieuws kwam uit de wetenschappelijke hoek. In delen van de Alpen verdwijnt de permafrost. Hierdoor komen meer stenen vrij, die eerder door het ijs bijeen werden gehouden. Het opwarmen van de Alpen is op sommige plaatsen ook te zien aan de bordjes met jaartallen die de zich terugtrekkende grenzen van de gletsjers in de afgelopen jaren aangeven.


Een hedendaags euvel is de grote hoeveelheid foto’s die je neemt. Voor de digitalisering keek je wel uit, je had immers filmrolletjes nodig en die kostten geld. Dus is er werk aan de winkel met het sorteren van de foto’s. Wat bewaar je wel, wat gooi je weg, waarmee maak je goede sier op de sociale media? Als je dan toch daarmee bezig bent, is het een kleine moeite een geslaagde foto van landschappen, rotsen, bodem of stenen op de Facebookpagina van Bodemnieuws te plaatsen. Doe je mee?

20190829 column Theo
Theo Edelman

(Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Facebook