vrijdag 15 november 2019

Vanuit de bron-pad-effect benadering gezien wellicht niet zo gelukkig geformuleerd, maar ik heb even gewacht tot de gekte zou overwaaien. Niet gelukt. Inmiddels heeft iedereen in Nederland een mening over PAS en PFAS. Niet iedereen zal het reclame-adagium “elke publiciteit is goede publiciteit” omarmen, maar feit is dat bodem weer op de kaart staat. (Arne Alphenaar, 15 november)

arneZachte heelmeesters maken stinkende wonden. Als de PAS/PFAS crisis één ding duidelijk maakt is het wel dat problemen niet kleiner worden als je je kop in het zand steekt. Toch kan ik me wel voorstellen dat niemand stond te juichen toen de problemen rond PFAS en ‘stikstof’ zich 10 tot 20 jaar geleden aankondigden. We zijn, in het algemeen en in Den Haag in het bijzonder, slecht in het begrijpelijk vertellen van ingewikkelde verhalen. Wat het er niet beter op maakt is dat we, in het algemeen in Den Haag en in Nederland in het bijzonder, misschien nog wel slechter zijn in het luisteren naar onwelgevallige boodschappen.

Als je te lang wacht ontkom je niet aan noodmaatregelen die het zicht op de echte problemen ontnemen. Vriend en vijand zijn het er over eens dat je een complete sector niet met een bepalingsgrens mag lamleggen, maar het werkelijke probleem is dat we niet in staat zijn een rot stof uit het milieu te bannen. En alles is beter dan na te denken over de vraag of we misschien niet een beetje veel beesten hebben.

Ik geef toe dat ik wat selectief winkel, maar in de omgevingswet worden vertrouwen, samenwerking en afstemming en eigen initiatief als randvoorwaarden voor een gezonde leefomgeving benoemd. Vooralsnog laten de PAS en PFAS crisis zien dat Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en bedrijven vooral weten wat anderen moeten doen om de problemen op te lossen. In dat kader is P(F)AS niets anders dan een gigantische botsproef Omgevingswet. De afgelopen maanden hebben we gezien wat er gebeurt als we de ondergrond blijven negeren. Het wordt in ieder geval iets veiliger op de snelwegen.

 

2019115 Arne ow bord

 

Arne Alphenaar (TTE Consultants)

Website

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier: Facebook