Nu de coronamaatregelen in ieder geval nog tot 20 april van kracht blijven, en mogelijk nog langer, zijn alle festivals en andere evenementen afgelast. Geen konings- of bevrijdingsfeesten, voedbalwedstrijden, theatervoorstellingen en festivals. Alleen kinderen mogen nu weer sporten. Alle volwassenen worden geacht zoveel mogelijk thuis te blijven en daar of in de buurt hun vertier te zoeken. En dat valt niet mee, vooral niet als je in een oude stenige wijk woont in een appartement. (Anton Roeloffzen, 28 april 2020)

Foto Anton 16feb10Direct na het ingaan van alle beperkingen werd al duidelijk dat de belangstelling voor de natuur opeens sterk toenam, zoveel zelfs dat parkeerterreinen bij parken, bossen en het strand moesten worden afgesloten vanwege teveel drukte en het hierdoor niet voldoende afstand houden van elkaar.

Ook de belangstelling voor tuinieren neemt nu sterk toe. Op de volkstuinvereniging, waar ik tuinder en bestuurslid ben, hebben we voor het eerst sinds jaren een wachtlijst van geïnteresseerden, die steeds meer groeit. Vooral verblijfstuinen met een huisje zijn gewild. Niet zo vreemd als je bedenkt dat veel Rotterdammers een klein appartement hebben zonder tuin en vaak zelfs zonder of met een heel klein balkon.
Maar ook moestuintjes zijn in trek. Het lekker je eigen groente telen en wroeten in de grond is herontdekt. En eerlijk is eerlijk, ik ben maar wat blij met mijn volkstuin. Je bent daar heerlijk buiten zonder teveel mensen om je heen. Heel wat beter dan de hele dag thuis blijven.
En gaan mensen met een tuin deze nu ook ontstenen? Dat zou een mooi neveneffect zijn van alle corona-ellende.

Hopelijk blijft de belangstelling voor tuinieren, het openbaar groen en de natuur ook na het opheffen van alle coronamaatregelen groot. In ieder geval lijken veel mensen nu opeens de waarde van natuur en groen weer te beseffen, hoe belangrijk dit is voor de leefbaarheid van de stad. En weer eens wroeten in de grond, regenwormen en andere bodemdiertjes tegenkomen, en zien wat daarop allemaal groeit is ook nuttig. Want voor teveel mensen is de bodem met alle natuur erop en erin “terra incognita”.

20200428 foto column Anton1

 

Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn