Bij het verduurzamen van de woning denken we vaak aan energiebesparende maatregelen (isoleren) of energie opwekkende maatregelen (zonnepanelen, zonneboiler). Toch kan verduurzamen op veel meer manieren. Bijvoorbeeld door het huis levensloopbestendig in te delen. Daarbij houd je rekening met toekomstige behoeften, denk daarbij aan een garage aan het huis, die in de toekomst, zonder al te veel verbouwingen, dienst kan doen als een slaapkamer beneden. Je kunt duurzame/herbruikbare materialen gebruiken en een architect kan een woning of uitbouw zodanig ontwerpen, dat er tijdens de bouw zo weinig mogelijk afval vrijkomt. (Bert baan, 2 juni)

BertSinds we in 2012 ons jaren ’30 huis aan de rand van een stadskern in Twente kochten, hebben we veel van die ideeën daarin verwerkt. Bouwmaterialen die vrijkwamen bij de renovatie hebben we zoveel mogelijk hergebruikt. De zolder werd geïsoleerd met schapenwol en gerecyclede aluminiumfolie en bij een handelaar in tweedehands bouwmaterialen hebben we oude binnendeuren gekocht. En de woning is direct ingericht met een slaap- en badkamer beneden. Een heerlijk, goed geïsoleerd huis om in te wonen en te kunnen blijven wonen. Op het platte dak van de aanbouw staan zonnepanelen die voor circa 80% in ons elektriciteitsverbruik voorzien. Maar dat is nog niet alles.

Al het regenwater dat op ons huis valt wordt opgevangen, gefiltreerd en opgeslagen in tanks onder de schuur. In totaal hebben we capaciteit voor de opvang van 3.000 liter regenwater, dit komt overeen met een regenbui van ongeveer 20 mm. Als de tanks vol zitten, wordt het overtollige regenwater afgevoerd naar een drainagesysteem in de tuin. Hierdoor is al het regenwater afgekoppeld van het riool.

Het opgevangen regenwater gebruiken we voor het spoelen van het toilet, de tuinkranen en de wasmachine. Nu zul je je afvragen of je kleding kunt wassen met regenwater? Jazeker kan dat. Regenwater is chemisch gezien schoner dan drinkwater, het bevat onder andere geen kalk. Bovendien wordt het water nog gefiltreerd. Het water dat op het dak valt stroomt door 4 filters: eerst een grof bladfilter, daarna een lamellenfilter (0,5 mm), vervolgens wordt het water door een kous geleid (0,05 mm) en tot slot door een buis met actief kool. Het resultaat is kraakhelder, kalkvrij, schoon water. Het gebruik ervan heeft veel voordelen. Geen kalkaanslag in de wasmachine en het toilet en (voor de poetsers onder ons) als ik buiten de ramen zeem, hoef ik ze alleen maar met de tuinslang af te spoelen. Droogmaken is niet meer nodig. Na een regenbui maak je de ramen toch ook niet droog?

Het levert verschillende milieuvoordelen op. Doordat het regenwater volledig is afgekoppeld van het riool, is er minder druk op rioleringsstelsel en zuiveringsinstallatie. Dalend grondwater wordt tegengegaan door een lager drinkwaterverbruik. Bovendien verbruiken we minder wasmiddel, geen wasverzachter en geen toiletblokje, omdat er geen kalk in het water zit. Dit leidt tot minder chemicaliën in het afvalwater.

Bij de verbouwing hebben we een afgescheiden regenwatercircuit aangelegd. Het regenwater wordt met een klein pompje uit de tanks gepompt en hetzelfde pompje zorgt voor waterdruk op dit circuit. Na een lange droge periode raken de tanks soms leeg, dan schakelt het pompje automatisch over op kraanwater. In de 7 jaar dat we het systeem hebben aangesloten is dat 2 of 3 keer gebeurd. De waterbesparing is 45 á 50 %, we verbruiken als gezin nog 50 à 60 m3 drinkwater per jaar. Na de eerste jaarafrekening werden we gebeld door Vitens, ze wilden controleren of onze watermeter het nog wel deed. Nadat ik had uitgelegd waarom we zo weinig water van hun nodig hadden, vond men dat dit meer mensen zouden moeten doen. Die mening zijn de Gemeenten en Waterschappen ook toegedaan: er is nog steeds subsidie beschikbaar voor het afkoppelen van regenwater. Wil je ook regenwater afkoppelen? In mei kregen we van Theo Edelman het advies om een WADI aan te leggen in de tuin. Ik zou zeggen: ga ermee aan de slag, maar bedenk eerst of je dit water niet slimmer kunt gebruiken. Want het toch eigenlijk jammer om al dat schone water zomaar in de tuin te spoelen!

drops 2404441 960 720

Bert Baan (TTE Consultants)

Website

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier:  LinkedIn