Als je deze zomer veel thuis hebt doorgebracht (of op de camping) dan heb je ze waarschijnlijk wel gezien. Slakken. Heel veel slakken. Mijn tuin is een paradijs voor naaktslakken geweest deze zomer. Ze zaten echt overal, en bij mijn zus zaten ze zelfs in de brievenbus gaten in de krant te smikkelen. Nu het ‘s nachts wat kouder is zie ik minder slakken, maar ik zie wel de resultaten van hun activiteit in de vorm van een gekrioel aan glimmende sporen op de tegels. De slakken zijn er nog wel, maar je ziet ze niet. Er gebeurt een hoop achter de schermen. Net als in bodemland. Toch? (Ingeborg van Oorschot, 6 september)

20191129 Column Ingeborg fotoEr staan nogal wat beleidswijzigingen op de agenda. Maar je ziet weinig van de werkelijke activiteit. Hooguit af en toe wat ‘slakkensporen’. Om een willekeurige greep te doen:

  • De Regeling bodemkwaliteit. Ik vind geen nieuws over wat er is gebeurd sinds de internetconsultatie van de Regeling in maart. Hopelijk horen we na de zomer wat er met de inspraak is gedaan en wanneer de definitieve Regeling wordt gepubliceerd.
  • Het Handelingskader PFAS? Het concept wordt afgestemd met stakeholders en er is een HUF toets gedaan (daarmee toetst de Inspectie Leefomgeving en Transport op Handhaafbaarheid, Uitvoerbaarheid en Fraudebestendigheid). In de brief aan de Tweede Kamer van 6 juli schrijft de staatssecretaris dat ze verwacht dat na de zomer het definitieve handelingskader wordt gepubliceerd.
  • SPUK 2021? Die afkorting zegt misschien niet iedereen iets. Het is de ‘Tijdelijke regeling specifieke uitkering bodem overbruggingsjaar 2021’. Overheden konden tot 30 april van dit jaar nog aanvullend budget aanvragen voor de aanpak van bijvoorbeeld diffuus lood of niet genormeerde stoffen. Verwachting: aan het eind van 2021 zijn nieuwe bestuurlijke afspraken gemaakt. Op dit moment nog extra relevant in verband met de actualiteiten rondom de uitstoot van Tata Steel in de IJmond.

Na de zomer moeten deze veranderingen dus zichtbaar worden. Dan zullen we zien wat is gebeurd, net als met de slakkensporen. Maar, wat gebeurt er eigenlijk met slakken als de zomer voorbij is? Ik heb het even opgezocht: veel slakkensoorten leggen in het voorjaar en/of het najaar eieren. Dat duidt dus op veel nieuwe activiteit in het najaar. Maar als het te droog is trekken naaktslakken zich diep in de bodem terug. Hopen op een natte herfst dus?

20210906 Column Ingeborg

Ingeborg van Oorschot

Doorgrond Advies

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier:   LinkedIn