Meestal verzamel ik tussen de columns door wat ideeën voor onderwerpen om over te schrijven. Dit keer ben ik leeg, geen inspiratie, geen energie. Of is mijn lijstje te vol en heb ik keuzestress? Er gebeurt van alles waar ik me druk over maak; veel te hoge PFAS gehalten in de Westerschelde, illegaal storten van shreddermateriaal in Moerdijk, de laaggespannen verwachtingen voor de klimaattop in Glasgow. Ga zo maar door. En dan hebben we het nog niet eens over de stijgende druk op de IC’s en de mogelijke herinvoering van Corona maatregelen. Nee, nu even niet!
Ik ga je vandaag niet oproepen om je steentje bij te dragen aan verbeteren of oplossen van bovenstaande kwesties. Nee. Ik ga je iets heel concreets vragen. (Ingeborg van Oorschot, 1 november)

20191129 Column Ingeborg foto

Cijfers van het CBS laten zien dat we in Nederland in de afgelopen 20 jaar nog nooit zo slecht hebben gevoeld als in 2021. Nou moet ik zeggen dat de cijfers normaal rond de 10% schommelen en dit jaar meet het CBS dat ruim 15% van de bevolking van 12 jaar en ouder psychisch ongezond is. Toen ik dit las dacht ik, dat valt dan toch wel mee, een paar procent meer? Maar ik heb het op een kladpapiertje even omgerekend en dit percentage betekent dat zo’n 750.000 mensen meer dan normaal kampen met depressie, stress en/of eenzaamheid. Mogelijk gaat het om je collega, je familielid of jezelf. Dan klinkt het ineens toch veel heftiger. En dan staan we ook nog eens aan het begin van het seizoen van donkerte, kou en winterdepressie.

Dus vandaag geen column over wat er allemaal mis gaat met ons milieu. In plaats daarvan een experiment. Iets waar we elkaar hopelijk een beetje mee kunnen oppeppen en iets dat energie kan geven. Doe je mee? Laat dan een bericht achter bij deze column, of via een post op LinkedIn (gebruik #Bodemlichtpuntje). En vertel me: Waar put jij vandaag energie uit? Wat maakt je vrolijk of gelukkig? Wat stemt je positief over de toekomst?

Het mag met één woord, of je mag een hele toelichting schrijven, het mag iets persoonlijks zijn of iets gerelateerd aan ons vak, wat jij wil. Ik ben heel benieuwd naar hoeveel mensen de uitdaging aandurven. En ik doe zelf in ieder geval mee.

20211101 Column Ingeborg

Ingeborg van Oorschot

Doorgrond Advies

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier:   LinkedIn