Mijn ouders gingen vorige week op vakantie. Jeweetwel, zo’n vakantie die ze in 2020 hadden geboekt maar die werd gecanceld en waarvan ze nu eindelijk de vouchers konden inzetten omdat vliegen weer een stuk veiliger kan. Dus dat was even wat vroeger opstaan dan ze gewend waren voor een vlucht vanaf Schiphol. Want de luchthaven kampt met personeelsproblemen, en was er wat meer geduld nodig om alle rijen door te komen. Ook in onze sector hebben we mensen nodig, maar voor zover ik weet zijn er nog geen wilde stakingen te verwachten. (Ingeborg van Oorschot, 9 mei)

20191129 Column Ingeborg foto

Helaas is het lastig om aan exacte cijfers te komen voor ons werkveld, dus baseer ik me op wat meer globale beeld vanuit CBS, het A&O fonds gemeenten. Momenteel geven gemiddeld 30% van de bedrijven in Nederland aan te kampen met personeelstekort. Deels door corona effecten maar ook door uitstroom van oudere medewerkers en deeltijdwerk.

Gemeenten kampen vooral met een erg scheve personeelsopbouw vergeleken met de gemiddelde beroepsbevolking. Met 16% ligt het aandeel medewerkers jonger dan 35 jaar veel lager dan de gemiddelde beroepsbevolking (37%) en het aantal medewerkers ouder dan 60 jaar is veel hoger (33% versus landelijk 22%). In 2020 was 25% van de uitstroom bij gemeenten te relateren aan mensen die met pensioen gingen. Dat gaat gepaard met een enorme kennisuitstroom uit de organisatie. Iets wat ik ook herken in het bedrijfsleven en waar we al langer mee te maken hebben.

Er is bij veel organisaties daarom extra aandacht voor de instroom van jonge medewerkers . Zo worden gastlessen gegeven en stages te geregeld, en zijn er bijvoorbeeld de bodemtrainees. En dan is er ook nog de Geoweek (die over een paar weken alweer plaatsvindt) een snel groeiend event om de mooie kanten van ons vak te delen met scholieren van middelbare en lagere scholen.

Hartstikke mooie initiatieven die ook vruchten lijken af te werpen. Maar waar bij veel organisaties nog weinig aandacht voor is, is de vraag hoe we die aanwas van jonge mensen ook kunnen behouden in de organisatie. In 2020 lag bij gemeenten de gemiddelde uitstroom van jonge medewerkers (tot 35 jaar) op 19%. Het merendeel van medewerkers in private en publieke sector stroomt vrijwillig uit, met als één van de voornaamste redenen: onvoldoende doorgroeimogelijkheden in de organisatie.

Als veel ouderen uitstromen, waarom kan die groep medewerkers die uitstroomt dan niet doorstromen? Zoals gezegd, ik heb geen concrete cijfers uit onze sector. Maar het klinkt alsof we met steeds minder mensen toch hetzelfde werk proberen te doen? Net zoals het personeel op Schiphol.

20220509 Column Ingeborg

Ingeborg van Oorschot

Doorgrond Advies

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier:   LinkedIn