Ik betrap me er steeds vaker op dat ik me afsluit voor het nieuws. En mijzelf terugtrek in de bubbel waarin iedereen de Volkskrant of de New Scientist (een sub-bubbeltje) leest. En waar iedereen zich zorgen maakt om het milieu. Bij de koffieautomaat en tijdens lange wandelingen (mountainbiken doen we niet meer, want te verstorend voor de natuur) bespreken we de feiten. Aan onze mening zal het niet liggen. Maar met roepen dat de anderen de wereld naar de verdommenis helpen komen we niet veel verder. (Arne Alphenaar, 19 november)
Onze maatschappij wordt niet langer bepaald door arm versus rijk, door hoog(-) versus laag (opgeleid) en zelfs niet door binnenlanders versus buitenlanders. Aan de ene kant staan mensen die de maatschappij domweg te complex vinden, mensen die niet meer willen geloven in ingewikkelde oplossingen. De andere kant wil hen vuurwerk, houtkachels, regenjassen, vliegen en gehaktballen afnemen.
Ik denk dat er weinig mensen zijn die echt geloven dat de eenvoudige oplossingen van populisten werken. Maar ze omarmen het feit dat er in ieder geval eenvoudige oplossingen zijn.
Het goede nieuws is dat het klimaat er in veel Amerikaanse staten tijdens de eerste Trump periode op vooruit is gegaan. Deels vanuit verzet van democraten ‘we zullen laten zien dat het kan’, maar vooral vanuit eigen belang, investeren in klimaat en energie leverde de bewoners domweg werk op. Misschien is het wel positief dat het kabinet water en bodem sturend heeft ingeruild voor best nog wel een klein beetje rekening houden met water en bodem.
Het echt goede nieuws presenteerde Marjan Minnesma op de Noord-Nederlandse Bodemdag in de key-note: “concrete oplossingen die helpen om sneller te verduurzamen”. Marjan gaf in de inleiding aan dat ze met Urgenda één rechtszaak heeft gevoerd (klimaatzaak tegen de Nederlandse overheid in 2015). Urgenda richt zich veel meer op praktische oplossingen die klimaat en biodiversiteit verbeteren. Samen(!) met bedrijven, boeren, overheden en burgers worden concrete oplossingen ontwikkeld die kleinschalig in de praktijk worden gebracht. In veel gevallen wordt daarmee een zwaan kleef aan proces in gang gezet. Mensen worden enthousiast van werken aan verbeteringen.
Gewoon doen dus, laten zien dat er ook eenvoudige oplossingen zijn die wel werken. Dat je ook nu heel veel rekening kunt houden met water en bodem. Dat je heel goed kan boeren zonder gewas chemisch te beschermen. En dat je dan ook best, af en toe, een vuurtje mag stoken (of een ander guilty pleasure naar keuze). Het moet immers leuk blijven. Perfectie is de vijand van het goede.
TTE'ers in hun eigen bubbel
Arne Alphenaar (TTE Consultants)
Website
LinkedIn
Reageren op deze column kan hier: LinkedIn