Sint zat te denken, wat zal ik je dit jaar schenken?

Tja het is tijd voor cadeautjes, surprises en gedichten, en ik vroeg me af hoeveel mensen nog deze zin hardop moeten voorlezen op pakjesavond. Niet iedereen schud zomaar even een mooi gedicht uit de mouw, dus is het fijn dat er houvast is zoals in rijmschema’s en makkelijke openingszinnen. Maar wanneer velen verzanden in het krom schrijven van zinnen om maar in het rijmschema te passen, of een AI gedicht overschrijven, dan vraag ik me af: waarom doen we dit eigenlijk? Want tja, als je gedicht door de computer is gemaakt, is dat dan eigenlijk nog in de geest van de Sinterklaasviering? (Ingeborg van Oorschot, 2 december)

Misschien niet helemaal een zuivere vergelijking, maar ik stel ook regelmatig deze vraag aan mijn klanten. Waarom doen we dit eigenlijk? Ik houd me dagelijks bezig met data. In de meeste van mijn projecten denk ik na over hoe data die wordt verzameld in een organisatie goed kan worden geregistreerd, zodat de organisatie er ook meer mee kan. Dan gaat het om vragen zoals: welke data is nodig om goede beleidskeuzes te maken, welke data is toekomstbestendig?

Best lastige vragen soms, en het is ook niet zo dat er een standaard antwoord van toepassing is. Niet iedere organisatie heeft dezelfde ambitie als het gaat om hergebruik van data. De ene wil vooral voldoen aan wat wettelijk is voorgeschreven, een ander wil bijvoorbeeld alle interne processen proberen te vangen in één database.

Maar wat heb je eraan om data alleen te registreren ‘omdat het moet’, en je er verder niets mee doet? Dat klinkt als een paarse krokodil, en lijkt me ook niet in de geest van de regelgeving. Anderzijds kun je ook niet per se voorspellen welke data nodig zullen zijn om vragen te kunnen beantwoorden die over 5 of 10 jaar gesteld gaan worden. Dus zoveel mogelijk registreren ‘omdat het kan’ zou je kunnen zien als een vorm van verspilling van beschikbare middelen.

Databeheer moeten rijmen met de informatiebehoefte en ambities van de organisatie. Dat betekent standaardiseren waar het kan en maatwerk waar het passend is. En hergebruik van data betekent dat je nagaat met welk doel de data is verzameld en afweegt hoe dat past bij het doel waarvoor jij de data wilt hergebruiken.

Best eenvoudig als je het zo afpelt. Nou ja, soms. Want je moet heel zuiver beschrijven wat er nodig is, zonder kans op interpretatieverschillen. Dus meestal zit ik net zo hard te zweten op een goed invoerprotocol als op een goed sinterklaasgedicht. Gelukkig hoeft een invoerprotocol niet te rijmen.

20241008 Column Ingeborg

  

Doorgrond Advies

LinkedIn

Reageren op deze column kan hier: Linked