donderdag 19 januari 2012

ALKMAAR - Commotie in de regio Alkmaar. Daar moeten de oevers van de Saskerleidam, een strekdam in het Alkmaardermeer, worden versterkt om afkalving te voorkomen (Remco de Boer, 19 januari).

Maar naar nu zou blijken, wordt ook een deel van het meer gedempt, aldus boze bewoners. Zij vrezen voor ernstige watervervuiling. Citaat: "Een aantal ecologen heeft al een paar jaar gewaarschuwd dat er Foto_Remco_de_boereen soort fosfaatbom in de bodem zal ontstaan."

Wie de berichtgeving deze week door RTV Noord-Holland volgt, kan bijna niet anders dan de kant van de bewoners kiezen. Onbekend zou zijn hoe vervuild de bagger is die gebruikt gaat worden. Uit 'geheime stukken' zou ook blijken dat er veel meer bagger wordt gestort dan bekend was. Ze zouden er in geluisd zijn. Maar de neutrale lezer die de uitleg van opdrachtgever Recreatie Noord-Holland leest, komt tot heel andere conclusies.

Het 'dempen' van het meer blijkt de aanleg van 'natte natuur', slechts 1 procent van het wateroppervlak. De bagger die wordt gebruikt, blijkt uit de Zaan de komen, is uitgebreid getest en voldoet aan alle wettelijke normen. Bovendien komt het uit hetzelfde watersysteem, en is dus niet 'vreemde grond', aldus Recreatie Noord-Holland. Ook heeft de organisatie een uitgebreid vraag & antwoord-document online gezet, een contactpersoon benoemd en een informatieavond georganiseerd.

Toch hebben ze één cruciaal ding niet gedaan: uitleggen welke bagger er precies gebruikt gaat worden. Tijdens de informatieavond in december ontweek de projectleider die vraag door te stellen dat de uitleg te technisch zou worden. Men moest vooral geloven dat schoon ook echt schoon betekende. Precies daar ging het mis. Hij hád moeten vertellen welke klassen er zijn, wat bepalend is voor die indeling, wat de toepassinggebieden van de verschillende soorten zijn en welke bagger hier gebruikt gaat worden.

Dat inzicht zou de meeste achterdocht hebben weggenomen en zo de angel uit het conflict hebben gehaald. Ergens in het proces is besloten dat uitleg over wat voor bagger er precies zal worden gebruikt, te ingewikkeld is. Waarschijnlijk is zelfs gedacht dat er alleen maar onterecht commotie door zou kunnen ontstaan, want het is toch schoon? Ergens in het proces is men vergeten dat bagger niet om bagger gaat, maar om vertrouwen.

Ir. Remco de Boer (directeur De Boer Communicatie – techniek & wetenschap)

twitter

website

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup