donderdag 02 februari 2012

Zo zien ze je niet. En zo kom je uitgebreid op tv. En dat zelfs twee keer deze week. Dat kan zomaar iedereen overkomen. Als je maar geduld hebt. Dus ook, na lang en geduldig liggen te wachten: de grond onder onze voeten (Josja Veraart, 2 februari).

De verwachtingen zijn hooggespannen. Het onzichtbare zichtbaar maken, boeiend en begrijpelijk voor een groot publiek. Of dát zal lukken? De aftrap gaf Nederland van Boven (VPRO). Vanaf grote afstand inzoomend op het aardoppervlak werden de geheimen ontrafeld en de schatten zichtbaar gemaakt. Fascinerende sprekers zoals Leen Hordijk, die met schitterende ogen verhaalt over zijn bodemschat-ontdekkingstocht. Onze bodem als schatkamer waar we zuinig mee om moeten gaan.

De conclusies zijn niet onbekend noch verrassend: 'We hebben onze bodem optimaal benut. Alles van waarde eruit gehaald en alles zonder waarde erin gestopt. Het heeft ons landschap gevormd, Hollandse bergen van vuilnis, een dalende bodem in Groningen. Het is de prijs die we moeten betalen voor verkregen welvaart. Nu proberen we de littekens in het landschap langzaam weg te poetsen.'Josja_Veraart_foto

En alsof één avond aandacht voor de bodem nog niet genoeg is, volgt Labyrint een dag later. Met bewegende bodems. Dat voelen we niet dagelijks. Maar het heeft wel grote effecten. Je tuin onder je voeten te zien wegzakken klinkt dramatischer dan het is. Lastig is het wel. Riolering die niet goed aansluit, planten die verzuipen. Ophogen heeft maar tijdelijk effect. En met al onze technologische kennis blijft het dweilen met de kraan open. Prettig is, dat we met onze kennis kunnen vaststellen of gebouwen deformeren. Zo kunnen debacles, zoals plotseling wegzakkende winkelcentra, vlak voor Sinterklaas worden voorkomen. De oproep is helder: 'Meer onderzoek is van groot belang.' En: 'Verdiep je in de ondergrond alvorens te gaan bouwen.'

Zou het helpen? Zou er echt meer aandacht voor de ondergrond komen en zijn de ogen geopend voor een duurzamere omgang met de grond onder onze voeten naar aanleiding van deze documentaires?

In ieder geval zijn er nu twee schitterende documentaires die ons kunnen helpen om de schoonheid van de bodem te laten zien, de kwetsbaarheden en de mogelijkheden. Op een begrijpelijke en meeslepende manier. Beroemd ben je vaak maar voor korte duur. Dus laten we er met zijn allen voor zorgen dat de faam van de bodem en ondergrond geen eendagsvlieg blijkt. Zegt het voort en verspreid de link! Gebruik deze momenten om ook zelf weer met verve over de bodem te vertellen en anderen te inspireren.

Voor wie het gemist heeft volgt hier de herkansing:
Labyrint: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1237571
Nederland van boven: http://www.uitzendinggemist.nl/programmas/4629-nederland-van-boven

Josja Veraart (Initiatief Bewust bodemgebruik en Royal Haskoning)

website

linkedin

twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup