donderdag 13 juni 2013

Onder strakke regie van Eigen Huis en Tuin, verdwenen de afgelopen jaren onze tuinen (Josja Veraart, 13 juni).

We verlengden onze huiskamer, plaatsten tegels. Sofa en parasol staan nu op de plek waar ooit groen te zien was. De laatste sprietjes die zich dapper tussen tegels doorwurmen, bestrijden we gepromoot door ditzelfde programma, met de spuitbus. Het uiterst schadelijke Roundup.Josja_Veraart_foto

Onze kinderen weten niet meer hoe het is om de modder tussen hun tenen door te voelen sijpelen. Om met hun handen in de zwarte aarde te wroeten of te kleien met rivierklei langs de IJssel. En daarom organiseren we campagnes. Gisteren: "Nationale Buitenspeeldag", over 2 weken: "Nationale ModderDag", het hele jaar rond: "Ik wil oerrr....". of de top 50 van dingen die je absoluut gedaan moet hebben voordat je 12 wordt.

Toch nieuwsgierig wat daarop staat. "In een boom klimmen, van een heuvel rollen, een hutje bouwen in het bos, een steen over het water ketsen, rennen in de regen, vissen met een net, een appel van de boom eten.. "

Dit laatste wordt nog lastig. In een gesprek met de gemeente vorige week, werd mij gemeld dat ze geen fruitbomen in openbaar groen plaatsen. Ze zijn bang dat de kinderen de appels tegen ruiten zullen gooien.

"....spelen met kastanjes, een vogel uit je hand voeren, insecten jagen, kikkerdril vinden, een vlinder vangen in een net, wilde dieren opsporen, ontdekken wat er in een meertje zit, een uil roepen, de opmerkelijke diertjes in een strandpoel bekijken, een vlinder grootbrengen, 'vliegen' in de wind, een grasfluitje maken, een slakkenrace houden, over een omgevallen boom lopen... "

Een beetje goede planner lukt het om zeker 40 van de 50 "must have dones" binnen 1 middag gedaan te hebben. En dan? Krijg je dan van het buitenspeelvermaakteam een buitenspeeldiploma?

Waar is het spontane vrije buitenspelen gebleven, waarbij we zonder regisseur dagenlang ons konden vermaken? De heerlijke lange zomeravonden, wanneer we pas thuis hoefden te komen als de lantaarnpalen aangingen. We struinden van tuin naar tuin, de hele buurt was ons speeldomein. Lekker rollen in de modder, hutten bouwen in de boom, eindeloos buskruid spelen, zwemmen in de beek...

Het heeft ook wat moois, alle nieuwe aandacht voor het buitenspelen. In de "trends voor de lente 2013" van de Metro stond insecten aantrekken op de 4de plek. De tuin mag weer "lekker rommelig" zijn. Het is in 2013 hip om met de tuin bezig te zijn. We mogen weer met onze blote voeten buiten rennen en ons van top tot teen in het zand rollen. We mogen de grond ruiken en ons verwonderen over de vele beestjes. Of, zoals ModderDag het verwoordt: "Het spel met de elementen versterkt het waardevolle contact tussen kinderen en de aarde." Het is duidelijk. Zand in je haar is het nieuwe schoon. Schoon is zó 2012. De nieuwste trend van 2013? Bodem is sexy!

Josja Veraart (Initiatief Bewust bodemgebruik en Royal HaskoningDHV)

Website

Linkedin

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup